MDMA ar putea reprezenta leacul pentru Tinitus

Urechea interna
Urechea interna

ecstasy MDMACercetatorii din Noua Zeelanda considera ca leacul pentru Tinitus ar putea veni dintr-o sursa neasteptata – MDMA (substanta care poarta denumirea populara de ,,ecstasy”). Potrivit profesorilor de la Universitatea din Auckland, cercetarile au aratat ca un numar semnificativ de pacienti care sufera de aceasta conditie, care cauzeaza ,,tiuit” prelungit in ureche, au afirmat ca acesta a disparut dupa ce au luat ecstasy.

Doctorandul Daniel SpiegelĀ  de la Universitatea din Auckland a precizat: ,,Ideea inițială a pornit de la dovezi anecdotice provenite de la o clinica de cercetare, in cadrul careia unii participanți au fost destul de sinceri și au afirmat că după ce a luat ecstasy tinitusul lor a disparut.“.

Discuții cu privire la posibilitatea ca MDMA sa reprezinte un posibil remediu pentru tinitus au venit de la TRI (Conferinta Internationala a Tinitusului) la Ć®nceputul acestei luni.

Profesorul Grant Searchfield a spus: ,,Nu exista nicio cercetare precisa Ć®ncă, iar acesta este un aspect pe care speram sa-l realizam foarte repede.“. El crede că studiile pentru a găsi o solutie pentru tinitus folosind MDMA ar putea Ć®ncepe pĆ¢nă Ć®n luna mai.

,,Tinitus a reprezentat un mister pentru foarte mult timp, insa acum suntem in pragul de a afla cauza acestei conditii si ce putem face pentru a o controla.“, a mai adaugat acesta.

Atentie! Ecstasy este un drog

Efectele asociate consumului de MDMA sunt probleme psihice, incluzand confuzie, depresie, tulburari ale somnului, anxietate severa, nevoia irezistibila de a consuma drogul si paranoia, in timpul consumului sau dupa. Detinerea de droguri in vederea consumului se pedepseste, potrivit Legii 143/2000, cu inchisoare de la 2 la 5 ani. Mult mai aspru este pedepsit traficul de droguri (inchisoare de la 15 la 25 ani pentru cei care actioneaza in grupuri de mai mult de trei persoane si chiar inchisoarea pe viata daca traficul este urmat de moartea victimei). Depistarea consumatorilor de droguri Indicii care pot sugera consumul:

  • schimbarea brusca a comportamentului;
  • treceri fara motiv de la veselie la tristete, uneori chiar agresivitate neobisnuita, si de la agresiune la liniste si chiar delasare;
  • pierderea apetitului alimentar, ochi injectati;
  • pierderea gradata a interesului pentru scoala, munca, hobby-uri, sporturi, prieteni;
  • stari de somnolenta si apatie necaracteristice, oboseala excesiva fara o cauza aparenta;
  • cheltuieli excesive, disparitia banilor sau a unor obiecte de valoare din casa;
  • pete neobisnuite, mirosuri ciudate pe piele sau imbracaminte;
  • schimbarea grupului de prieteni, precum si tendinta de tainuire a acestor “prieteni” , folosirea unui jargou diferit de cel anterior.

Masuri de prim ajutor

Masurile de prim ajutor acordate de familie sau de persoanele din anturajul consumatorului de droguri sunt de multe ori decisive in salvarea vietii acestuia. Daca persoana este tensionata, panicata, in urma unui consum de halucinogene, stimulente de tipul amfetaminelor, a ecstasy-ului sau a unor doze crescute de cannabis, conduita de urgenta pe care trebuie sa o adoptati este:

  • sa inlaturati din jur privitorii curiosi si sa conduceti persoana intr-un loc ferit de zgomote si lumini puternice;
  • sa calmati persoana vorbindu-i incet si explicandu-i ca panica va trece pe masura ce drogul isi va pierde din efect;
  • sa o incurajati sa respire adanc si rar pentru a nu se sufoca in accesele de panica;
  • sa incercati sa aflati ce drog a consumat pentru a transmite acest lucru celor de la Salvare in caz ca starea de sanatate se inrautateste brusc.

Daca persoana este foarte deshidratata sau incalzita in urma consumului de amfetamine sau ecstasy si in urma de depunerii unui efort sustinut in timpul dansului, (in cazul in care consumul de droguri s-a realizat intr-o discoteca sau la o petrecere intr-un loc neaerisit), are dure de cap, ameteli, varsaturi, are o senzatie brusca de oboseala si transpiratia este absenta:

  • se recomanda odihnirea in spatii aerisite
  • consumul de sucuri de fructe si snacks-uri sarate pentru reechilibrarea hidro-electolitica
  • consumul de lichide nealcoolice cam jumatate de litru pe ora pentru rehidratare.

Daca persoana isi pierde starea de constienta

  • primul lucru pe care trebuie sa-l faca salvatorul este sa se asigure ca persoana lesinata respira normal in continuare, iar daca respiratia nu este perceptibila, sa-i faca respiratie gura la gura;
  • in scop preventiv, pentru a nu-si inghiti limba sau daca varsa, sa nu se sufoce, persoana in stare de inconstienta va fi pozitionata culcata pe-o parte cu genunchiul usor indoit, cu capul intors spre lateral si bratele flexate de-o parte si de alta a capului;
  • la sosirea ambulantei se vor oferi toate informatiile in legatura cu ce a consumat si cand, iar daca acest lucru nu se cunoaste, atunci, ce recipiente sau pulberi s-au gasit langa persoana in stare de inconstienta – acest lucru va folosi personalului medical la stabilirea rapida a celui mai bun antidot.

Adrese utile: Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere sector 4: Strada Mioara Luiza, nr.1 a Spitalul Al Obregia, sectia XVI, sectia XVII: Sos. Berceni, nr.10-12, Tel: 6347109 Centrul de Evaluare si Tratament a Toxicodependentilor pentru tineri ā€žSf. Stelianā€: Str. Ing. Cristina Pascal, nr. 25-27, sector 6, Tel: 3154961 Laboratorul de Sanatate Mintala sector 4 (centrul de tratament ambulatoriu): Str. Argeselu, nr. 8, Tel:4501805

Cititi si:Ā http://casajurnalistului.ro/am-fost-smardoaica/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.