Tehnologia video pentru confirmarea golurilor, utilizată în premieră la Cupa Mondială

golfifa Pe 27 iunie 2010, la Bloemfontein (Africa de Sud), Germania conducea cu 2-1 în fața Angliei, într-o partidă din optimile de finală, când mingea șutată de englezul Frank Lampard a lovit bara transversală și a căzut în spatele liniei porții, însă arbitrul uruguayan Jorge Larrionda nu a validat golul, iar germanii au câștigat în final cu 4-1.

Aceea a fost, probabil, ziua în care adoptarea “goal-line technology” a devenit o obligație pentru președintele FIFA, Sepp Blatter, care înaintea acestui incident nu se arătase prea favorabil apelării la tehnologie pentru ajutorarea arbitrilor.

Însă, golul care le-a fost anulat englezilor l-a făcut pe Blatter să fie extrem tranșant. “La viitoarea Cupă Mondială, nu trebuie să se mai întâmple același lucru, altfel va trebui să mă ascund, să plec”, declara conducătorul FIFA în 2012 pentru AFP.

Însă până la adoptarea noii tehnologii a mai trecut ceva timp, fiind aprobat și aplicat mai întâi sistemul cu cinci arbitri, susținut de președintele UEFA, Michel Platini.

A fost nevoie de o nouă eroare, chiar și cu doi arbitri suplimentari, la EURO 2012, pentru care responsabilii fotbalului să aprobe adoptarea tehnologiei pentru linia porți. În cursul meciului Ucraina-Anglia, un balon expediat de ucraineanul Devic a depășit linia porții, înainte de a fi degajat de englezul Terry, dar, ca și în Africa de Sud, arbitrul nu a validat golul.

De această dată, Sepp Blatter a reacționat vehemet, pe Twitter. “După meciul de ieri, tehnologia pentru linia porții nu mai este o posibilitate, ci a devenit o necesitate”, a scris în mesajul său.

În cursul aceluiași an, International Board anunțat că “goal-line technology” va fi utilizată la Mondialul 2014, după o perioadă de teste și două experiențe în turnee internaționale, Campionatul Mondial al cluburilor din Japonia, în decembrie 2012, iar apoi la Cupa Confederațiilor 2013, găzduită de Brazilia, anunta Agerpres.

La cele două competiții, apoi la Mondialul cluburilor 2013 din Maroc, nu a existat niciun caz în care să fie necesară intervenția “arbitrajului video”.

“A fost o etapă importantă”, a declarat Blatter după Cupa Confederațiilor, în timp ce arbitrul englez Howard Webb a subliniat “siguranța” pe care o ofertă arbitrilor acest sistem, care s-a dovedit “fiabil” și nu prezintă “nicio îngrijorare”.

Pentru Cupa Mondială 2014 a fost ales sistemul GoalControl-4D, bazat pe utilizarea a 14 camere de înaltă viteză instalate pe stadioane, șapte pentru fiecare poartă, care vor permite urmărirea poziției mingii în trei dimensiuni. Dacă balonul va depăși complet linia porții, va fi trimis un mesaj, în mai puțin de o secundă, pe ceasul arbitrului de centru, care va avea ultimul cuvânt pentru validarea golului.

Tehnologia este contestată, însă, în continuare de unii, în frunte cu Michel Platini, care consideră că “s-a deschis cutia Pandorei”.

“OK pentru linia porți, însă stop! După aceea vom crea tehnologia ofsaidului, apoi tehnologia suprafeței de pedeapsă etc. Pentru mine, acesta este sfârșitul fotbalului”, a comentat președintele UEFA

“Nu cred în tehnologie, nu cred că ea spune mereu adevărul, cred în arbitrajul uman”, a adăugat Platini, incheie sursa citata mai sus.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.