Lansarea oficiala va avea loc pe 5 si 6 septembrie la Viena, Austria cu ocazia congresului la care vor participa de pe filiera productiei de soia (lideri politici si din productia de furaje, de alimente, ONG-uri, cercetatori, lanturi de supermarketuri etc).
“Europa, deci si Romania a devenit dependenta de proteina din America unde suprafete imense din padurile tropicale, mai ales din Amazon, sunt defrisate permanent pentru a face loc monoculturilor cu soia, in mare parte modificata genetic. In Austria unde consumatorii nu vor OMG nici macar in furajele pentru animale doreste soia non OMG din bazinul Dunarii, iar Romania poate satisface cu usurinta necesarul lor anual de 600.000 tone de srot, dar si al altor tari care depind de soia din America. Asadar, proiectul Danube Soya ajuta fermierii europeni, satisface exigentele consumatorilor, salveaza Amazonul si reduce emisiile de CO2 prin anularea transportului peste mari si oceane.”, a declarat Gabriel Paun, Presedintele Agent Green.
Soia reprezinta o provocare majora pentru o agricultura Europeana sustenabila si independenta deoarece se concentreaza pe valori regionale. Pentru a aborda efectiv aceasta provocare, o vasta coalitie de parti interesate au fondat la inceputul acestui an Asociatia Dabube Soya. Asociatia independenta si pan-regionala urmareste sa dezvolte sistematic cultivarea de soia nemodificata genetic in bazinul Dunarii prin agrearea unui standard de productie si implementarea unui program comprehensiv de certificare pentru originea regionala si productia fara OMG (organisme modificate genetic). La simpozionul din septembrie acest program va fi prezentat in premiera cu accent pe aspectele calitative si impulsurile pentru agricultura pentru regiune. Participantii vor avea oportunitatea de a discuta obiectivele pe termen lung si impactul pozitiv pentru regiune.
Mai mult de 300 de participanti la nivel inalt – din Bavaria pana in Dobrogea – vor participa la congresul care va avea loc Viena Agricultural Exchange. La eveiment va sustine discursuri persoane marcante precum fostul Comisar European pentru Agricultura Franz Fischler, biologul Christine von Weizsäcker, ministri ai agriculturii din tarile riverane la Dunare. Agent Green a informat Ministerul Agriculturii de la Bucuresti in cadrul unei intalniri oficiale inca din luna iunie a acestui an si l-a invitat la congres pe ministrul roman Daniel Constantin. “Nu am primit inca un raspuns oficial de la minister si exista riscul ca noul ministru, la fel ca predecesorii sai Tabara si Fuia, ar putea fi subordonat companiei Monsanto care are interese in productia de organisme modificate. Speram sa nu fie cazul! Din partea Romaniei la congres va sustine o prezentare Dragos Dima, fost director al Monsanto Romania care crede doar in productia de soia non OMG ” a subliniat Paun.
Concluziile conferintei vor fi incluse in Declaratia Danube Soya: un catalog care va lista angajamentele politice, nevoile de cercetare, strategiile de productie si de piata, precum si cerintele pentru programul de certificare. La sfarsitul simpozionului Declaratia care va fi semnata de participanti va deveni baza pentru succesul proiectului.
Soia de calitate din regiunea Dunarii: fara organisme modificate genetic, sustenabila, profitabila si regionala
“Soia este o sursa de hrana pentru oameni de mai bine de 3000 de ani. Ea este de asemenea indispensabila furajarii animalelor. In prezent Europa importa anual mai mult de 35 de milioane tone de produse din soia. Datorita cererii in crestere a consumatorilor de soia nemodifiata genetic 7 milioane de tone importate sunt deja fara OMG. Acest fapt ofera o oportunitate importanta pentru regiunea Dunarii care va fi fructificata doar printr-un efort comun. Provocarile sunt mari, dar sansele de succes nu au fost nicicand mai mari precum astazi”, a spus Matthias Krön, Presedintele Asociatiei Danube Soya, infiintata la Viena in ianuarie 2012.
“Dependenta Europei de soia importata pentru furajare a devenit alarmanta. Europa importa practic toata soia din America de Nord si de Sud, in mare parte produsa nesustenabil. Pentru interesul comun al continentului nostru trebuie sa infruntam aceasta situatie. Auto suficienta pare un obiectiv indepartat, insa regiunea Dunarii ofera conditii excelente pentru cultivarea soiei. Putem avea succes prin investitii sporite in cultivare, controlul calitatii si procesare”, a sublinitat Krön.
Datorita conditiilor climatice si geografice benefice, tarile riverane la Dunare au devenit deja cele mai productive din Europa cu un potential de crestere semnificativa a suprafetei cultivate. Potrivit Camerei pentru Agricultura din Austria suprafata cultivata cu soia ar putea creste la 5 milioane de ectare in urmatorii 5 ani.
“Exista un interes sporit pentru Danube Soya din partea majoritatii productorilor de alimente si furaje din Europa, precum si din partea celor mai mari lanturi de supermarketuri. Cu ocazia simpozionului din Viena vom demara un nou curs pentru productia de proteina in Europa”, a incheiat Krön.
Evenimentul liderilor de opinie
Organizat de Asociatia Austrian Soya, Asociatia Danube Soya si de ARGE Gentechnik-frei, evenimentul va fi sub egida ministrului federal austriac pentru sanatate Alois Stöger si al Comisarului European pentru Politici Regionale Johannes Hahn. Statele Austria de Jos, Austria de Sus, Burgenland, Bavaria, Universitatea de Resurse Naturale si Stiintele Vietii din Viena si platforma fermierilor organici BIO Austria sunt parteneri ai simpozionului soia 2012.
Pentru mai multe informatii:
Ursula BITTNER, Manager Asociatia Danube Soya, tel: + 43 664 6275276, email: bittner@donausoja.org
Gabriel PAUN, , Presedinte Agent Green, Tel : +43 664 4325575, email: gabriel.paun@agentgreen.ro
Programul simpozionului este disponibil la:
www.donausoja.org/symposium-english
Pentru inregsitrare in vederea participarii va rugam sa accesati:
www.donausoja.org/symposium-english