Proiect de lege: Concertele şi festivalurile cu peste 1.000 de persoane, interzise toată vara

Ministerul Culturii supune dezbaterii publice proiectul de Lege privind unele măsuri referitoare la desfășurarea evenimentelor cultural-artistice în contextul pandemiei de COVID-19.

În conformitate cu dispoziţiile alin. (4) al art. 7 din Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, propunerile și observațiile referitoare la proiectul de act normativ supus dezbaterii, pot fi transmise în scris pe adresa Ministerului Culturii, B-dul Unirii nr. 22, sector 3, București, pe fax, la nr. 021/222.85.43. sau la adresa de e-mail legislativ@cultura.ro, până la data 09.06.2020.

Ministerul Culturii răspunde astfel problemelor semnalate de organizatorii de evenimente artistice sau culturale din România, care erau blocaţi în lipsa unei decizii luate de autorităţile administraţiei publice. Organizatorii au arătat că situaţia de incertitudine le generează pierderi financiare masive.

Organizatorii de mari festivaluri ne-au solicitat insistent să emitem noi un act normativ prin care să anunţăm că nu mai sunt permise organizarea de evenimete cu participare de peste 1000 de persoane cel puţin până la 1 septembrie, pentru că asta i-ar ajuta pe ei în rezilierea contractelor şi în alte procese“, a declarat ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu, pentru MEDIAFAX.

Lege privind unele măsuri referitoare la desfășurarea evenimentelor cultural-artistice în contextul pandemiei de COVID-19 (proiect)

Având în vedere faptul că, în contextul generat de dinamica evoluției situației epidemiologice naționale, dar și internaționale, determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, interesul public general reclamă adoptarea unor noi măsuri care să permită autorităților publice să intervină eficient și cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei, luând în considerare necesitatea asigurării în continuare, chiar și după încetarea stării de alertă, a unei protecții adecvate împotriva îmbolnăvirii cu coronavirusul SARS-CoV-2, având în atenție experiența statelor grav afectate de evoluția virusului și măsurile care au avut impact pozitiv în prevenirea și limitarea răspândirii acestuia, inclusiv după luarea măsurilor inițiale de primă urgență, ținând cont de faptul că industria de organizatorilor de evenimente artistice sau culturale din Romania, în lipsa unei decizii luate de autoritățile administrației publice, se află într-o situație de incertitudine, în măsură să genereze pierderi financiare masive zilnice, iar, pe de altă parte, este nevoie de predictibilitate cu privire la organizarea acestor evenimente de interes atât pentru furnizorii de servicii, cât și pentru participanți,
Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic.
(1) Prezenta lege are ca obiect instituirea, după încetarea stării stării alertă, declarate în condițiile legii, în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19, a unor măsuri temporare, în scopul protejării drepturilor la viață, la integritate fizică și la ocrotirea sănătății, inclusiv prin restrângerea exercițiului altor drepturi și libertăți fundamentale.
(2) Până la data 31 august 2020, este interzisă organizarea evenimentelor, festivalurilor și manifestărilor culturale, artistice la care sunt prezenți peste 1000 de participanți simultan, atât în spații închise, cât și în aer liber, indiferent dacă accesul este gratuit sau cu plata biletului.

Ministrul Culturii mai spune că biletele deja cumpărate vor putea fi transformate în vouchere sau pot fi folosite pentru următorul festival.

500 de spectatori, numărul maxim de participanți la festivaluri din 1 iunie

Premierul Ludovic Orban a anunţat că participanţii la festivaluri, spectacole şi concerte în aer liber, permise după 1 iunie, vor trebui să poarte măşti de protecţie.

„Începând cu data de 1 iunie este permisă organizarea şi desfăşurarea spectacolelor, concertelor, altor evenimente culturale în aer liber, precum şi a festivaluilor publice şi private, cu participarea a cel mult 500 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la o distanţă de cel puţin doi metri unul faţă de celălat şi cu obligativitatea purtătii măştii de protecţie în timpul spectacolului”, a anunţat Ludovic Orban.

Din 1 iunie 2020 au fost redeschise terasele. Ce reguli trebuie sa respecte clienții, angajații și patronii: https://radiodeea.ro/zece-reguli-pentru-re-deschiderea-teraselor-si-restaurantelor-38149.html

Susține proiectul Radio DEEA

*Contribuțiile sunt procesate de WordPress.com folosind Stripe. Banii strânși din donații vor fi folosiți pentru dotarea tehnica a studioului. Radio DEEA este un proiect non-profit din anul 2007.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.