Proiectul de lege initial a fost modificat in Comisia juridica, una dintre modificari vizand reducerea termenului de stocare a datelor de trafic de la un an la sase luni. Cum Camera Deputatilor este for decizional, legea va pleca acum spre promulgare la Presedintie, care poate sa o promulge sau sa o trimita din nou spre dezbatere in Parlament.
O lege similara, adoptata in Romania in anul 2008, a fost declarata neconstitutionala un an mai tarziu, pe motive de incalcare a dreptului la viata privata. In ce priveste acest proiect legislativ, o prevedere stipuleaza ca organele de cercetare ale politiei judiciare au dreptul sa solicite datele retinute, doar cu aprobarea procurorului care supravegheaza sau efectueaza urmarirea penala ori a procurorului si cu aprobarea judecatorului.
Totodata, proiectul prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixa si mobila si de internet sa retina anumite date ale abonatilor care sa fie trimise, la cerere, autoritatilor din domeniul sigurantei nationale. Adoptarea acestei legi este motivata de autoritati de nevoia de a implementa in legislatia nationala prevederile Directivei Uniunii Europene privind retinerea datelor generate sau procesate in cadrul activitatii de furnizare de servicii de comunicatii electronice destinate publicului.
Sursa; Hotnews