Istoria șahului românesc în spațiul virtual, care cuprinde numeroase date, biografii, albume de fotografii și o impresionantă bibliotecă digitală cu peste 60.0000 de pagini, ce cuprinde 100 de cărți și mai mult de 1.000 numere de reviste, este accesibilă la adresa www.stere.ro.
Autorul este Marian Stere, care a declarat pentru AGERPRES: ”Site-ulwww.stere.ro a fost lansat pe data de 5 decembrie 2013, iar necesitatea apariției sale a fost determinată de volumul enorm de materiale adunate pentru o lucrare pe care o doream intitulată ‘Istoria șahului românesc’, și la care munceam de vreo … 30 de ani. În tot acest timp, am adunat, am recuperat tot ce s-a putut, de la toate publicațiile de șah românești, fie ele cărți, reviste, periodice, buletine etc., până la documente olografe și tot felul de însemne șahiste, ca insigne, diplome, afișe și altele. Oricum, locul acestora va fi un ‘Muzeu al șahului românesc’, pe care, odată și odată, sper că îl voi realiza”.
În afară de numeroasele date din istoria șahului din țara noastră, aici se mai găsește o bogată biobibliografie cu numeroase date despre viața personalităților din șahul românesc, albume cu fotografii, precum și o bibliotecă digitală.
”Revenind la lucrarea preconizată, care depășise deja 700 de pagini tip A4, am ajuns la concluzia că forma scrisă, de carte propriu-zisă, fie ea și în mai multe volume, nu putea cuprinde nici pe departe toate materialele intenționate. Spre exemplu registrele de procese verbale ale cercurilor de șah din anii ’20 de câte 20-30-40 de pagini, ori apariția cercului de șah din Timișoara — 90 de pagini, nu puteau fi ilustrate decât cu 1-2 pagini, pierzându-se esența. Sau toată corespondența originală între cluburi, care a stat la baza fondării Federației Române de Șah, în ianuarie 1925”, mai spune Marian Stere.
”Biblioteca digitală, pe care mi s-a părut normal să o distribui la toată lumea, a ajuns să cumuleze în momentul de față peste 60.000 de pagini de și despre șah, între care găsim peste 100 de cărți, deja peste 1.000 de numere de reviste, plus buletine de turneu, regulamente, literatură tangentă cu șahul, precum și o serie de publicații internaționale. Să mai menționăm că toate materialele se descarcă gratuit”, a declarat Marian Stere.
AGERPRES