Ce s-a întâmplat în plen: atacurile de la Paris, OMG-urile, președinția rotativă

Şedinţe plenare :

imgresDeputații europeni au ținut luni, în plen, un moment de reculegere pentru victimele atacurilor teroriste de la Paris. Parlamentul European a votat pentru mai multă flexibilitate pentru statele UE care doresc să restricționeze culturile de OMG-uri pe propriile teritorii și au dezbătut programele președințiilor letone și italiene ale Consiliului UE. Plenul PE a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor atacurilor teroriste de la Paris.

Noua legislație care permite statelor membre să restricționeze sau să interzică deplin culturile care conțin organisme modificate genetic (OMG) pe teritoriul lor, chiar dacă acestea sunt permise la nivel UE, a fost votată marți.

Premierul italian, Matteo Renzi, a participat pe 13 ianuarie la revizuirea președinției italiene a Consiliului UE, la Parlamentul European. Dumnealui a vorbit despre necesitatea ca Europa să „investească în succes” și să lase în urmă criza. „Este absolut esențial să luptăm împreună pentru a depăși recesiunea economică și austeritatea”, a spus premierul italian la Strasbourg.

Miercuri, premierul leton Laimdota Straujuma a prezentat deputaților europeni viziunea unei „Europe competitive, digitale și puternice la nivel global”, adăugând că țara sa dorește să consolideze securitatea, creșterea economică și locurile de muncă în perioada în care va avea cârma Consiliului UE.

Deputații europeni au vorbit marți despre securitate și planul de investiții Juncker cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, care a promis să intensifice lupta împotriva evaziunii fiscale.

Situația din Libia și Egipt a fost dezbătută la Parlament cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate, Federica Mogherini.

Parlamentul European a adoptat o rezoluție împotriva încălcării libertății presei în Turcia. Deputații europeni au insistat ca țara să respecte drepturile omului și libertățile fundamentale.

Deputații europeni au cerut intensificarea eforturilor pentru combaterea imigrației ilegale marți, într-o dezbatere cu comisarul Dimitris Avramopoulos, în urma unor evenimente în care imigranți clandestini au fost abandonați pe mare de către echipajul navelor ce îi transportau.

Joi, Parlamentul European a aprobat raportul anual pe 2013 al Ombudsmanului European.

Peste 1.100.000 de bărbați, femei și copii și-au pierdut viața în lagărul de concentrare nazist Auschwitz între 1940 și 1945. La comemorarea celei de a 70-a aniversări a eliberării Auschwitz-ului, președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a spus că „evreii din Europa încă se tem pentru siguranța lor și astăzi. Acest lucru trebuie să ne îngrozească și trebuie să rezistăm fricii”.

Sursa : © Uniunea Europeană, 2015 – PE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.