Conferinta: Hepatita B si C – probleme de sanatate publica in Romania

Virusul hepatitei B, reprezentare generica

Virusul hepatitei B, reprezentare genericaConform specialistilor, Romania se afla pe un loc fruntas in privinta cazurilor de hepatita B si C la nivel european. Nediagnosticate la timp, aceste afectiuni pot cauza adevarate drame atat pentru pacienti, cat si pentru familiile acestora. 

In acest context alarmant, va invitam la conferinta de presa ”Hepatita B si C – probleme de sanatate publica in Romania”, care va avea loc miercuri, 9 octombrie 2013, ora 11.00, la Hotel Pullman, sala Pekin.

UPDATE: Ca urmare a agendei de presa de maine, 9 octombrie 2013, conferinta de presa ”Hepatita B si C – probleme de sanatate publica in Romania” va avea loc la ora 10.00, la Hotel Pullman, sala Pekin.

Principalele subiecte abordate in cadrul intalnirii vizeaza problematica hepatitelor B si C, precum si cancerul hepatic si ficatul gras. La eveniment vor participa reputati specialisti din Romania si Franta:

  • Prof.dr. Mihai Voiculescu, sef Clinica Medicina Interna si Nefrologie Institutul Clinic Fundeni, Presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului
  • Prof.dr. Patrick Marcellin, director Viral Hepatitis Research Unit la Hôpital Beaujon, Franta
  • Prof.dr. Monica Acalovschi, fost presedinte Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie, Cluj-Napoca
  • Prof.dr. Tarik Asselah, Viral Hepatitis Research Unit la Hôpital Beaujon, Franta
  • Dr. Laurentiu Micu, Clinica Medicina Interna si Nefrologie Institutul Clinic Fundeni

In cadrul conferintei de presa vor fi prezentate proiectele europene privind afectiunile hepatice, ghidurile de tratament pentru virusurile hepatice, precum si proiectele de colaborare franco-romane din domeniul hepatologiei. De asemenea, specialistii prezenti vor discuta metode de preventie si importanta diagnosticului precoce al bolilor hepatice, transmitand mesaje educative catre publicul larg, dar si sfaturi pentru pacientii cu hepatita B si C.
Conferinta de presa este organizata in deschiderea Congresului National de Hepatologie 2013, eveniment care cuprinde si Al III-lea Congres Romano-Francez de Hepatologie si Al IV-lea Curs Balcanic de Hepatologie.

Organizator stiintific: Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF)

Hepatita B este o infectie virala cu potential letal care afecteaza ficatul. Virusul hepatitei B (VHB) poate cauza complicatii de lunga durata care pot conduce la leziuni ireversibile ale ficatului (ciroza), cancer hepatic sau insuficienta hepatica. Nu exista un remediu curativ pentru hepatita B, dar vaccinarea poate ajuta in prevenirea infectiei. Virusul hepatitei B nu se transmite prin imbratisare, strangere de mana, utilizarea in comun a tacamurilor, paharelor, tuse, stranut, mancare sau apa, dar se transmite prin contactul sexual (fara prezervativ), de la mama la fat si prin folosirea in comun a seringilor.

Hepatita C este o afectiune a ficatului cauzata de infectia cu virusul hepatic C (HVC) care se transmite prin sange (parenteral), prin intrarea in contact cu obiecte contaminate (seringi, obiecte de uz personal precum forfecute de unghii, pensete, lame de ras etc.), transfuzii de sange si prin contact sexual neprotejat (desi acest aspect al transmiterii sexuale este foarte controversat). Acest virus hepatic este foarte periculos pentru ca, odata patruns in organism, duce la hepatita cronica in peste 80% din cazuri. Virusul hepatic C duce la cea mai frecventa forma de hepatita dupa A si B si a fost descoperit abia in 1991.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.