“Plantează în România”

taieri ilegale de padure
Paduri defrisate Foto: voceatimisului.ro

Asociația Creștem România Împreună, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Garda de Mediu Brașov, Prefectura Brașov, Prefectura Covasna, Facutatea de Silvicultură și exploatări forestiere Brașov și Mitropolia Ardealului, anunță lansarea oficială a proiectului “Plantează în România”, acțiune ce va avea loc în data de 26 martie, în 11 județe ale țării.

Înainte de toate, proiectul nostru este o dovadă a unității naționale, alături de noi participând zeci de ONG-uri, zeci de instituții ale statului, mii de voluntari, sute de donatori, companii, ocoale silvice și peste 300 de școli. Între aceștia menționăm: Asociația Agora for Life (organizatori), Asociația Grupul de Intervenție Civică (organizatori), Asociația Aport (parteneri), Asociația Tinerii din Ziua de Azi (parteneri), Asociația Edelvais (parteneri), Asociația Universitaria (Parteneri), Casa de cultură a studenților (parteneri), Asociația Iașiașa (parteneri), Asociația Comunitară Nouă ne pasă (parteneri), New Environmentalist (parteneri), Organizația Națională Cercetașii României – Grupul Orizont Brasov (parteneri), Asociația pentru promovarea și dezvoltarea Țării Făgărașului (parteneri); Grup România (partener media). De asemenea, între colaboratorii noștri enumerăm: Ocolul Silvic Snagov, Ocolul Silvic Pădurile Șincii – Șercaia, Regia publică locală a Pădurilor Săcele, Ocolul Silvic Aiud, Ocolul Silvic Zărnești și Ocolul Silvic Codrii Verzi Pitești, Direcția silvică Iași. Primăriile partenere sunt: Snagov, Covasna, Aiud, Mioveni, Săcele, Drăguș, Victoria, Voila, Ticuș. Caransebeș, Ilieni, Zagon, Valea Crișului, Brad, Petrova, Sângiorgiu de Mureș, Satu-Mare și Alexandru Vlahuță. Iar companiile care și-au manifestat interesul în a sponsoriza acțiuna cu puieți sau financiar sunt: Technowood (puieți), Periland Silva (puieți), W3 Development, SC Elmas SRL, Tomasi Group.

Vă invităm pe această cale să participați alături de noi toți la cea mai amplă acțiune de înverzire a României. Vom avea la dispoziție pentru voluntari, trei variante de acțiuni în care se pot implica: împădurire în șantiere forestiere, pentru cei mai vajnici dintre noi, plantări urbane și împărțirea de puieți în corturi special amenajate pentru cetățenii ce doresc să planteze un arbore într-un alt spațiu verde. Pe lângă toate acestea, activitatea din această primăvară se va desfășura și în 300 de școli din România, instituții în care vom planta, alături de cei mici, puieți în curțile școlilor unde învață.

La proiectul nostru poate participa oricine, indiferent de vârstă. Încurajăm părinții să iasă la înverzire cu cei mici, așa cum ne dorim ca vârstnicii să vină alături de noi măcar pentru a respira o gură de aer curat în natură. Totodată, mai sunt oameni frumoși, indivizi sau firme, care participă și altfel, prin ajutor financiar, ce ne va fi de mare folos pentru: achiziționarea de puieți, materiale diverse, elaborarea și implementarea manualului pentru Ora Verde (ce se vrea o oră de ecologie, preponderent practică, prin care cei mici vor învăța să respecte natura și mai ales, să o înțeleagă și iubească) și pregătirea pentru acțiunea în care ne dorim să doborâm recordul mondial pentru număr de arbori plantați în 24 h, acțiune ce va avea loc în 2018, cu ocazia a 100 de ani de la marea unire.

Lansăm campania în contextul în care țara noastră se situează sub medie ca procent de suprafață împădurită, având doar 27,3% din suprafață acoperită de păduri, față de 32,4% media europeană. Ne clasăm astfel pe locul 13 în Europa și pe locul 10 în ceea ce privește suprafața de pădure raportată la numărul de locuitori – 0,30 ha/locuitor, primele poziții fiind ocupate de ţările nordice (Finlanda, Suedia şi Norvegia).

Mențiuni importante: șantierele se află doar în fond forestier, terenurile aparținând statului român; puieții achiziționați sunt specii pur românești, exclusiv, iar accesul la teren se va face organizat, prin intermediul unui coordonator, șef de pluton, cu care veți păstra legătura după ce vă înscrieți ca voluntari pe site.

Vă invităm, așadar, alături de noi. Fie ca voluntari, susținători sau donatori. Pentru detalii despre județele în care facem plantări în primăvara aceasta, despre organizare sau parteneri/voluntari, ne găsiți pe www.planteazainromania.ro sau pe pagina de Facebook Plantează în România.

 

Contact: Asociația Creștem Romania Împreună,

cu sediul în Brașov, Parcul Industrial Metrom, str. Carpaților nr. 60.

Ne găsiți la telefon 0040 734 596.089, 0040 722 734 883 fax 0040 268 417.164

E-mail: contact@planteazainromania.ro

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.