Elevii inclusi in programul BikeMyWay to School vor deveni amabsadori ai mersului pe bicicleta si promotori ai masurilor necesare pentru o infrastructura de transport alternativ corecta. Lipsa unui sistem de piste coerent este unul dintre motivele pentru care Bucurestiul nu este un oras afiliat European Mobiliy Week 2012, care a debutat la inceputul acestei saptamani.
Bucurestiul este a doua cea mai poluata capitala europeana, cu un aer periculos pentru sanatatea locuitorilor sai, iar principalul generator de poluare atmosferica este traficul auto. Conform studiului Ecopolis din 2011 „Calitatea aerului in Bucuresti. Efecte asupra sanatatii”, limitele pulberilor in suspensie (PM), a caror principala sursa este traficul rutier, sunt depasite constant in toate zonele capitalei. In acelasi timp, studiul comparativ Ecopolis despre calitatea vietii in capitalele UE arata ca Bucurestiul este codas in privinta utilizarii bicicletei ca alternativa la transportul cu masina, cu doar 0.7% transport uzual cu bicicleta fata de 59.6% in Copenhaga.
In 2012, 21 de orase din Romania, afiliate European Mobility Week, au bifat implementarea unor masuri permanente noi in directia trecerii de la automobilul personal la mijloace de transport durabile. Bucurestiul nu se numara printre ele. Capitala nu a adoptat nici in anii trecuti (2011, 2010) masuri permanente pentru favorizarea transportului durabil.
Proiectul BikeMyWay to School isi doreste sa implice, in intervalul octombrie 2012 – septembrie 2013, 30 de elevi de liceu din doua orase europene (Bucuresti si Lovech, Bulgaria) intr-un proces continuu de constientizare a beneficiilor mobilitatii durabile, implicare civica si advocacy. BikeMyWay imprumuta si dezvolta o tema europeana – bicicleta ca alternativa de transport durabil – si isi propune sa activeze tinerii participanti in doua directii: (1) implicarea civica, prin dezvoltarea capacitatii de advocacy in relatie cu autoritatile locale si centrale si (2) constientizarea si promovarea beneficiilor transportului durabil pentru oras si mediu.
In cadrul proiectului, participantii vor cartografia si analiza infrastructura velo din Bucuresti, vor propune un plan pentru imbunatatirea ei si vor incerca sa implementeze acel plan prin atragerea sprijinului comunitatii si prin metode de advocacy in fata autoritatilor relevante. Proiectul va atrage elevii intr-un proces continuu de invatare prin metode non-formale (blogging, cartare, fotografiere, brainstorming, prezentari interactive, traininguri) si coaching de la experti in advocacy si politici de mediu.
European Mobility Week este o campanie a Comisiei Europene ce se desfasoara in fiecare an intre 16 si 22 septembrie, pentru a incuraja autoritatile europene sa promoveze mijloacele de transport alternativ si durabil. De la debutul initiativei in 2002, peste 7000 de masuri locale permanente au fost implementate in orasele europene pentru a incuraja si sustine mersul pe bicicleta, de la infrastructura velo la calmarea traficului si imbunatatirea accesului la mijloace de transport durabil.
Pentru informatii suplimentare despre proiectul BikeMyWay contactati Irina Dobrita, Coordonator Comunicare, irina@ecopolis.org.ro, 0726 281 894.