Aniversare specială în cinematografia românească: maestrul Alecu Croitoru a împlinit 82 de ani

SANYO DIGITAL CAMERA

La Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, congregație înființată de regretatul Sergiu Nicolaescu și prezidată în prezent de profesor doctor universitar, regizor și scenarist Ioan Cărmăzan, a avut loc pe 8 decembrie o aniversare specială în cinematografia românească: Maestrul Alecu Croitoru a împlinit 82 de ani.

Născut pe 8 decembrie 1933 în Vrancea, comuna Săliște, satul Bogza, Alecu Croitoru este o adevărată legendă vie a cinematografiei românești, filmele regizate de el sau în care a jucat, încântând generații întregi de cinefili. Membru de seamă al UARF (Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film), actrița Claudia Motea a coordonat cu sprijinul regizorului Ioan Cărmăzan, președinte UARF, un eveniment care să marcheze ziua de naștere a maestrului Alecu Croitoru, într-o atmosferă frumoasă alături de actori consacrați sau debutanți, regizori, producători de film și studenți. “Mulțumim din suflet tuturor celor implicați în organizarea aniversării și un mulțumesc special Uniunii Autorilor și Realizatorior de Film, prezidată de profesorul universitar Ioan Cărmăzan. La mulți ani binecuvântați maestre Alecu Croitoru și mulțumim pentru anii întregi dedicați cinematografiei românești”, a declarat actrița Claudia Motea pentru publicația online www.iClara.ro. Printre personalitățile prezente la eveniment s-au aflat Ioan Cărmăzan, Călin Căliman, Deian Cărmăzan, Florin Toader, Paul Ticu, Rodica Subțirelu, Eniko Georgescu, Dana-Irina Stănculea, Toma Enache, George Obrogea, Dumitru Lupu și alții. Surprizele au curs una după alta cu proiecții filmice despre activitatea regizorului Alecu Croitoru, colinde de Crăciun, un moment artistic oferit de Teatrul UZPR- Uniunii Ziariștilor Profesioniști și proiecția filmului KANDY, film a cărei idee s-a născut la o lansare de carte organizată de UARF.

După absolvirea Școlii Normale „Vasile Lupu” din Iași, unde l-a cunoscut pe Nicolae Labiș, maestrul Alecu Croitoru a urmat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București (actualul UNATC), unde a și predat timp de 35 de ani după absolvire. Debutul ca regizor a fost în 1964 cu pelicula Merii Roșii. La Universitatea Hyperion, Facultatea de Arte, a predat Arta Regiei și a Actorului de Film și Televiziune și Scenaristica.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.