Sfaturi pentru ingrijirea pielii in sezonul rece

ingrijirea tenului in sezonul rece - face cream women

 

 

E mai frecventa si severa la copii si varstnici, la pacientii cu diabet, afectiuni renale, hipotiroidie. Cele mai expuse zone sunt fata, buzele, extremitatile (maini, picioare, gambe, antebrate). Formele usoare sunt usor de controlat de catre pacient dar formele cronice, severe sau complicate prin aparitia unor dermatoze specifice pielii uscate necesita o evaluare facuta de dermatolog.

 

Ce putem face pentru a combate uscarea pielii in sezonul rece?

• Folositi apa calda nu fierbinte si limitati durata baii sau dusului. Apa fierbinte si dusurile sau baile lungi indeparteaza stratul lipidic protector al pielii responsabil pentru mentinerea apei la nivelul epidermului deci limitati durata dusului sau baii la mai putin de 15 minute folosind apa cu o temperatura mai scazuta.

 

• Evitati sapunurile dure, antiseptice, foarte parfumate. Se prefera folosirea unor sapunuri, geluri de dus sau alte solutii de curatare a pielii moi, protectoare, care contin si uleiuri sau principii hidratante in compozitie. E posibil sa fie nevoie sa se experimenteze cu mai multe produse inainte de a gasi cea mai potrivita optiune.

 

• Folositi un umidificator. Aerul cad, uscat din locuinte poate agrava predispozitia de a avea pielea sensibila. Umidificatorul restabileste nivelul umiditatii din aerul din locuinte.

 

• Alegeti haine din materiale “prietenoase” cu pielea. Fibrele naturale, cum sunt bumbacul si matasea permit pielii sa respire. Dar lana, desi este naturala, poate irita pielea si prin efectul abraziv sa exacerbeze uscaciunea pielii. Cand spalati hainele folositi detergenti pentru piele sensibila sau clatiti foarte bine lucrurile, pentru ca anumite componente ale detergentilor pot fi iritative.

 

• Protejati-va de frig si substante chimice, iritative. Folositi in sezonul rece imbracaminte groasa, manusi, palarie/caciula in momentul iesirii din casa. In timpul treburilor casnice folositi intotdeauna manusi de protectie.

 

• Folositi zilnic emolienti. Cea mai importanta metoda de combatere a pielii uscate si o parte esentiala a ingrijirii pielii de-a lungul anului si mai ales in sezonul rece o constituie folosirea produsele de hidratare generic cunoscute sub denumirea de emolienti. Emolientii au roluri si efecte multiple in ingrijirea pielii, de-a lungul timpului devenind ca si compozitie din ce in ce mai complexe si eficiente.

 

Principalul rol in combaterea pielii uscate este abilitatea de a forma un strat protector la suprafata pielii care impiedica pierderea apei transepidermice. In compozitia lor se adauga lipide si steroli care intra in compozitia stratului lipidic al pielii si care cresc capacitatea de aparare a pielii la diverse agresiuni externe, imbunatatesc rolul de bariera al pielii, activeaza regenerarea si repararea pielii.

 

Daca in mod normal folositi lotiuni sau creme fluide, lejere pentru hidratare, in sezonul rece ar trebui sa schimbati pentru o optiune de hidratare mai groasa, mai bogata sub forma de crema, ulei sau balsam care are o putere mai mare de pastrare a apei la nivelul epidermului. Emolientul ar trebui aplicat zilnic, de preferat imediat dupa baie astfel incat o parte din umezeala sa ramana in piele.

 

Ingrijirea pielii se poate face diferit pentru anumite zone care pun probleme deosebite in timpul sezonului rece. Se pot folosi produse speciale de hidratare pentru anumite zone- pentru fata creme si produse de machiaj hidratante, pentru buze balsam/stick de buze care se reinnoieste de mai multe ori pe zi, lacuri de protejare pentru unghii, pentru maini creme speciale care se aplica de mai multe ori pe zi, pentru zona plantelor si coatelor produse de exfoliere, keratolitice, hidratante cu uree si acid salicilic.

 

Dr. Anca Pavelescu – Medic Specialist Dermato – Venerologie Spitalul Medicover, Clinica Medicover Plevnei

Sursa: http://www.medicover.ro

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.