La Fête Sauvage, filmul de deschidere al Pelicam

la_fete_sauvage_1De Ziua Internationala a Mediului, Pelicam vine cu un cadou pentru toti iubitorii naturii: La Fête Sauvage, unul dintre cele mai celebre filme de mediu, aparut in 1976, poate fi vazut la Tulcea.

Varianta reconditionata a documentarului, care nu mai era in stare de vizionare, poate fi admirata in premiera mondiala la Tulcea, in deschiderea Pelicam – Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni. Filmul va fi relansat in Franta si in alte tari dupa 18 iunie.
La 37 de ani de la aparitie, filmul este, in continuare, in top 10 al celor mai de succes filme de gen din Franta. La Fête Sauvage a revolutionat industria filmului documentar, prin frumusetea care il deosebeste de orice alt film despre animale. El a fost realizat de Frédéric Rossif si coprodus de legenda westernului, regizorul Sergio Leone, muzica fiind semnata de celebrul compozitor Vangelis, precursorul muzicii electronice.
La Fête Sauvage este un film poetic care pune in lumina legatura secreta si profunda intre om si lumea animala. “Daca animalele ar disparea acum, ar fi un dezastru ecologic, dar va fi inca un dezastru, si mai grav, un dezastru cultural: copilul care nu va mai vedea animalele va fi un copil condamnat la tacere in visele sale pentru restul zilelor”, sunt cuvintele regizorului Frédéric Rossif.
Publicul larg va putea redescoperi filmul intr-o versiune restaurata in totalitate, la o calitate optima. La Fête Sauvage in varianta refacuta va fi proiectat, pentru prima oara, la Tulcea, prin amabilitatea lui Yves Rescalat, fondatorul editiilor Zoroastre, a carui misiune principala este de a reda viata capodoperelor uitate ale cinematografiei de arta. Echipa de restaurare a cautat prin toata lumea, timp de sase luni elementele de origine ale filmului, printre care negativele de 16 mm.

La Fête Sauvage va fi primul film proiectat la cea de-a treia editie a Pelicam – Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni si va fi urmat de peste 30 de filme de mediu in premiera nationala, semnate de regizori premiati. My Name is Salt este o productie Elvetia / India care spune povestea a mii de familii care isi parasesc satele si migreaza intr-un desert din India de unde extrag sarea care le asigura existenta. “Oamenii sarii” se muta din septembrie pana in aprilie in desertul dezolant si aspru asa cum au facut generatii inainte. Regizoarea Farida Pacha urmareste familia lui Sanhabai timp de opt luni. Povestea lui Shanbai apare ca o reflectie in oglinda a mitului lui Sisif. Reducand viata la esenta sa cea mai simpla: munca este conditia noastra si a nu munci este in afara vietii insasi. La sfarsit, povestea lui Sanhabai are sens nu numai pentru ca ne spune ceva despre lumea in care traim, dar mai ales pentru ca ne spune ceva despre noi insine. Filmul face parte din competitia de lung metraje.
Fresh Perspectives este o sectiune competitionala noua, iar in cadrul ei puteti vedea si Le Semeur. Filmul este portretul artistului si producatorului de seminte Patrice Fortier ce isi dedica pasiunea si expertiza sa pastreze biodiversitatea plantelor. el prezerva si inmulteste seminte rare sau uitate cu scopul de a reda vitalitatea si varietatea mostenirii noastre agricole. Regizat de Julie Perron cu o neobisnuita siguranta si eleganta, Le Semeur ne ofera o privire fascinanta asupra vietii intense traita de Fortier.
Pelicam a pregatit si o sectiune competitionala a scurt metrajelor. Printre acestea, se numara Santra and the Talking Trees (Finlanda, 2013), un film despre dificultatea si frumusetea de a-ti gasi propria casa. Filmul combina animatia si imagini de arhiva, intr-un poem cinematic ce creeaza o aventura etnografica deosebita. Tot in aceasta setiune puteti urmari Prosperous Mountain (Marea Britanie, 2013), un film despre Depozitul Global al Semintelor din Svalbard care este o rezerva de siguranta ce adaposteste mostre de seminte din peste 1.400 de banci cu gene din toata lumea. Semintele constituie o rezerva de siguranta in cazul dezastrelor naturale, a conflictelor sau razboaielor si se afla in adancul unui munte din zona arctica.

Filmele din programul festivalului aduc in discutie numeroase probleme de mediu cu care se confrunta oamenii din toata lumea. Pelicam isi propune sa dezbata unele dintre aceste probleme in cautarea solutiilor alternative. In acest scop, vor fi prezente la Tulcea unele dintre cele mai importante organizatii de protectie a mediului care ne vor spune care sunt provocarile actuale si cum le putem face fata. Acestea sunt: Ecoruralis, Active Watch, Reper21, EcoAssist, Mai Bine, Romania in Tranzitie, Mining Watch, Permacultura.
Festivalul International de Film Pelicam este organizat de Asociatia Les Herbes Folles, cu sponsorizarea principala a ApaNova Bucuresti si cu sprijinul BRD, Renault, Centrului National al Cinematografiei, Primariei Municipiului Tulcea, Administratiei Fondului Cultural National, Consiliului Judetean Tulcea si Institutului Cultural Roman. Parteneri institutionali: Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elvetiei, Goethe Institut, Institutul Francez din Bucuresti si Institutul Italian de Cultura.

AFFICHE_ LFS_web

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.