In cadrul conferintei “Achizitii verzi pentru dezvoltare durabila” desfasurata astazi, 9 noiembrie, la Bucuresti, expertii Comunitatedurabila.ro alaturi de reprezentanti ai Comisiei Europene – DG Environment, ai autoritatilor nationale relevante, precum si ai ONG-urilor de mediu, discuta despre necesitatea si avantajele reglementarii achizitiilor publice verzi intr-un stat european care trebuie sa se alinieze la preocuparile UE in directia dezvoltarii durabile.
Cu toate ca tinta Comisiei Europene este ca minim 50% dintre achizitiile publice sa fie achizitii “verzi”, propunerea Comunitatedurabila.ro este ca reglementarile nationale sa impuna o serie de praguri intermediare, incepand cu o tinta intermediara, de 10% anual. Astfel, piata produselor verzi se va dezvolta treptat evitandu-se probleme concurentiale pentru producatorii romani. Intentia este ca in 5 ani aceasta tinta sa ajunga la cerintele Comisiei Europene ca minim 50% din totalul valorii contractelor de achizitii publice sa fie achizitii ecologice.
“Orice produs, in timp, consuma energie, are o amprenta a emisiilor poluante, consuma apa, pe scurt, consuma bani. De cealalta parte, orice produs ecologic economiseste, pe termen mediu si lung resurse, stimuleaza economia locala si crearea de noi locuri de munca. De aceea consideram ca achizitiile verzi trebuie sa devina lege” declara Costel Popa, presedintele Centrului Pentru Politici Durabile, Ecopolis.
Prezent la conferinta, secretarul general al Ministerului Mediului si Padurilor, domnul Mircea Popa felicita initiatorii si ii asigura de sprijinul Ministerului: ”Anuntam infiintarea unui consiliu pe achizitii publice ecologice prezidat de Ministrul Mediului, doamna Rovana Plumb si compus din reprezentanti ai societatii civile, Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Economiei, Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si mediului de afaceri”.
“ANRMAP recunoaste importanta achizitiilor publice verzi in masura in care acestea genereaza nu doar efecte pozitive pentru mediu ci si beneficii economice si sociale.” a declarant Dan Lucian Vladescu, Presedintele Autoritaitii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice.
Conform raportului Achizitii verzi pentru dezvoltare durabila lansat astazi de Asociatia Salvati Dunarea si Delta – membru initiator al Comunitatedurabila.ro, numai prin adoptarea uneia dintre cele mai simple tipuri de achizitie publica ecologica, Guvernul Romaniei ar putea salva anual de la taiere cel putin 10.000 arbori mari. Conditia este ca toate ministerele sa achizitioneze si sa foloseasca numai hartie reciclata.
In plus, potrivit calculelor expertilor Comunitatedurabila.ro, 21 milioane de euro ar putea fi economisiti daca toate proiectele POSDRU ar folosi pe toata perioada de programare numai hartie reciclata – adica echivalentul a aproximativ 7 proiecte importante responsabile de reconversia profesionala si chiar de reintegrarea in munca a unui numar semnificativ de persoane dezavantajate.
Aceleasi proiecte POSDRU ar fi putut evita cheltuirea a aproximativ 2.700.000 euro si emisia a 109.820 tone CO2 numai prin recurgerea la modalitati mai verzi de transport – precum calatoriile cu trenul si alte mijloacele de transport in comun.
Conform raportului Salvati Dunarea si Delta, majoritatea birourilor ministeriale llege in acest moment solutiile mai putin ecologice, astfel ca impunerea unor tinte obligatorii pentru achizitii publice ecologice pare singura solutie viabila.
Romania investeste in achizitii publice aproape o cincime din PIB-ul tarii si este codasa in ceea ce priveste atentia acordata achizitiilor ecologice. Viziunea Comunitatedurabila.ro este ca aceasta considerabila putere de cumparare sa fie folosita pentru a llege bunuri si servicii care au respect pentru mediu si care pot avea o contributie esentiala la dezvoltarea durabila, cu influenta directa asupra pietii muncii.
Conferinta “Achizitii verzi pentru dezvoltare durabila” este o activitate a proiectului “Parteneriat pentru dezvoltare durabila” – proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investeste in oameni!”. Conferinta poarta marca “Eveniment responsabil”. Aceasta marca a fost creata de reteaua Societal pentru a oferi o recunoastere publica evenimentelor care fac eforturi pentru a atinge performante in urmatoarele patru domenii: protectia mediului, dezvoltarea sociala, dezvoltarea economica si buna guvernare.
Pentru mai multe informatii despre proiect consultati www.comunitatedurabila.ro.