De ce ne place să ascultăm uneori melodii triste?

sad girlDeși nimeni nu vrea să se întristeze, multe persoane ascultă cu mare plăcere cântece triste. O cercetare recentă arată că aceste melodii aparent deprimante stimulează emoțiile pozitive, care sunt foarte bune pentru starea noastră psihică.

O echipă de psihologi de la Universitatea Free din Berlin a studiat starea pe care ne-o provoacă muzica tristă, melancolică.

La studiu au luat parte 772 participanți, dintre care 408 europeni și restul din Asia și America de Nord. Fiecare voluntar a răspuns la un chestionar în care a scris cât de des ascultă muzică tristă, ce stare de spirit are atunci când alege să facă asta și cum se simte în timp ce o ascultă.

Cercetătorii au remarcat că aceste melodii triste strârnesc emoții puternice, pozitive: tandrețe, nostalgie, admirație, liniște.

Pe primul loc în topul celor mai frecvente emoții declanșate se numără nostalgia, care apare în 76% dintre cazuri, urmată de liniște, prezentă în 57,5% dintre cazuri.

Astfel, chiar dacă pare greu de crezut, muzica tristă echilibrează emoțiile negative, oferă consolare și în final duce la o stare de spirit pozitivă.

Studiul a mai arătat că de obicei oamenii preferă să asculte acest gen de muzică atunci când se simt singuri sau stresați, ei considerând aceste cântece ca o formă de terapie.

Cercetări anterioare au arătat că muzica tristă produce schimbări chimice în creier, care ne ajută să trecem mai ușor peste suferință. Profesorul de muzică David Huron, de la Universitatea Ohio, declară că melodiile melancolice stimulează creșterea nivelului de prolactină în creier.

Prolactina este un hormon care ne ajută să resimțim mai puțin durerea, fiind eliberat de asemenea în timpul sexului, al alăptării sau atunci în timp ce mâncăm.

Sursa: Science Alert

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.