Astăzi, peste 90 de ONG-uri de mediu din toată Europa lansează o acțiune comună, online, pentru a salva Natura Europei de obiectivele președintelui Comisiei Europene.
Acțiunea care se desfășoară online se numește Alertă pentru Natură (Nature Alert) și le va permite cetățenilor din cele 28 de state mebre ale UE să participe la consultările publice ale Comisiei Europene, iar în acest fel să salveze legile care protejează natura în Europa.
Coalițiile internaționale care au organizat și promovează această acțiune sunt BirdLife (din care face parte și Societatea Ornitologică Română), the European Environmental Bureau, Friends of the Earth Europe și WWF.
Acțiunea online marchează începutul unei campanii pan-europene de a opri orice amenințare la adresa eforturilor actuale de a proteja mediul, dar și pentru a obține o implementare mult mai bună a legislației actuale. Mai mult de 90 de organizații de mediu își mobilizează membrii, susținătorii și publicul larg pentru a îi transmite Comisiei Europene că își doresc ca legislația de mediu să fie menținută, implementată mai bine și întărită.
Legile care protejează natura europeană (Directivele Habitate și Păsări) sunt recunoscute drept unele din cele mai puternice din lume când este vorba despre protejarea animalelor, a plantelor și habitatelor în fața dispariției lor. Grație acestor legi, Europa are acum cea mai mare rețea de arii naturale protejate, Natura 2000, care acoperă 20% din teritoriul UE și 4% din siturile marine.
Comisia Europeană a decis să facă o evaluare profundă a ambelor legi pentru a determin dacă sunt eficiente în protejarea naturii [2]. Acest proces de evaluare are loc într-un context extrem de ostil conservării naturii, ilustrat de retorica președintelui Juncker, care cere legi mai prietenoase cu mediul de afaceri si reducerea „birocrației verzi”.
Acțiunea online a ONG-urilor le permite cetățenilor UE să ia parte la procesul de consultare publică, până pe data de 24 iulie și este singura oportunitate pe care publicul o are pentru a-și exprima punctul de vedere de-a lungul acestei evaluări tehnice.
FIȘĂ INFORMATIVĂ De ce sunt vitale Directivele Păsări și Habitate
Angelo Caserta, Director BirdLife Europa:
“Avem tone de dovezi științifice care arată cât de bine funcționează aceste legi când sunt implementate. Avem numeroase exemple că aceste legi nu sunt obstacole pentru mediul de afaceri. Întrebarea mea pentru președintele Juncker și pentru vicepreședintele Timmermans e simplă: la câte trebuie să facem în Europa, de ce să desfacem legile care protejează natura?”
Tony Long, Directorul Biroului de Politici Europene WWF:
“WWF luptă de peste 30 de ani pentru a ase asigura că Europa are cele mai cuprinzătoare legi de protecție a naturii, legi care au setat un nou standard mondial în materie. Nu vrem să stăm deoparte și să vedem cum această moștenire este irosită. Nimeni nu va beneficia cu nimic dacă dăm timpul înapoi nici natura, nici noi, oamenii, care depindem de ea. Acum, începem un apel public de a menține natura în viață.”
Jeremy Wates, Secretar General la European Environmental Bureau:
“Noua fixație a Comisiei Europene, legată de legi și de așa-numita birocrație nu ține cont de soluțiile eficiente pentru speciile și habitatele periclitate. În loc să amenințe cu anularea acestor legi, Comisia Europeană și statele membre ar trebui să depună mai multe eforturi pentru a le implementa și pentru a se asigura că ne livrează beneficiile enorme pe care le pot aduce naturii, nouă ca persoane și economiei UE”.
Magda Stoczkiewicz, Director la Friends of the Earth Europe:
“Toți avem dreptul la natură, iar dacă îi slăbim legile vitale care se ocupă de protecția ei ar însemna un dezastru pentru cetățenii Uniunii Europene și pentru natura ei. Mobilizăm oameni din toată și ne vom face auziți tare și clar – natura noastră nu e de vânzare și ne așteptăm ca politicienii să o protejeze, și pentru noi și pentru generațiile care vin.”