DJ – The next “Modern Star”

La conferinta Mastering The Music Business (MMB) s-a vorbit pentru prima oara poate despre treaba asta cu DJ-ii si despre unde a ajuns acum aceasta meserie. Am impartasit cateva idei cu profesionisti de succes din tara si din strainatate si am ajuns la singura concluzie: DJ-ul nu mai e DJ.

Se pare ca au apus (si asta nu de curand!) vremurile in care dj-ul mixa piese dupa piese, schimba genurile muzicale dupa bunul plac si toata lumea dansa fericita pe ring. In zilele noastre meseria de DJ a ajuns deja la “the next level”. Incepand de la partea tehnica si ajungand pana la sample-uri si beat-uri actuale.

In primul rand noul tip de dj este cea mai tare chestie “ever” pentru actuala industrie muzicala: dj-ul producator live act. Tipul ala care-si produce sunetele, piesele, mixurile, remixurile, re-drum-urile, absolut orice. Majoritatea chiar in timpul show-ului. Le aranjeaza frumos, le da “culoare” tehnica si isi creaza propria poveste, care poate contine nu numai productiile proprii. Iar daca povestea este “unica”, asta il face si mai special.

Unde mai pui ca in orice moment te poate surprinde cantand la chitara, pian ori saxofon. Daca mai luam in calcul si un “drum machine” am putea spune fara nicio problema ca avem un band complet. Un fel de “dj band“. Si nu, nu vorbim de un dj clasic de nunta, ci de un dj care se presupune ca are deja un grup de fani si o audienta creata in timp. Vorbim de dj-eul producator cu un live act bine pus la punct.

Dj-eul care vine din viitor nu are nevoie doar de educatie muzicala si skills-uri excelente. Trebuie sa stie cu ce se “mananca” productia, sa improvizeze si sa inoveze, sa se joace cu sunetele si cu vibratiile publicului. Sa stie sa ia deciziile “muzicale” importante pentru ca are libertatea asta. Sa stie sa mixeze orice si oricand. Pentru ca “a face oamenii fericiti” este poate cea mai frumoasa meserie din lume.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.