Simbolistica Culorilor

Roşul este o culoare foarte puternică.

SONY DSCDe aceea roşul captează foarte repede atenţia. În acest caz se recomandă ca persoanele care optează pentru o îmbrăcăminte sau accesorii de această culoare să fie stăpâne pe sine şi nu prea timide. Totodată, roşul este şi culoarea pasiunii. Roşu are un efect stimulator general, provoacă, incită la acţiune, îndeosebi în plan psihomotor, stimulator intelectual. Simbolizează căldura, focul, pasiunea, entuziasmul şi agresiunea.Este una dintre cele mai intense culori, se afla in topul preferintelor generale, unii numind-o chiar “culoarea culorilor”.Usor de vazut de la mare distanta, folosit pentru a preveni. Un text scris cu rosu iese usor in evidenta si este retinut mai rapid. Este si un simbol al autoritatii, folosit pentru a atrage atentia si a avertiza. Folosita in secolul XIX de mai multe armate europene pentru uniforme,unul dintre motive fiind intimidarea adversarilor de catre culoarea intensa.

culoarePortocaliul este o culoare revitalizantă care reprezintă energiile solare şi anunţă deschiderea către ceilalţi şi sinceritate. Firea persoanelor care preferă această culoare este una sociabilă care îşi va face întotdeauna mulţi prieteni şi care dispune de calităţi de comunicare de excepţie. Este culoarea care îndeamnă la un puternic simţământ matern, la nevoia de a oferi protecţie, fiind culoarea fericirii. Este o culoare sociabilă, mai activă decât galbenul, care lasă impresia de optimism, veselie, însă pe suprafeţe întinse poate fi iritant.Este o culoare asociata traditional cu delicioasele fructe,de la care i se trage si numele, a inceput sa fie tot mai cunoscuta si mai apreciata dupa ce portocalele s-au gasit mai usor in Europa, iar in scurt timp a devenit si una dintre cele mai apreciate nuante. Inca din 1044 cuvantul “orange” era mentionat in limba engleza, intr-un poem, pe atunci fiind inca o culoare “excentrica”, exotica. Fara a avea aceeasi forta simbolica a rosului sau galbenului, amestec temperat intre cele doua, poate fi in anumite situatii o reprezentare a sigurantei si echilibrului.
 

galbenGalbenul stimulează vederea, simbolizând văpăia soarelui, energie, bucurie, căldură, fructe şi cereale coapte. Galbenul este o culoare benefică, iar în combinaţie cu albul pur se obţine galben pal. Este totodată şi culoarea geloziei. Se ştie că această culoare stimulează şi întreţine starea de vigilenţă, sporeşte capacitatea de mobilizare şi concentrare a atenţiei, predispune la comunicativitate; dă senzaţia de căldură şi de intimitate.In decoratiuni nimic nu lumineaza mai placut un interior decat culoarea galbena, culoarea soarelui, a verii, a luminii, iar multi specialisti in decoratiuni interioare o recomanda ca un aliat de incredere, cand trebuie “deschisa” o camera intunecata sau orientata spre nord. De-a lungul istoriei, culoarea galben a jucat un rol important in numeroase culturi. Era culoarea imperiala in China, marcheaza venirea primaverii si a Sarbatorilor Pascale, bogatia pamantului si a culturilor. Este si o culoare foarte importanta in budism. Puternica, atrage imediat atentia, fiind folosita spre exemplu in publicitate, pentru taxiuri, in diversele sporturi, de la fotbal la ciclism. Pentru unii galbenul are si o conotatie negativa, putand fi o culoare a bolii, a uferintei si a lasitatii.

 

culoriVerdele este o culoare excelentă pentru realizări financiare, fiind deci culoarea câştigului financiar. Se spune că persoana care-l poartă e înclinată sa ia iniţiativă, având bună dispoziţie, relaxare, meditaţie, echilibru, siguranţă. El facilitează deconectarea nervoasă.In Evul Mediu insa verdele era considerat o culoare malefica, demonica, anuntand primejdii, boli si calamitati, iar superstitiosii nu doar ca evitau sa o poarte, dar isi doreau sa nu o vada. Mai tarziu, in cultura occidentala aceasta incarcatura negativa s-a disipat, iar verdele a devenit un simbol al destinului si intamplarii,si in mare masura a banilor( de unde si expresia ”verzisori” folosita cu intelesul de bani) . In anumite circumstante, verdele este asociat cu nesiguranta, efemerul, lipsa de stabilitate in orice domeniu, cu jocurile de noroc – in definitiv mesele de joc din cazinouri au aceasta culoare, ca si cele de biliard – sau cu sportul in general – terenul de fotbal, masa de ping pong, terenul de baseball. Totul asociat cu sansa, infrangerea sau victoria, in concordanta si cu intensitatea verdelui. Culoarea verde are si numeroase aspecte pozitive, precum forta de a linisti, a calma, a relaxa. Folosit in decoratiunile interioare, verdele construieste un spatiu echilibrat, relaxant, placut, apropiat de natura.

albastruAlbastrul este o culoare liniştitoare, fiind culoarea intelectualului. Este dealtfel şi simbolul unei iubiri ascunse. Această culoare favorizează dezvoltarea proceselor de inhibiţie şi de încetinire a ritmului activităţii; îndeamnă la calm şi reverie, concentrare şi linişte interioară, seriozitate, meditaţie. Pentru a scapa de stres şi a fi mai calm, soluţia este albastrul. Albastrul reprezintă culoarea păcii, de asemenea, autoritatea şi încrederea – de aceea uniformele sunt, deseori, albastre. Este o culoare ideală pentru a fi purtată la un interviu pentru angajare. Fie ca este vorba de culoare marilor sau a cerului, albastrul evoca spatiile deschide, calmul, linistea, simbolizand pacea, libertatea. Una dintre cele mai populare culori, a capatat de-a lungul istoriei o gama larga de semnificatii si conotatii simbolice. In perioada Evului Mediu, spre exemplu, lapis-lazuli, pigment albastru folosit in pictura, era atat de pretuit incat valora la fel de mult ca aurul. In Grecia Antica si in Imperiul Roman albastrul deschis era culoarea lui Zeus / Jupiter.

violetVioletul este culoarea legată de paranormal, dar este şi o culoare a suferinţei. Are un efect stimulator, neliniştitor şi descurajator, dând senzaţia de gravitate. Semnificaţia psihologică este de tristeţe, melancolie. Violetul este o culoare regală – asociată, în general, cu luxul, creativitatea, spiritualitatea şi tot ceea ce este sofisticat. Combinatie de albastru si rosu, culori ce simbolizeaza personalitati in opozitie, violetul cu toate nuantele sale simbolizeaza misterul, bogatia, exotismul, rafinamentul, dar si provocarea, pericolul ascuns sau amenintarea nestiuta. O culoare ce “sufera” de personalitate multipla, dar si o culoare regala, impresionanta, nobila. In perioada de glorie a Imperiului Britanic culoarea mov era una dintre cele mai apreciate si sobre culori. Considerata conservatoare, va deveni insa in secolul XX o culoare a revoltei adolescentine si a nevoii de libertate.

albAlbul semnifică vindecare, purificare, nou, neatins, calm. Albul reprezintă puritate. Totodată, albul sugerează şi sinceritatea. Are efecte de expansivitate, uşurinţă, suavitate, robusteţe, puritate, răceală; exprimă pace, împăcare, linişte, inocenţă, curăţenie, sobrietate.

 

Negrul sugerează confuzie, nehotarâre, durere, despărţire. Are efecte psihologice de nelinişte, reţinere, depresie, introversie; impresie de adâncime, greutate; are o semnificaţie psiho-afectivă de tristeţe, sfârşit, singurătate, despărţire, doliu. Poate fi utilizat ca element de delimitare, contrast sau fond pentru celelalte culori.
negruCulorile contrarii, precum albul şi negrul simbolizează dualismul intrinsec al fiinţei umane. O îmbrăcăminte în două culori, asemenea a două animale faţă în faţă, faţă-n spate, spate-n spate sau doi dansatori, toate exprimând conflicte ale unor forţe care se manifestă la toate nivelele existenţei; de la universul cosmic la lumea intimă, negrul reprezentând forţele nocturne, negative şi involutive, albul forţele diurne, pozitive şi evolutive. “Echilibre” de culori contrarii pot fi considerate şi “unităţile” roşu – albastru care simbolizează opoziţia între cald şi rece, între cer şi pământ, între benefic şi malefic. In decoratiuni interioare si in moda, este prin excelenta simbolul elegantei si modernitatii, pierzandu-si astfel conotatiile negative. Negru este folosit pentru hainele elegante, accesoriile de lux, inseamna bogatie, rafinament, gusturi sofisticate, mister. Folosita foarte mult in viata religioasa, pentru imbracamintea clerului, culoarea neagra a ajuns astfel sa simbolizeze autoritatea, demnitatea, puterea, dar si pericolul, pedeapsa, interdictia. In plan negativ este un simbol al tristetii, ruinei, saraciei. Ideala pentru ca completa si echilibra nuantele mai palide, pentru un interior elegant si sobru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.