Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni aduce la Tulcea, pe langa documentare memorabile, si ateliere dedicate celor pasionati de film, de natura sau de amandoua la un loc.
Pelicam devine un spatiu de expresie si creatie pentru tineri regizori, o lectie verde pentru industria cinematografica si o “scoala” pentru tinerii tulceni care vor sa treaca din scaunul de spectator in cel de regizor.
Ateliere la Pelicam
Regizorul si producatorul Thomas Ciulei va veni la Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni unde va conduce, in zilele de 14 si 15 iunie un atelier de creatie dedicat autorilor de film documentar. Atelierul de Creatie Filme Documentare, recomandat de Hotnews, se adreseaza celor care au realizat deja un film documentar sau un proiect de fotografie documentara si lucreaza la un nou proiect. Participantii sunt invitati la discutarea abordarii subiectului in filmul documentar si la constructia de perspective numai bune de pus in practica.
“Scopul workshop-ului este ca fiecare dintre participanti sa plece acasa cu sentimentul ca au reusit sa se pozitioneze personal fata de subiectul filmului si ca o analiza profunda a realitatii inseamna intotdeauna sa fii subiectiv“, spune regizorul Thomas Ciulei. Inscrierile pentru Atelierul de Creatie Filme Documentare se fac la adresa workshop@pelicam.ro cu specificarea numelui workshop-ului.
Olandezii de la Green Film Making Project vor fi prezenti la Pelicam, pe 14 si 15 iunie, cand vor sustine un atelier inedit despre cum se poate face un film cat mai “verde”, cu un impact cat mai scazut asupra mediului. Pelicam isi propune, asadar, sa promoveze practici responsabile in randul profesionistilor din industria de film. Workhsop-ul va fi coordonat de Dorien Grötzinger, Event Producer pentru The Green Film Making Project, si de Brechtje Smidt, CEO/Director la Deepeei Film Productions din Olanda. Deepeei are deja in palmares doua filme realizate intr-un mod sustenabil, Balance si Going South. Atelierul este deschis tuturor celor interesati de productia verde de film, cu anuntarea participarii la adresa workshop@pelicam.ro, specificand numele workshopului. Atelierul este posibil cu ajutorul Ambasadei Regatului Tarilor de Jos.
Asociatia Vira va sustine, de asemenea, un atelier in cadrul Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni, de aceasta data dedicat tinerilor tulceni care vor sa se familiarizeze cu tehnicile de realizare a filmelor documentare. Liceenii vor avea parte de sesiuni practice si vor realiza un scurt film documentar la finalul atelierului care dureaza intre 9 si 14 iunie.
Mai multe informatii pe http://www.pelicam.ro/stiri/ateliere-de-creatie-si-de-filme-verzi-la-pelicam
Proiectii la Festivalul de Film Pelicam
Oferta de filme este bogata in documentare care ne spun povesti impresionante despre viata oamenilor in mediul de care sunt conectati. Il était une forêt / Once Upon a Forest, filmul regizorului francez Luc Jacquet care a primit premiul Oscar pentru La marche de l’empereur / March of the Penguins, va fi proiectat in cadrul Pelicam, in premiera nationala. Documentarul ne ofera o incursiune in inima padurilor tropicale. Regizorul a folosit drone pentru a surprinde imagini uimitoare din viata padurii care ne este explicata de botanistul Francis Hallé. De asemenea, spectatorii Pelicam vor putea viziona o retrospectiva a filmelor lui Luc Jacquet.
Au Bord du Monde va fi, de asemenea, proiectat la Tulcea, in prezenta regizorului Claus Drexel, care a petrecut un an cu persoanele fara adapost din Paris, incercand sa le dea o voce si sa afle ce parere au ei despre lume si viata. Rezultatul este o poveste impresionanta despre aceste “fantome” omniprezente, dar invizibile. Filmul a avut premiera in cadrul Festivalului de Film de la Cannes, in 2013.
Filmele prezentate in cadrul festivalului: http://www.pelicam.ro/filme
Nu va lipsi nici muzica printre atatea ateliere si filme. Trupa Baba Zula este cea care va deschide Festivalul Pelicam. Ei vin de la Istanbul si ii putem asculta la Tulcea cu sprijinul Institutului Cultural Roman.
Festivalul International de Film Pelicam este organizat de Asociatia Les Herbes Folles, cu sponsorizarea principala a ApaNova Bucuresti si cu sprijinul BRD, Centrului National al Cinematografiei, Primariei Municipiului Tulcea, Administratiei Fondului Cultural National si Institutului Cultural Roman. Parteneri institutionali: Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elvetiei, Goethe Institut si Institutul Francez din Bucuresti.