Muzică şi animaţie în a şaptea zi de Anim’est

Joi, 9 octombrie, aduce în agenda celei de-a noua ediţii Anim’est una dintre cele mai îndrăgite competiţii ale festivalului, cea de Videoclip şi Advertising.

Manieggs - Revenge of the Hard EggÎn programul zilei se înscriu şi alte proiecţii şi evenimente speciale: competiţia Balkanimation, o prezentare despre animaţia daneză susţinută de doi invitaţi de seamă de anul acesta, noi titluri din competiţiile internaţionale şi o petrecere cu Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus.

14 clipuri publicitare pentru branduri cunoscute ca Unilever, Coca Cola, Cadbury sau Orange România şi 25 de videoclipuri ale unor artişti precum Bonobo, Arctic Monkeys sau Basement Jaxx au fost selectate, anul acesta, în competiţia de Videoclip & Advertising a festivalului. În tradiţia secţiunii competiţionale de până acum, acestea vor fi proiectate în afara cinematografelor, la Re:Animation Hub by Jameson – Carol 53, de la ora 22.00.

Proiecţia este urmată de un live-act Invisible Raincoats, cel mai recent proiect Minus (Daniel Stanciu), unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din zona improvizaţiei şi un absolvent al celebrei Red Bull Music Academy, cu o gamă largă de EP-uri lansate la Arhiva 7 şi Local Records ‒ două labeluri reprezentative pentru scena muzicii electronice româneşti. Noaptea e animată şi de vizualurile duoului local Tiptoe, ce a mixat, până în prezent, footage video cu animaţii, texturi fluide şi video mapping pentru evenimente marca Origami Sound, Sunwaves, We Dance sau Mioritmic.

Tot joi, de la 15.00, la Re:Animation Hub by Jameson, avem parte de o prezentare specială despre animaţia daneză, susţinută doi invitaţi de seamă: Sarita Christensen, CEO al companiei Copenhagen Bombay, producătoare a unor filme de lungmetraj celebre, între care The Great Bear şi Beyond Beyond, şi Lana Tankosa Nikolic, profesoară la prestigioasa şcoală Animation Workshop, cu sediul la Viborg.

De la 16.30, la Cinema Elvira Popescu, pot fi urmărite cele opt scurtmetraje care intră, anul acesta, în competiţia Balkanimation. România este reprezentată în secţiunea rezervată celor mai bune scurtmetraje balcanice prin Cum s-a făcut lumea, al Mariei Brudaşcă, o animaţie despre geneza lumii în viziunea vechii mitologii române. Alte scurtmetraje din ţări precum Grecia, Croaţia, Turcia, Serbia şi Bulgaria au fost selectate în competiţia ce va fi jurizată de Laurenţiu Damian (România), Lana Tankosa Nikolic (Danemarca) şi Yiorgos Tsangaris (Cipru).

Două noi lungmetraje din competiţia internaţională vor fi proiectate la Cinema Studio. La 18.00, publicul e invitat să vizioneze o variantă modernă şi „fructată” a clasicei Romeo şi Julieta: Lisa Limone and Maroc Orange; a Rapid Love Story / Lisa Limone și Maroc Orange; o idilă furtunoasă, produsă de celebrului studio estonian specializat în animaţia cu păpuşi Nukufilm. Selectat la Annecy, Anima Mundi şi Tallinn Black Nights Film Festival, musicalul animat 3D în regia lui Mait Laas tratează într-o manieră critică problema imigranţilor ilegali care încearcă să ajungă din Africa în Europa. De la 22.00 vedem Manieggs – Revenge of the Hard Egg / Manieggs – Răzbunarea oului tare, o producţie animată ungurească după mulţi ani de zile, şi un proiect independent în regia lui Zoltán Miklósy. Animaţia 3D soseşte la Bucureşti după prezenţa la Annecy, şi aduce în faţa publicului povestea răzbunării a doi deţinuţi după două săptămâni de închisoare pentru o faptă pe care nu au comis-o – un melanj provocator de cinism, sarcasm, umor îndrăzneţ, şi nici un pic de sfială de a ilustra stereotipurile şi nedreptăţile vremurilor pe care le trăim.

Cei care nu au reuşit să ajungă, miercuri, la proiecţia în premieră a lungmetrajului din competiţia internaţională The Art of Happiness / Arta fericirii, în regia lui Allesandri Rak, îl pot viziona şi joi, de la 16.00, la Cinema Studio. Animaţia 2D/3D despre conexiunea metafizică dintre doi fraţi îşi plasează acţiunea într-un Napoli dezolant, cadru ideal de explorare creativă a subconştientului ce aminteşte, pe alocuri, de bijuteria Waking Life, a lui Richard Linklater. La Re:Animation Hub by Jameson, de la 19.30, publicul poate să vizioneze de asemenea, în reluare, lungmetrajul danez Princess / Prinţesa (r. Anders Morgenthaler), proiectat în afara competiţiei. Filmul, o combinaţie de live action şi animaţie destinată publicului adult, prezintă povestea lui August, care își pierde sora iubită, pe Christina, o fostă starletă porno cunoscută sub numele de „Prințesa”, și o înfiază pe fiica ei de cinci ani, Mia.

A doua serie de scurtmetraje studenţeşti este proiectată şi ea în reluare de la ora 12.00, la Cinema Studio, iar un nou calup de animaţii din această secţiune competiţională este programat de la 18.30, la Cinema Elvira Popescu.

Al patrulea calup de scurtmetraje din competiţia internaţională de scurtmetraj va putea fi vizionat în reluare de la ora 14.00, la Cinema Studio, iar de la 20.00, publicul e invitat să vizioneze, în acelaşi cinematograf, un nou calup din această secţiune.

Cea de-a noua ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvire Popesco şi la Re:Animation Hub.

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, membru al reţelei pan europene Cartoon, este organizat de Asociaţia Este’n’est, cu sprijinul Uniunea Cineaştilor din România, Centrul Naţional al Cinematografiei și Ministerul Culturii.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.