Astazi este Ziua Mondiala a Ciocolatei

Ziua Mondiala a Ciocolatei

 

 

Aceasta delicatesa accesibila astazi tuturor a avut o istorie destul de zbuciumata: adusa de Cristofor Columb in Europa din America de Sud, a fost la inceput ignorata, apoi ascunsa de spanioli fata de restul lumii si intr-un final descoperita la adevarata ei valoare. 

Potrivit arheologilor, cultivarea boabelor de cacao* dateaza cel putin din 1250 i. Hr. in Mexic, America Centrala si de Sud, noteaza Ziare.com

Maiasii cultivau arbori de cacao in gradinile lor si foloseau boabele pentru a pregati bauturi ceremoniale. Aztecii consumau xocoatl (“apa amara”), aromata cu vanilie si ardei iute. In societatea azteca, boabele de cacao erau moneda de schimb. Un curcan, de pilda, costa 100 de boabe de cacao, o prostituata, 10, iar un iepure, 4. 

In 1502, in cel de-al patrulea si ultimul voiaj catre Caraibe, Cristofor Columb a ajuns in Insula Guanala, pe coastele Hondurasului. Acolo a fost intampinat de azteci care i-au oferit un sac plin cu ceea ce pareau a fi migdale, in schimbul marfurilor sale. Acestia i-au preparat o bautura numita tcholate (sau xacolate). Columb nu a apreciat bautura amara, dar a luat cateva din acele boabe inapoi cu el in Spania, din curiozitate.Ciocolata, o bautura divina. 

Conquistadorul spaniol Hernan Cortes, care a cucerit Mexicul, scria in 1519 ca ciocolata “este bautura divina care intareste rezistenta si combate oboseala. O ceasca din aceasta bautura pretioasa ii permite unui om sa mearga o zi intreaga fara mancare”. 

Cortes a adus cu el boabe de cacao, la intoarcerea in Spania in 1528. Traditia spune ca ciocolata a fost introdusa in Europa pe 7 iulie 1550 si popularizata de calugarii care calatoreau pe continent.  

Prima ciocolaterie din Londra s-a deschis in 1657. Englezii credeau ca bautura era un medicament, capabil sa trateze tuberculoza. 

Dupa 1700, englezii si olandezii au avut ideea de a adauga lapte si zahar in ciocolata. La inceputul secolului urmator, compania Fry and Sons a inventat ciocolata solida, indragita astazi de miliarde de consumatori. 

 

boabe de cacao*Cacao este denumirea semintelor produse de arborele de cacao (Theobroma cacao) care dupa uscare se macina sub forma de pulbere.

Semintele de cacao contin teobromina, cofeina si salsolinol. Teobromina este un stimulent moderat dar de durata al SNC. Cofeina, care este un stimulant mai puternic, se gaseste intr-o cantitate mai redusa. Actiunea alsolinolului nu este inca clarificata. Cert este ca deja la consumul de cantitati reduse de cacao apare un efect de exaltare, euforie psihica explicata prin cresterea concentratiei sanguine a serotoninei.

Cardiologii elvetieni si americani numesc ciocolata amaruie, ce are un procent de 70 % cacao, „aspirina dulce”, deoarece reduce afectiunile cardiace si incidenta trombozelor. Oamenii de stiinta apreciaza efectul pozitiv antioxidant al substantei. De asemenea se constata efectul pozitiv al flavonelor din cacao la scaderea depunerilor de pe peretii vaselor de sange. La personele sanatoase consumatoare de cacao s-a observat o incetinire a fenomenului de imbatranire prematura a pielii si reducerea clara a incidentei bolilor cardiovasculare.

 

bomboane de ciocolata

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.