“Brightburn” / “Focviu” in cinema

Brandon Breyer (Jackson A. Dunn) stars in Screen Gems' BRIGHTBURN.

Vineri, 10 mai 2019, pe marile ecrane va rula, în premieră națională, filmul “Brightburn” / “Focviu” – o producție prezentată de Sony Pictures, ce inaugurează un nou tip de personaj: super-eroul horror. Cinefilii români au privilegiul să vadă filmul cu două săptămâni înaintea americanilor.

După decenii întregi în care cultura pop a fost dominată de super-eroi care salvau lumea, iată că descoperim un nou gen de personaj: super-eroul horror SF – o combinație inedită și o abordare revoluționară a aventurilor cu super-eroi.

În SF / horror “Brightburn” / “Focviu”, un cuplu care nu poate avea copii trăiește fericirea supremă atunci când copilul mult-așteptat aterizează la propriu, într-o capsulă, în pădurea de lângă ferma lor. Anii trec, iar Brandon, deși mai retras din fire, pare un copil ca oricare altul: isteț, talentat, curios. Ajuns la vârsta pubertății, devine rebel, începe să manifeste puteri neobișnuite, un comportament bizar și chiar porniri malefice. Să fie doar toane de adolescent sau ceva mai serios? Inițialele scăpări și accidente duc în scurt timp la atrocități și cele mai sumbre temeri li se adeveresc: fiul lor, pe care îl considerau un dar divin, este un monstru cu puteri nebănuite, care îngrozește întreaga comunitate, și nici măcar ei înșiși nu sunt în siguranță. În timp ce mama protectoare refuză să accepte realitatea și speră că fiul lor se va corecta, tatăl sever și realist trece la fapte. Dar cum poate opri oare o forță a naturii, o creatură diabolică? Vedem din din 10 Mai a.c., la cinema, într-o poveste horror inedită, cu supra-doză de adrenalină și efecte vizuale spectaculoase, ce promit să ne țină cu sufletul la gură până la final.

Spre deosebire de filmele horror convenționale, “Brightburn / Focviu” nu are o abordare în alb și negru: oricât de malefic, super-eroul are ceva uman, care te împiedică să-l crezi capabil de rău: deși ne temem de el, într-o oarecare măsură, ne regăsim în acea latură sumbră. Actrița Elizabeth Banks, mamă a doi băieți, afirmă că a rezonat din prima clipă cu scenariul, recunoscând probleme pe care educarea și disciplinarea copiilor le pune oricărui părinte: cum se pot gestiona revoltele, cât și când trebuie susținuți copiii și când admonestați? Și, dacă e atât de dificil cu niște copii obișnuiți, cum este cu un copil extraterestru și diabolic pe deasupra?

Distribuția îi include pe Elizabeth Banks (actrița din “Hunger Games” care are trei nominalizări la premiile Primetime Emmy), David Denman (“The Office”), Jackson A. Dunn (“Shameless”), Matt Jones (“Mom”, “NCIS”) și Meredith Hagner (“Younger”). Tânărul protagonist Jackson A. Dunn i-a convins pe producători de la prima audiție. 

Scenariul este scris de Brian Gunn & Mark Gunn (care au realizat și “Journey 2: The Mysterious Island”), iar regia îi aparține lui David Yarovesky (cunoscut pentru “Guardians of the Galaxy” și “The Hive”), care era considerat ciudat în copilărie pentru că adora filmele horror. Filmările au fost realizate în martie 2018 în statele americane Georgia și Kansas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.