O casa plutitoare are, la fel ca orice alta casa, un living, o bucatarie, o baie si cel putin un dormitor.
Dar, spre deosebire de casele obisnuite, cele plutitoare isi duc veacul pe apa, fiind una dintre prinipalele atractii turistice ale Amsterdamului.
Primele 750 de case plutitoare au acostat de-a lungul canalelor din Amsterdam inca in secolul 17. Iar dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial casele plutitoare au devenit un adevarat fenomen in capitala Olandei, din cauza lipsei spatiului locativ pe de o parte si a excedentului de vase cargo pe de alta. Astfel incat aproximativ 2500 de familii au ales traiul pe apa.
Pentru a evita suprapopularea canalelor, in ultimii ani, autoritatile din Amsterdam au decis sa nu mai elibereze permise de acostare pentru case plutitoare noi. Aceasta decizie a dus la explodarea preturilor caselor plutitoare existente. De exemplu, cea mai mica locuinta plutitoare, acostata in centrul Amsterdamului, costa in prezent cel putin 150,000 Euro. Asa ca, daca la origini traiul pe apa era o alternativa ieftina la viata pe uscat, astazi, lucrurile nu mai stau la fel. Cu toate acestea, olandezii nu vor sa renunte la acest mod de viata, dezvoltand in continuare conceptul de casa plutitoare pe apele olandeze.
Arhitecta olandeza Marlies Rohmer si colegii sai de la compania de arhitectura Architectenbureau Marlies Rohmer au reusit sa dezvolte un proiect ambitios in valoare de aproximativ 40 milioane Euro, construind un intreg cartier de case plutitoare in cartierul Steigereiland (Jetty Island), situat in estul Amsterdamului, in apele lacului IJ Lake.
Articol integral la:
http://www.casadex.ro/2014/01/proiect-ambitios-cartier-de-case-plutitoare-in-olanda/