Unul din scopurile înfiinţării acestei reţele este îmbunătăţirea conservării naturii în ariile protejate dunărene, precum şi schimbul de experienţă în managementul aplicat în aceste arii naturale.
Astfel, în perioada 26-30 Ianuarie 2010, o delegaţie din cadrul ARBDD Tulcea a participat la Întâlnirea Grupului de Lucru pentru activităţile din Pachetele 3 şi 4 – Reconstrucţia ecologică şi Managementul Zonelor Inundabile ale Fluviului Dunărea, organizată de BROZ – Asociaţia Regională pentru Conservarea Naturii şi Dezvoltare Durabilă, în Bratislava, Slovacia.
Ultima Întâlnire a Grupurilor de Lucru dintr-o serie de întâlniri ce au avut loc în această iarnă, începând cu Întâlnirea Grupului de Lucru Peşti, continuând cu Întâlnirea Grupului de Lucru Păsări şi a Grupului de Lucru Turism, a avut ca scop coordonarea activităţilor de Morfologie şi Reconstrucţie Ecologică a fluviului Dunărea şi a activităţilor de Management al Zonelor Inundabile şi al Reţelei de Habitate.
Grupul de lucru a fost format din participanţi din cinci ţări: patru ţări partenere în proiect (Austria, Slovacia, Ungaria şi România) şi o ţară (Germania) observator în proiect. În cadrul întâlnirii, fiecare partener a prezentat acţiunile din pachetul de lucru 3 realizate până la acel moment şi etapele următoare pe care le va organiza la nivel naţional. Acest prim schimb de experienţă a condus în mod logic la o activitate transnaţională, şi anume la elaborarea unui manual pentru proiectele de reconstrucţie ecologică pentru fluviul Dunărea, acţiune care va fi coordonată de ARBDD. S-au discutat activităţile transnaţionale care vor avea loc în cursul anului 2010, identificându-se elementele comune pentru desfăşurarea acţiunilor şi s-au stabilit responsabilităţile partenerilor. În continuare a fost discutată o altă acţiune transnaţională, respectiv Strategia Comună în ceea ce priveşte navigaţia pe fluviul Dunărea.
Întâlnirea a avut ca scop şi managementul zonelor inundabile şi al reţelei de habitate şi astfel, fiecare partener a prezentat acţiunile realizate până la acel moment şi etapele următoare pe care le va organiza la nivel naţional.
Au fost discutate conceptele de conservare (parteneriatele bilaterale transfrontaliere): ARBDD şi Ucraina, Parcul Naţional Duna Drava, Ungaria şi Karapandza, Serbia, Parcul Naţional Duna Drava, Ungaria şi Ostravaci, Kopacki Rit, Croaţia şi BROZ, Slovacia şi Parcul Naţional Donau-Auen, Austria.
Activitatea transnaţională din acest pachet de lucru este elaborarea liniilor directoare pentru o abordare durabilă a domeniului forestier în Ariile Protejate Dunărene. Primele idei asupra acestui subiect au fost prezentate de BROZ, conducând la o discuţie activă între toţi partenerii şi experţii prezenţi.
Deasemenea au fost organizate vizite în teren, în lunca inundabilă a Dunării de lângă Bratislava – Slovacia, prilej de a vedea şi discuta activităţi de management al apelor şi al pădurilor. Pentru observarea unor proiecte de reconstrucţie ecologică s-a vizitat lunca inundabilă a Dunării în zona Parcului Naţional Donau Auen – Austria.
Ca şi concluzie, această Întâlnire a Grupului de Lucru a reprezentat un succes prin schimbul de experienţă şi prin discuţiile pe marginea activităţilor transnaţionale în curs de derulare, conducând la o înţelegere reciprocă a ariilor protejate de-a lungul Dunării.
Relaţii suplimentare se găsesc pe pagina web a proiectului: www.danubeparks.org.
Guvernator,
Grigore BABOIANU