Va salut.
Sorin Panait este numele meu si totul a început dintr-o joacă, în curtea unei școli, undeva prin vara anului 2015… Cu un grup de băieți și fete plini de energie, care alergau, săreau, știau să se bucure împreună… Așa mi-a venit ideea să organizez pentru ei o competiție sportivă. La început, foarte puțini adulți au crezut în acest demers. Ba, dimpotrivă, unii chiar au încercat să blocheze evenimentul, invocând tot felul de scuze: “nu ai bani, nu ai mai făcut niciodată așa ceva – deci nu poți face nimic dacă nu ai experiență, e sfârșit de an școlar și altele sunt prioritățile unei școli”, ș.a.m.d. … Ceea ce nu știau acești “adulți”, a fost că acei copii au reușit cumva să-mi transmită energia lor. Dacă atunci când am lansat provocarea de a organiza un astfel de eveniment, au răspuns pozitiv în jur de 80-90 de copii din cei peste 150 care învățau în acea unitate școlară, după ce am decis că voi organiza evenimentul indiferent de greutăți și obstacole, am constatat că la startul competiției au fost prezenți 156 de copii, adică aproape toți elevii și elevele care învățau în acea școală. Am crezut în acei copii, la fel cum ei au crezut în mine. Deși am avut posibilități limitate în primul rând de prejudecăți și de suspiciunile adulților, cu bani foarte puțini, în final a ieșit un eveniment de neuitat. Chiar și părinții, profesorii, care aveau dubii în ceea ce privește impactul unui astfel de moment asupra copiilor, au venit și ne-au spus că sunt bucuroși că au participat la acel eveniment, că nu s-au mai simțit de foarte mult timp atât de bine. Și foarte mulți ne-au întrebat când va avea loc următorul concurs… Acesta a fost “Campionatul solidarității sportive”, pe care l-am organizat în vara anului 2015. Apoi, drumurile noastre s-au separat, din păcate. Însă le-am promis copiilor că eu voi continua să organizez astfel de momente, pentru că i-am văzut mai bucuroși, mai energici ca niciodată, dispuși să-și depășească propriile limite. Dispuși să lucreze în echipă, să se implice, să dăruiască. Ei sunt cei care au inspirat apariția proiectului “Primii pași în atletism”.
Așadar, după o pauză de 2 ani în care am căutat soluții pentru ca povestea care a început atunci să meargă mai departe, am inițiat proiectul “Primii pași în atletism”. Am reușit să conving Federația Română de Atletism de necesitatea existenței și implementării unui astfel de proiect, prin care vrem să oferim copiilor posibilitatea de a descoperi beneficiile sportului și frumusețea atletismului.
În vara lui 2017, am intrat pe ușa Federației Române de Atletism, cu încredere, speranță și determinare, însoțit de primul meu antrenor (căci da, am practicat în copilărie atletismul), dl. Ion Rățoi. Am avut ocazia ca “ușa” d-lui președinte al FRA, Florin Florea, să fie „deschisă”. Acest lucru se întâmpla la doar câteva luni după ce dânsul fusese ales președinte al federației. A îmbrățișat încă de la început ideea acestui proiect și astfel am încheiat un parteneriat care anul acesta va împlini, la sfârșitul lunii august, 2 ani.
În luna octombrie 2017 am organizat împreună cu FRA și cu sprijinul PMB prin Proedus, primele două concursuri din cadrul acestui proiect. Dacă începutul a fost mai greu, participând la primul eveniment doar puțin peste 150 de copii, la cel de al II-lea, ne-am organizat mai bine și ne-am bucurat de prezența pe pista de atletism a peste 400 de copii. Așa a început povestea “Cupei Primii Pași în Atletism”. Anul acesta, vom organiza în zilele de 5 și 6 octombrie cea de a III-a ediție. În 2018, pe 6 și 7 octombrie, la ediția a II-a, ne-am bucurat de prezența a peste 600 de copii. În vara anului trecut am organizat și prima ediție a concursului “Cupa Capitalei”, la care au participat peste 700 de copii.
În data de 27 ianuarie 2018, am organizat și prima ediție a evenimentului “Gala Juniorilor – Speranțele atletismului bucureștean”, care s-a desfășurat la Cinema Gloria, fiind prezenți peste 450 de copii și părinți, sala dovedindu-se neîncăpătoare. Am acordat atunci peste 180 de premii, copiilor legitimați la cluburile de atletism bucureștene, însă am și inițiat o campanie civică, denumită “Vrem o sală ca afară”, prin care ne dorim să facem lobby pentru ca în București să fie construită o nouă sală de atletism care să corespundă cerințelor actuale și care să fie omolgată IAAF, pentru a putea organiza și în capitală competiții atletice de anvergură. Lucrurile se mișcă destul de greu, însă suntem conștienți că nimeni nu a devenit campion peste noapte. Target-ul nostru este ca această construcție să poată începe măcar în anul 2021. Iar asta ține și de noi, de cum ne vom mobiliza pentru ca acest lucru să se întâmple.
Povestea primilor pași în atletism este scrisă și în paginile revistei pe care am reușit să o edităm în vara anului trecut, și a cărei lansare oficială a avut loc în sala de conferințe a COSR. După evenimentul din 3-5 mai, vom scoate cel de al II-lea număr, în care vom prezenta evoluția proiectului în ultimul an de zile, dar și a copiilor care fac parte din acesta.
În demersurile pe care le-am făcut, ni s-au alăturat și oameni pentru care atletismul înseamnă mai mult decât un simplu sport. Printre aceștia, d-na Paula Ivan – campioană olimpică și Alina Rotaru – campioană mondială universitară. Anul acesta au venit alături de noi d-na prof. Liliana Hofer (în prezent antrenor la clubul sportiv Kaiserslautern, din Germania), și dl. Prof. Alexandru Stewart Mardan (tutore & antrenor England Athletics), care vor susține primele work shop-uri din cadrul proiectului nostru, la care vor participa profesori, antrenori și părinți. Detalii despre aceste activități veți găsi pe pagina noastră de facebook și la adresa www.primiipasiinatletism.ro
În prezent, din comunitatea “primii pași în atletism” fac parte peste 3500 de oameni, iar pagina oficială a proiectului – www.primiipasiinatletism.ro a depășit de curând numărul de 5000 de vizitatori unici, ceea ce ne confirmă faptul că acest proiect crește încet, dar sigur, și că eforturile noastre sunt răsplătite în primul rând de zâmbetele și bucuria copiilor care participă la evenimentele din cadrul acestui proiect.
Dacă vreți să simțiți și să trăiți pe viu povestea primilor pași în atletism, vă așteptă alături de noi, la activitățile pe care le organizăm în perioada 1 – 5 Mai 2019.
Succes tuturor și spor(t) în toate! Investiția în sport nu mai este azi doar o opțiune, ci o necesitate! Iar dacă viitorul copiilor nu este negociabil, cum spun astăzi unii dintre politicieni, de ce viitorul copiilor care practică un sport, ar fi neglijabil?
Joi, 2, mai 2019, ora 8.30 voi fi alaturi de voi pentru a va oferii mai multe informatii despre atletism in cadrul matinalului Deea de dimineata.