Începând de vineri, 6 octombrie a.c., rulează pe marile ecrane thrillerul „Blade Runner 2049” / „Vânătorul de recompense 2049” – una dintre cele mai așteptate lansări cinematografice ale anului. Aclamat de fani din toată lumea, filmul și-a confirmat succesul și în box-office: în week-end-ul lansării (6-8 octombrie 2017), producția Alcon Entertainment distribuită de Sony Pictures a atras în sălile de cinema 49.018 spectatori și încasări de 1.219.097 lei, ceea ce o clasează drept lider de box-office în România.
Un thriller în stil neo-noir cyberpunk, „Blade Runner 2049” nu doar surprinde prin viziunea artistică originală, ci “forează” în conștiința colectivă prin întrebări pe cât de profunde, pe atât de incomode, despre umanitate și sensul societății: ce ne defineşte, cine suntem şi încotro ne îndreptăm.
Au trecut deja decenii de când oamenii și replicanții – imitații cu înfățișare umană – trăiesc într-o relativă armonie. Până când agentul K (alias Ryan Gosling, nominalizat la Oscar pentru rolul din “La La Land”) descoperă ceva ce amenință ordinea socială, riscând să arunce omenirea în haos. Ordinele locotenentei Joshi (Robin Wright, câștigătoarea unui Glob de Aur pentru interpretarea din serialul TV “House of Cards”) sunt clare: secretul trebuie păstrat cu orice preț, iar dovezile, distruse! Misiunea îl poartă pe K pe urmele unui fost polițist, Rick Deckard (interpretat, ca și în primul “Blade Runner”, de același Harrison Ford). Acum pensionat și solitar, Deckard este silit să reintre în scenă atunci când actualul „vânător de recompense” îi dezgroapă secretele periculoase. Atât de periculoase încât i-ar putea afecta pe toți.
Generația actuală de replicanți este opera magnatului Niander Wallace (Jared Leto, laureat Oscar pentru rolul secundar din “Dallas Buyers Club”) – considerat un adevărat geniu, după ce a salvat omenirea de la foamete prin îmbunătățirile aduse hranei modificate genetic. Acum, supravieţuirea speciei umane depinde, paradoxal, de replicanți, cu condiția ca aceștia să fie total obedienți. Dar cum Wallace nu poate dezvolta prea multe exemplare, soarta societății rămâne sub semnul întrebării. Ca și viața însăși…
Regia îi aparține lui Denis Villeneuve (cunoscut pentru “Arrival” și “Prisoners”), după un scenariu de Hampton Fancher şi Michael Green, pe baza unei povești inspirate de personajele din romanul „Do Androids Dream of Electric Sheep?” al lui Philip K. Dick. De data aceasta, Ridley Scott este producător executiv, asigurând astfel o continuitate în stilul artistic al filmului.
Nerecomandat sub 15 ani, „Blade Runner 2049” are o durată de 163 de minute și rulează în cinematografe în versiunile 3D, 4DX, IMAX 3D, Dolby Atmos. Filmul este o producție Alcon Entertainment, în parteneriat cu Warner Bros și Columbia Pictures, distribuită în România de InterComFilm Distribution.