Alergia reprezinta o reactie de aparare exagerata la substante denumite antigeni, care in mod normal sunt inofensive (praf, polen,par, ciocolata, lapte, peste, capsuni) sau la un medicament ori anumite bacterii. Reactia organismului este de a elimina aceste substante prin anticorpi ce stimuleaza producerea de substante inflamatorii (histamina, leucotriene, prostaglandine). Efectele acestor substante sunt lacrimarea, stranutul, congestia nazala,tusea, senzatia de mancarime in cerul gurii sau in gat, senzatia de nas infundat. Daca aceste simptome se asociaza cu febra, atunci nu mai este vorba de alergie, iar prezentarea la medic este necesara pentru stabilirea conduitei terapeutice.
Persoanele cunoscute cu astm bronsic pot constata o agravare a bolii lor in primele doua luni ale toamnei.
Cea mai frecventa dintre cauzele alergiilor de toamna o reprezinta rugina sau pipirigul. Aceasta floare isi incepe polenizarea in luna august, iar efectele ei se pot resimti pana toamna tarziu si la distante mari. O singura planta poate produce pana la 1 miliard de particule de polen, eliberat in special seara, favorizat fiind de umiditate si vant. In multe zone expunerea este maxima intre orele 10 si 15.
Suspiciunea diagnosticului de alergie este realizata de medicul curant, dar identificarea antigenului o face doar medicul specialist alergolog in urma unor teste cutanate. Astfel, pe piele se pot aplica mai multe tipuri de alergeni prin abraziune injectare intradermica. Daca pacientul este alergic la una dintre substante, tegumetul se va inrosi in zona in care a fost depus alergenul respectiv. In prezent se pot efectua si teste prin care sa se determine cantitatea de anticorpi fata de un alergen particular specific, insa acestea sunt recomandate in special pentru identificarea alergenilor alimentari, sunt mai laborioase si rezultatul este eliberat dupa cateva zile.
Cel mai bun tratament pentru evitarea alergiei este cel de prevenire, astfel ca este necesar un consult medical in acest sens.
Chiar daca alergiile de toamna sunt mai usoare in comparatie cu cele de primavara, iata care sunt recomandarile specialistilor, in vederea evitarii sau diminuarii simptomelor lor:
- evitarea iesirilor in aer liber in intervalul orar 10- 15, mai ales daca in zona dumneavoastra sunt numerosi alergeni aeropurtati (zona de campie), acesta fiind intervalul de maxima circulatie a polenului in aer;
- curatarea tevilor, a filtrelor, inainte sa dati drumul caldurii pentru prima data;
- utilizarea unui umidificator de aer, astfel incat umiditatea in camera in care locuiti sa fie in permanenta intre 30-50%;
- utilizarea unui purificator de aer, care sa filtreze particule de polen, praf, mucegai;
- folosirea unei masti de fata care sa va acopere gura si nasul, in special cand lucrati in gradina, sau cand strangeti frunzele moarte.
Chiar daca in prezent medicamentele antialergice se pot achizitiona si fara presciptie medicala, este mai sigur sa fiti consultat de catre un medic specialist anterior administrarii oricarui compus antialergic. Daca totusi preferati sa va cumparati medicamente antialergice fara o vizita la medic, trebuie sa aveti grija la ce alegeti, deoarece anumite antihistaminice ( cele de generatie intai) au importate reactii secundare, in principal sedare. Aceasta poate fi atat de intensa incat pe durata tratamentului pacientul este sfatuit sa evite condusul autovehiculelor, manipularea utilajelor industriale, sau realizarea oricarei actiuni ce necesita atentie sporita.
Medicii specialisti recomanda inceperea tratamentului la finalul verii, deoarece cantitatea de polen creste foarte mult din august pana la primul inghet. Medicamentele utilizate pentru tratarea alergiilor sunt corticoizii, antihistaminicele, decongestionantele nazale si antihistaminicele decongestionante.
Sursa: Medicover – http://www.medicover.ro