Actorii Medeea Marinescu și Marius Manole reinventează emoția

 

“Fă-mi loc!”.

Primul spectacol regizat de Radu Beligan în mediul teatrului independent,  are loc luni, 22 iulie, ora 20:00 la Godot Café str. Blănari nr 14.

afiș spectacol teatru Fă-mi loc!Distribuția spectacolului este formată din două nume mari ale scenei teatrale românești: Medeea Marinescu și Marius Manole.

Spectacolul „Fă-mi loc!”este prima producție teatrală realizată de Asociația INSPIRA, care a avut premiera pe 27 octombrie 2012 la cafeneaua din Centrul Vechi, spectacolul având în prezent peste 30 de reprezentații la nivel național.

“Jucat pe o scenă miniaturală, cât balconul din Romeo şi Julieta, spectacolul “Fă-mi loc” de Anthony Michineau, în regia maestrului Radu Beligan, aduce, în faţa iubitorilor de teatru şi mesenilor veniţi la Godot, doi mari actori. Pe Medeea Marinescu şi pe Marius Manole. Fiecare din ei, cu un palmares impresionant în teatru şi cinematografie. Sunt totuşi atât de firesc abordabili şi generoşi cu publicul lor, deşi cariera ar putea să-i împăieze în gesticulaţia monştrilor sacri. Firescul dăruirii lor totale pe scenă ar trebui să ne facă să nu uităm o clipă cât de mare e talentul acestor actori, ce arde în faţa noastră.

Manuel, interpretat de Marius Manole, îşi trăieşte şi joacă în fond despărţirea şi abandonul, ca un bagaj inutil, răscolit în trenul vieţii, în căutare de lucruri folositoare unei supravieţuiri şi tabieturilor de fost familist. E un balans continuu în reacţiile tânărului Manuel între circumspecţie şi politeţe, iritare şi cochetărie/pudoare masculină, nemaivorbind de reflexele de resemnare şi accesele de revoltă, cu treceri bruşte de la apatie la sarcasm şi bosumflările unui copil care-şi descoperă jucăria căsătoriei stricată. Marius Manole joacă prostraţia şi colapsul în stilul modernilor.

În schimb, Medeea Marinescu îşi trăieşte singurătatea ca pe rezultatul unei neîndemânări de care se învinovăţeşte mereu: Ea joacă rolul unei stângăcii existenţiale incontrolabile, de care e singură vinovată. O teamă atavică de singurătate o aruncă în braţele compromisului unei iubiri fără perspectiva împlinirii ei într-un cuplu stabil. Medeea Marinescu joacă nuanţat şi energic, în stilul ei de adolescentă eternă, rolul femeii ce-şi ofileşte sufletul şi strălucirea trăind în umbra unui bărbat însurat. Povestea e veche, la fel vecinătatea trenului ce poartă în noapte cuşeta ocupată de două singurătăţi şi înstrăinări.

Partitura piesei franţuzeşti e spumoasă, menită să aducă în scenă un spectacol uşor, o comedie cu replici având savoarea şi dezinvoltura unei cupe de şampanie, temperament şi umor. Textul ascunde, printre jocurile de artificii şi ploaia de confetti a atâtor cuvinte, tot ce poate să însemne azi singurătate, surogatul iluziilor, triunghi conjugal, conjuncturi şi stereotipii potrivnice împlinirii în doi. Spectacolul are miez şi impresionează prin toate trimiterile lui la viaţa reală, la această existenţă adevărată şi teatral-mimetică, care apelează la tot felul de nimicuri, accesorii indispensabile în comunicarea fără de comunicare dintre noi. Mereu apelăm la gadget la modă ca să parcurgem cu repeziciune spaţiul vast al singurătăţilor noastre, în nemişcarea sau repetarea la infinit a micilor iluzii, inerţii şi temeri. Ne e frică de noi şi căutăm în comunicare o limbă ce nu ne aparţine, un soi de esperanto în care să ne exprimăm cât mai impersonal, cât mai cool, ca şi cum ne-am baza pe o metodă unică şi omologată de a fi fericiţi, singurătatea de unul singur iar nu singurătatea în doi. Aceasta e subtilitatea şi dificultatea acestui spectacol uşor, construit din o mulţime de nuanţe şi gadget-uri, cu un profesionalism impecabil, fără îngroşări sau vulgarităţi.”(Doina Uricariu, Cotidianul)

Biletele pentru spectacolul „Fă-mi loc!”din data de 22 iulie, ora 20:00, de la Godot Café Teatru, str. Blănari, nr 14, se pot achiziționa online de pe situl:

http://www.bilete.ro/comanda.asp?eveniment=Fa+mi+loc+22+Iulie+2013

sau se pot reserva la numerele de telefon 021 31 61 682 / 0736 414 244 zilnic între orele 12:00 și 19:00.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.