Noaptea Europeană a Muzeelor nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor ci și a partenerilor care, an de an, se alătură acestui eveniment ce animă orașul – instituții și organizații culturale, galerii de artă, studiouri de creație, ONG-uri istețe, bienale de artă, spații alternative, etc. Este practic o sărbătoare a industriilor culturale și creative deoarece muzeele sunt acum parte din ele. Mai mult decât atât, acest brand cultural a generat în spațiul românesc alte astfel de evenimente construite după același tipic: Noaptea Galeriilor, Noaptea Institutelor Culturale, Noaptea Birourilor de Arhitectură, Noaptea Caselor deschise, etc.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este coordonatorul evenimentului, iar din 2011 și al Circuitului muzeal din București, inițiat în anul 2008 de către Muzeul Național de Artă al României. În fiecare an circuitul este replicat în alte două orașe din țără. În 2015 acesta va avea loc în Iași și Galați.RNMR asigură totodată o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești prin intermediul site-ului www.noapteamuzeelor.ro, al paginii oficiale https://www.facebook.com/noapteamuzeelor, dar și al unei campanii de promovare în presa națională.
Noaptea Muzeelor la MNAR
În acest an, cu ocazia Nopţii Muzeelor, MNAR se alătură Reţelei Naţionale a Muzeelor din România pentru a protesta faţă de sărăcirea ireversibilă a patrimoniului muzeal naţional din cauza restituirilor de bunuri culturale şi clădiri care au adăpostit muzee. Demersul nostru îşi propune să contribuie, de asemenea, la accelerarea găsirii unor soluţii legislative echilibrate care să oprească acest fenomen.
Sub titlul Priveşte arta! Arta te priveşte!, MNAR propune publicului, pe lângă vizita în Galeria Naţională și în expozițiile temporare deschise în nocturnă, un periplu mai puţin obişnuit într-o Galerie de (ne)uitat. Aceasta va cuprinde ramele și soclurile câtorva dintre lucrările ce nu mai fac parte din patrimoniul muzeal în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile.
Program sâmbătă, 16 mai
11.00 – 19.00: vor putea fi vizitate cu tarif normal Muzeul K.H. Zambaccian şi Muzeul Theodor Pallady.
În intervalul orar 11.00 – 19.00 sunt închise: galeriile permanente, expoziţiile temporare de la sediul MNAR şi Muzeul Colecţiilor de Artă.
19.00 – 04.00: vor putea fi vizitate în regim de gratuitate
la sediul central:
- Galeria Naţională
- Galeria de ne(uitat) – parterul Galeriei Naţionale
- în avanpremieră, expoziția eveniment Constantin Popovici şi seducţia modernităţii (parterul Galeriei Naţionale)
Expoziţia Constantin Popovici şi seducţia modernităţii realizată de Cabinetul de Desene şi Gravuri al MNAR este dedicată sculptorului Constantin Popovici, creatorul monumentului Electricităţii – Prometeu de la barajul Vidraru şi al monumentului dedicat poetului George Bacovia de la Bacău. Expoziţia prezintă publicului aproximativ 100 de lucrări. Dintre acestea, 81 au fost concepute pentru o expoziţie care ar fi trebuit să aibă loc la Paris Art Center în anul 1988 și au fost donate de doamna Augustina Popovici, soţia artistului, în anul 2014. Lor li se adaugă alte lucrări din colecția doamnei Popovici, precum și sculpturi donate anterior.
la Muzeul Colecţiilor de Artă:
- Expoziţia Comori de artă din Colecţia Ion Chiricuţă
Organizată de Muzeul Colecţiilor de Artă în colaborare cu Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad la iniţiativa fiului colecţionarului, prof. dr. Ion-Christian Chiricuţă și a Argo Art Consulting, expoziţia cuprinde o selecţie de 65 de obiecte de artă (picturi, lucrări de grafică, sculpturi, piese de mobilier şi textile) din colecţia renumitului medic oncolog Ion Chiricuţă. Unul dintre cei mai pasionaţi iubitori de artă ai secolului al XX-lea, Ion Chiricuţă a achiziţionat de-a lungul vieţii obiecte de artă tradiţională, de artă decorativă europeană şi lucrări de artă românească modernă semnate de autori precum: Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Iosif Iser, Ion Ţuculescu, Alexandru Ciucurencu, Francisc Şirato etc.
În intervalul orar 19.00 – 04.00 sunt închise: Galeria de Artă Europeană, Muzeul K.H. Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady şi expunerea permanentă a Muzeului Colecţiilor de Artă.
Program duminică, 17 mai
11.00 – 19.00 vor putea fi vizitate cu tarif normal: Muzeul Colecțiilor de Artă (fără expozițiile temporare), Muzeul K.H. Zambaccian și Muzeul Theodor Pallady
Noaptea Muzeelor la Muzeul de Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”
Ca în fiecare an și în 2015, în data de 16 Mai, Muzeul Național de Istorie Naturală „ Grigore Antipa” marchează sărbătoarea cu o serie de evenimente speciale. Digi Animal World va fi prezent și în acest an la Noaptea Muzeelor și le va oferi vizitatorilor un program special. Concursurile și atelierele inedite, proiecțiile de filme documentare în premieră, dar și multe alte surprize vor face deliciul unei adevărate aventuri a cunoașterii.
Programul evenimentelor:
- 00 – 01.00: Vizitarea gratuită a expunerii permanente;
- 00 – 01.00: Vizitarea traseului special intitulat „Istoria lumii vii în 10 exponate”;
- 00 – 01.00: Vizitarea expoziţiei de fotografie „Luminile Nordului – Aurora Boreală în Insulele Lofoten”;
- 00 – 19.45: Atelier de creație nocturnă cu imaginație: lilieci și bufnițe (grup ţintă: 5 – 10 ani) ;
- 00 – 20.00: Atelier Provocarea Lego® (grup ţintă: 7 – 11 ani) ;
- 00 – 20.45: Atelier de creație nocturnă cu imaginație: lilieci și bufnițe (grup ţintă: 5 – 10 ani) ;
- 00 – 21.00: Atelier Provocarea Lego® (grup ţintă: 7 – 11 ani) ;
- 00 – 21.45: Atelier de creație nocturnă cu imaginație: lilieci și bufnițe (grup ţintă: 5 – 10 ani) ;
- 00 – 23.00: Colectare entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale sub coordonarea specialiștilor din muzeu (grup ţintă: 7 – 18 ani) ;
- 00 – 23.00: Interceptarea liliecilor din grădina Muzeului „Antipa” cu ajutorul detectorului de ultrasunete sub coordonarea specialiștilor din muzeu (grup ţintă: 7 – 18 ani).
Demonstrațiile realizate de către cercetătorii Muzeului Național de Istorie Naturală “Grigore Antipa” se vor face numai în condiții meteo favorabile.
Rezervarea locurilor și înscrierea copiilor în cadrul atelierelor se poate face în limita a 15 locuri/grupă pe e-mail: info@antipa.ro sau la telefon: 021.305.60.31.
Sâmbătă, 16 Mai 2015, în intervalul orar 10.00 – 18.00, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va fi ÎNCHIS!
Acces gratuit: în cadrul expoziției permanente a Muzeului Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”.
Acces cu bilet de intrare: Expoziția temporară de păianjeni și scorpioni vii – ”Țesături periculoase” se poate vizita contra cost în intervalul orar 18.00 -01.00. Prețurile biletelor sunt de 10 lei/copil/student/pensionar și 15 lei/adult. Copiii cu vârste mai mici de 3 ani au gratuitate.
Noaptea Muzeelor 2015 la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC)
Curtea MNAC_Proiect Special MNAC@Noaptea Muzeelor
Proiectul URBOTECA propune un dialog despre oraș cu locuitorii orașului, prin intermediul unor metode prietenoase, într-un pavilion mobil interactiv prin care este redată spațiului public, măcar temporar, componenta de discuție și schimb de idei.
În Noaptea Muzeelor, URBOTECA te invită să interacționezi direct cu instrumentele planificării urbane, în curtea Muzeului Național de Artă Contemporană, unde împreună cu vizitatorii, vom transforma parcarea într-un laborator de idei pentru un oraș mai bun.
Vincent LeRoy. Boreal Halo
Curator: rokolectiv
23.04 – 17.05.2015
MNAC Central – Palatul Parlamentului, parter
Boreal Halo este o sculptura kinetică / instalație produsă în 2013 și a fost expusă la Carreau du Temple, Paris și la Festivalul Nuit Sonores, Lyon. Vincent Leroy trăieste și lucrează la Lyon.
In parteneriat cu Asociația Rokolectiv
Învățământul artistic bucureștean și arta românească după 1950.
Expoziţie la aniversarea a 150 de ani ai Universităţii Naţionale de Arte. Cu lucrări din colecția MNAC, UNArte, Muzeul Municipiului București, atelierele artiștilor și din alte colecții private
Curator: Adrian Guță
Arhitect: Attila Kim (RO)
28.11.2014 – 29.11.2015
În cadrul evenimentului3 + 10. MNAC. 13 ani de la înfiinţare. 10 ani în Palatul Parlamentului
MNAC Central – Palatul Parlamentului, etaj 1
Expoziția reunește lucrări aparținând unor artiști din generații diferite, profesori și absolvenți (dintre care unii au devenit la rândul lor profesori) ai ceea ce numim astăzi Universitatea Națională de Arte din București. Sunt reprezentate șase decenii de creație, din anii ’50 ai secolului trecut până în prezent, și mai multe limbaje artistice. Vizitatorul se va întâlni cu opere binecunoscute, însă va (re)descoperi și lucrări rar văzute de public. (Adrian Guță) Pentru lista completă a artiștilor: www.mnac.ro În parteneriat cu: Universitatea Națională de Arte București (UNArte)
Dispoziţii în Timp şi Spaţiu Expoziție generată de Bienala Mobilă 1
Curator: Adrian Bojenoiu
28.11.2014 – 17.05.2015
În cadrul evenimentului 3 + 10. MNAC. 13 ani de la înfiinţare. 10 ani în Palatul Parlamentului
MNAC Central – Palatul Parlamentului, etaj 2
Artiști: Mihai Barabancea (RO), Andreea Buțincu (RO), Anetta Mona Chișa (CZ), Vlad Drăgulescu (RO), Jonathan Lahey Dronsfield (UK), Bogdan Ghiu (Romania), David Goldenberg (UK), Nicu Ilfoveanu (RO), Daniel Knorr (DE), Jonas Lozoraitis (LT), Petru Lucaci (RO), Adina Mocanu (RO), Alexandru Niculescu (RO), Adrian Notz (CH), Daniela Pălimariu (RO), Mihai Pop (RO), Delia Popa (RO), Raluca Popa (RO), Cristian Răduță (RO), Alexandra Sand (RO), Thomas Tsang (HK), Dan Vezentan (RO). Design expoziție: Timo Grimberg (DE)
”Stilul unei gândiri este mișcarea sa” Gilles Deleuze & Felix Guattari . Expoziția Dispoziții în Timp și Spațiu aduce în discuție mobilitatea (înțeleasă ca factor relațional complex) și solicită participanţilor în proiect să își prezinte propriul discurs atât în raport cu prezentul, ca poziție asumată, cât și în raport cu mișcarea și evoluția a ceea ce numim artă. De asemeni, un alt aspect urmărit este cum își definesc ei angajamentul prezent în sfera artei prin raportarea necondiționată la aceste doua coordonate universale Timp și Spațiu, fără de care nici un discurs nu poate fi posibil.
În parteneriat cu: Centrul pentru Cultură Contemporană Club Electroputere, Centrul Ceh
Noi începuturi. Achiziţii recente ale Muzeului de Artă Contemporană din Belgrad
Curatori : Sandra Demetrescu, Misela Blanusa
Arhitect: Attila Kim (RO)
În cadrul evenimentului
3 + 10. MNAC. 13 ani de la înfiinţare. 10 ani în Palatul Parlamentului
28.11.2014 – 17.05.2015
MNAC Central – Palatul Parlamentului, etaj 3
Artiști (RS): Radoš Antonijević, Marta Jovanović, Miodrag Krkobabić, Era Milivojevic, Vladimir Nikolić, Vesna Pavlović, Aleksandar Rafajlović, Saša Tkačenko, Zoran Todorović, Miloš Tomić, Katarina Zdjelar Aflată la conjuncția între istoria recentă a spațiului post-iugoslav și evoluția (colecției) Muzeului de Artă Contemporană din Belgrad, selecția prezentată în cadrul acestei expoziții își propune să capteze o imagine – în mod inevitabil fragmentară – asupra trecutului foarte recent al scenei artistice sârbe. Opțiunea pentru restrângerea selecției, aproape în exclusivitate, la noile medii își are originea într-o interogație cu privire la semnificația imaginii (mai ales cea digitală, virtuală), care fluctuează între vizibilitate și proiecție, între caracterul ei de obiect al memoriei și de declanșator al actului rememorării. (Sandra Demetrescu) În parteneriat cu: MoCAB (Muzeul de Artă Contemporană Belgrad)
WHAT ABOUT Y[OUR] MEMORY
Curatori: Irina Cios, Iosif Király
Arhitect: Attila Kim (RO)
28.11.2014 – 17.05.2015
În cadrul evenimentului 3 + 10. MNAC. 13 ani de la înfiinţare. 10 ani în Palatul Parlamentului
MNAC Central – Palatul Parlamentului, etaj 4
Artiști şi studenţi participanţi: Biroul de Cercetări Melodramatice (Irina Gheorghe & Alina Popa), Serioja Bocsok, Bogdan Bordeianu, Michele Bressan,Valentin Cernat, Daniel Constantinescu, Alexandra Croitoru, Larisa Crunţeanu & Xandra Popescu, Cristina David, Daniel Djamo, Andrei Enea, Alex Gâlmeanu, Sabin Gârea, Gabriela Gaug, Irina Ghenu, Delia Gheorghiu, Daniel Gherca, Bogdan Gȋrbovan, Radu Igazsag, Nicu Ilfoveanu, Raluca Ionescu, Regele Ionescu, Regina Ionescu, Aurora Király, Iosif Király, Signe Lillemark, Claudiu Lucaci, Şerban Manta, Bogdan Marcu, Andrei Mateescu, Vlad Mihăilescu,Gheorghe Mircea, Valeriu Mladin, Marius Nedelcu, Ioana Nemeş, Raluca Oancea, Malina Omuţ, Mario Oprean, Camelia Opriţa, Alexandru Patatics, Vlad Radu Popescu, Lea Rasovszky, Ştefan Sava, Larisa Sitar, Roxana Trestioreanu, Răzvan Tun, Victor Velculescu, Adrian Vinersan.
Expoziția, prilejuită de aniversarea a 150 de ani a Universității Naționale de Artă București, aduce împreună artiști (profesori, absolvenți, studenți) care au / s-au format în cadrul departamentului Fotografie și Imagine dinamică înființat în 1995. Ea pune în valoare diversitatea de abordări artistice ce merge de la cercetări foto-video introspective până la acțiuni și instalații multimedia interactive sau critică instituțională și activism social.
În parteneriat cu: Universitatea Naţională de Arte (UNArte), Centrul Internațional de Artă Contemporană, Atelier 35
Etaj 4_Surprise Party
Noaptea Muzeelor la Muzeul Național de Geologie
Program de vizitare: 19.00-01.00
Acces: gratuit
Adresa: Bucureşti, Şoseaua Kiseleff, Numărul 2
Telefon: 031/438.17.44
E-mail: office@igr.ro
Site: http://www.geology.ro/ , https://www.facebook.com/MuzeulNationalDeGeologie
Programul pentru evenimentul Noaptea Muzeelor 2015 la Muzeul Naţional de Geologie va cuprinde:
– Vizitarea expoziţiilor permanente din cadrul Muzeului Naţional de Geologie;
– Vizitarea expoziţiilor temporare dedicate evenimentului (expoziţie de fotografii şi minerale din America de Sud), Proiecţii video
– Prezentarea activităţii de cercetare din cadrul Institutului Geologic al României.
– Prezentare a istoricului Muzeului Naţional de Geologie
Mai multe informatii pe pagina evenimentului Noaptea Muzeelor: http://www.noapteamuzeelor.ro/2015/03/11/circuit-muzeal-bucuresti-2015/