Start înscrieri Laboratul fARAD 2019!

Participanții și mentorii ediției 2018 a Laboratorului
Participanții și mentorii ediției 2018 a Laboratorului. Foto: Ciprian Hord/fARAD.

Laboratorul fARAD își așteaptă participanții la ediția 2019, care va avea loc între 1 și 6 octombrie, la Cinema Arta din Arad, în cadrul festivalului cu același nume. Destinat tinerilor profesioniști ai filmului documentar, laboratorul abordează practic relația dintre componenta tehnică și cea artistică a documentarului creativ de cinema în cadrul unor ateliere intensive cu mentori recunoscuți la nivel internațional.

Lansat în 2016 în cadrul Festivalului de film documentar fARAD, acesta are un profil unic în România, parțial modelat după laboratoarele de la Sundance, Independent Filmmaker Project și IDFA. Laboratorul include sesiuni de feedback cu invitații speciali ai festivalului privind proiectele în dezvoltare ale participanților și un atelier practic având ca temă „Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă”, susținut de Dana Bunescu, unul dintre cei mai importanți monteuri și designeri de sunet ai noului val din cinematografia românească.

Participanții vor avea posibilitatea de a accesa informații de ordin tehnic, dar și o întreagă rețea de sprijin profesional, sub îndrumarea unor profesioniști din comunitatea națională și internațională a documentariștilor. Printre mentorii participanți la cele trei ediții anterioare se numără regizorii Magnus Gertten (Suedia), Pascale Lamche (UK), Vaishali Sinha și Edin Velez (SUA), Alexandru Belc, Titus Muntean și Vlad Petri (RO), monteurul Erin Casper (SUA), producătorii Steven Lake (UK) și Bianca Oana (RO), alături de echipa creativă a festivalului.

Festivalul fARAD este impresionant, plin de suflet, și am apreciat mai ales energia laboratorului – o selecție foarte bună a proiectelor și o varietate a mentorilor, discuții deopotrivă constructive și generoase”, au declarat regizorul Tristan Ferland Milewski și compozitorul My Name is Claude, mentori în cadrul ediției 2018.

E un fel de Hogwarts. O școală (aproape) secretă de inițiere în vrăjitorit filme. Recomand cu mâna pe inimă oricărui tânăr la început de drum. Un laborator concentrat pe substanță și pe interacțiunea de calitate cu tutorii și colegii. Mi se pare un privilegiu și o oportunitate să ai atâția oameni avizați în aceeași cameră care să îți ofere reacții la documentarul tău, daca e în faza de lucru. Cel mai mult au de câștigat filmele.”
Lucian Mircu, participant Laborator fARAD 2017

“A fost o mare plăcere să particip la Laboratorul FARAD, atât în calitate de mentor, cât și de invitat al festivalului. Am apreciat foarte mult calitatea dialogului liber, pe măsura calității și experienței regizorilor și a celorlalți membri ai comunității cinematografice. Tema, structura narativă și chestiunile formale au fost abordate în egală măsură, propunându-se o serie de soluții practice la problemele participanților în faza de explorare și dezvoltare a proiectelor lor.”
Pascale Lamche, regizor (Winnie) și mentor în cadrul Laboratorului fARAD 2017

Participanți la ediția 2018 a Laboratorului fARAD
Participanți la ediția 2018 a Laboratorului fARAD. Foto: Ciprian Hord/fARAD.

Laboratorul se adresează autorilor de documentare creative independente în faza de dezvoltare – regizori, alături de alți membri ai echipei creative (autori ai imaginii, sunetului, montajului sau producători creativi), care au realizat cel puțin un scurtmetraj și cel mult un lungmetraj documentar. Data limită de înscriere este 4 septembrie 2019. Participarea la laborator este gratuită.

PROGRAM

Laboratorul fARAD 2019 va include o serie de sesiuni de feedback cu invitații speciali ai festivalului pe proiectele în dezvoltare ale participanților, alături de un atelier practic intensiv susținut de Dana Bunescu pe durata a șase zile, având ca temă Sunetul de film documentar ca parte din viziunea creativă.

Participanții vor fi expuși nu doar la informații de ordin tehnic sau formal, dar și la o întreagă rețea de sprijin profesional și mentorat continuu din partea unor profesioniști de cel mai înalt nivel din comunitatea națională și internațională a documentariștilor.

Temele abordate în cadrul atelierului practic dedicat sunetului de film documentar sunt:

  • planificarea și înregistrarea sunetului în producție, în priză directă,
  • principii pentru montajul de sunet în documentar,
  • prelucrarea sunetului din materiale de arhivă,
  • reconstrucția sunetului pentru materiale brute mute, și
  • designul de sunet în documentar (fără a atinge muzica și scoring-ul).

Pe lângă demonstrații și ilustrații din diverse filme, se va recurge și la o serie specifică de exerciții practice menite să extindă capacitatea tehnică și imaginația creativă a tinerilor documentariști și să înarmeze participanții pentru dezvoltarea și producția propriilor proiecte.

Absolventă UNATC, Dana Bunescu este principalul monteur al noului val din cinematografia românească (câștigătoare a Ursului de Argint la Festivalul Internațional de Film de la Berlin 2017 pentru montajul filmului Ana, Mon Amour, regizat de Călin Peter Netzer), dar și o pasionată de montajul de film documentar și producția, montajul și design-ul de sunet. Notabile în acest sens sunt creditele sale pentru Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu și Things We Said Today (în lucru) — ambele de Andrei Ujică, precum și documentarul filmat în stil cinéma vérité de Laura Căpățână, Aici… adică acolo, câștigător la TIFF 2013.

Dana Bunescu si participantii editiei 2018 a Laboratorului fARAD
Dana Bunescu si participantii editiei 2018 a Laboratorului fARAD. Foto: Ciprian Hord/fARAD

Festivalul fARAD a fost lansat în 2014 la inițiativa Corinei Șuteu, președintele festivalului, și a Film ETC., în colaborare cu Centrul Municipal de Cultură Arad. Festivalul se află sub patronajul Primăriei Municipiului Arad și este produs și curatoriat de Asociația Film ETC. (producător general Oana Radu și consultant programare Mihai Chirilov), în parteneriat cu 111 Film (Eugen Lumezianu). Co-fondator: Mona Nicoară. Începând cu ediția 2019 directorul artistic al festivalului este Dimitris Kerkinos. Ediția 2019 a Laboratorului fARAD este realizată cu sprijinul Uniunii Cineaștilor din România. La edițiile anterioare ale Laboratorului au luat parte peste 30 de tineri profesioniști ai filmului documentar.

Mai multe informații despre program și înscrieri aici.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.