În România, se știe sigur că vine primăvara dacă începe migrația acvilelor țipătoare mici. Iar pe 8 februarie, acvila Arlie, monitorizată de ornitologi prin emițător satelitar, a început migrația către cuibul ei din județul Brașov.
Arlie este o femelă de acvilă țipătoare mică și a fost inelată și dotată cu un emițător satelitar în iulie 2013, ca urmare a unei acțiuni din proiectul Life „Conservarea acvilelor țipătoare mici în România”. Proiectul a avut ca beneficiar Agenția Regională de Protecție a Mediului Sibiu, parteneri fiind Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română.
Aceasta a fost a treia iarnă pe care Arlie a petrecut-o în Namibia, iar pasărea a plecat spre România exact în aceeași zi ca și în 2015 – pe 8 februarie. Plecarea a avut loc în intervalul orar 8-11, și în numai o săptămână Arlie parcursese o distanță de 1354 de kilometri. Cea mai mare distanță străbătută într-o singură zi de zbor a fost de 369 de kilometri, pe data de 11 februarie.
Pe 12 februarie, Arlie trecuse granița în Zambia și se afla la o distanță de 6700 de kilometri de cuibul ei, din județul Brașov. Călătoria acvilei țipătoare mici (Aquila pomarina) este una extrem de lungă: traversează trei continente și 20 de țări, printre care: Angola, Zambia, Tanzania, Ruanda, Burundi, Uganda, Sudanul de Sud, Etiopia, Sudan, Egipt, Israel, Siria, Turcia și Bulgaria.
Anul trecut, Arlie a reușit cea mai timpurie revenire și a ajuns la cuib pe data de 31 martie, la ora 13.
Migrația acvilelor țipătoare mici poate fi urmărită online pe siteul http://pomarina.ro/pomarina/index.php