Hipertensiunea arteriala

IMG_7318Hipertensiunea arteriala
Campania Nationala “Viteza ucide… nu numai in trafic”  trage un semnal de alarma: una din principalele cauze ale deceselor din Romania este Hipertensiunea Arteriala.
Campania promoveaza un principiu cat se poate de sanatos si responsabil si anume controlul tensiunii arteriale zilnic, ca o metoda de prevenire si desigur, de tratament.
De cate ori nu ne-am auzit bunicii sau parintii ca se simt mai ametiti (vertij) sau prezinta dureri de cap (cefalee) ? Ne dorim sa ii stim in siguranta si prin aceasta metoda putem sa prevenim un eveniment neplacut din punct de vedere al sanatatii.
Potrivit Ligii Mondiale a Hipertensiunii, la nivel global, hipertensiunea arteriala se afla printre principalele cauze de mortalitate, mai ales in tarile mai slab dezvoltate socio-economic.
Aproximativ 9.4 milioane de oameni au murit in anul 2010, din cauza bolii cardiace hipertensive.
In Romania hipertensiunea arteriala reprezinta o problema de sanatate publica, 4 din 10 romani au hipertensiune arteriala, conform studiului SEPHAR II (Studiu epidemiologic asupra Prevalentei Hipertensiunii Arteriale si a Riscului Cardiovascular in Romania).
Romanii trebuie sa inteleaga necesitatea verificarii constante a valorilor tensiunii arteriale, pe langa controlul greutatii si a alimentatiei echilibrate.
Complicatiile ce pot aparea cu precadere peste varsta de 50 de ani sunt: accidentul vascular cerebral, infarct de miocard, insuficienta cardiaca sau insuficienta renala, ce pot fi evitate prin controlul tensiunii arteriale.

Preventia

Daca o persoana prezinta tensiuni arteriale ridicate peste 130/80mmhg constant, cateva zile la rand, este bine sa consulte medicul de familie care poate sa-l indrume catre un medic specialist pentru a putea incepe un tratament, daca este cazul si petru a stabili un consum alimentar echilibrat si anume fara garsimi si fara sare.

Consumul de sare

In Romania consumul de sare este foarte ridicat aproximativ 12g de sare pe cap de locuitor in loc de maximum 6g de sare. Exista un cerc vicios intre consumul de sare ridicat si terenul de fond al pacientului care poate sa dezvolte Hipertensiune Arteriala.
Conform Prof. Univ. Dr. Maria Dorobantu, Presedintele al Societatii Romane de Hipertensiune: “Importanta preventiei, a diagnosticarii precoce si a controlului in hipertesiunea arteriala sunt esentiale si ajuta la reducerea mortalitatii cardiovasculare in Romania”.
Prin urmare, o viata mai sanatoasa si mai echilibrata, un consum redus de sare si de grasimi, responsabilitatea controlarii tensiunii arteriale si vizitele periodice la doctor, ar putea duce la o scadere a numarului de persoane diagnosticate cu Hipertensiune Arteriala si ar putea prevenii instalarea complicatiilor. O tensiune arteriala in limitele normale inseamana o viata mai sanatoasa!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.