Ferreira și Theurer: Lucrările comisiei pentru decizii fiscale constituie o piatră de hotar

Multinaționalele ar trebui să-și plătească taxele când obțin profit, a declarat comisia pentru decizii fiscale, într-un raport aprobat în plen miercuri, după nouă luni de muncă.

20151124PHT04261_originalCei doi raportori, Elisa Ferreira (S&D, Portugalia) și Michael Theurer (ALDE, Germania) ne-au spus că așteaptă schimbări pentru o competiție fiscală mai echitabilă, deși ei recunosc că nu a fost ușor să obțină răspunsuri de la multinaționale și statele membre.

Companiile multinaționale

Comisia specială pentru decizii fiscale și-a început activitatea în februarie 2015. Multe companii multinaționale mari au refuzat invitația de a-și explica poziția în ceea ce privește impozitul pe profit. În câteva luni starea de spirit schimbat.

„Ele au început prin a spune nu: mici măcar să nu ne atingeți, nu avem nimic de-a face cu această problemă, dar apoi, unul după altul, toți au venit și unii dintre ei au spus„da”, suntem în favoarea unora dintre propunerile voastre, cum ar fi baza de impozitare consolidată comună a companiilor (CCCTB)”, a relatat Ferreira. Printre cei care și-au exprimat poziția în fața comisiei se numără: Amazon, Facebook, Google, IKEA și HSBC.

Obținerea unor răspunsuri de la statele membre ale UE

„Am fost foarte bine primiți, dar în momentul în care intri în detalii, secretul devine numele jocului”, a adăugat Ferreira, descriind vizite în țările implicate. Delegația comisiei s-a întâlnit cu oficiali din Belgia, Luxemburg, Elveția, Irlanda, Olanda și Marea Britanie.

„Am fi putut avea rezultate mai bune, dacă nu am fi întâlnit o rezistență puternică din partea actorilor importanți, anumitor state membre și comisiei. Astfel, nu am primit o serie de documente importante de la grupul de lucru pentru codul de conduită”, a declarat Theurer.

Mai multe detalii puteti urmari aici : http://www.europarl.europa.eu/news/ro/news-room/content/20151120STO03820/html/Lucr%C4%83rile-comisiei-pentru-decizii-fiscale-constituie-o-piatr%C4%83-de-hotar

Sursa : © Uniunea Europeană, 2015 – PE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.