Cea de-a doua ediție a evenimentului European pentru Tineret (European Youth Event 2016) are loc la sediul Parlamentului European din Strasbourg, în perioada 20-21 mai.
“Împreună putem face o schimbare” este motto-ul evenimentului în care 7.500 de tineri europeni (între 16-30 de ani) din 39 de ţări își vor face auzite vocile în dezbateri și ateliere de lucru cu membri ai Parlamentului European și alți decidenți politici și formatori de opinie. Ideile discutate la EYE vor fi prezentate ulterior deputaților.
Mairead McGuinness și Sylvie Guillaume, vicepreședinți ai Parlamentului European au deschis ceremonia astăzi, la ora 10.
“EYE este o ocazie importantă pentru oamenii tineri, care provin din medii diferite și din întreaga UE, de a se întâlni, discuta, asculta și de a învăța unii de la alții. Aștept cu nerăbdare să particip și să ascult dezbaterile cu privire la marile probleme sociale cu care ne confruntăm – de la schimbările climatice la criza refugiaților, securitate și locuri de muncă. Ideile vor fi aduse înapoi la comisiile parlamentare în Parlamentul European și dezbătute în continuare de deputați. “, a spus Mairead McGuinness.
“În prezent, Europa se găsește la o răscruce importantă de drumuri, cu provocări mai mari ca niciodată, precum criza refugiaților, sentimente naționaliste în creștere, criza economică de lungă durată, o posibilă ieșire a Regatului Unit din Uniunea Europeană și amenințări teroriste. Astăzi, participanții la EYE au oportunitatea să ne comunice ce fel de Europă vor să vadă din partea noastră. Cu ajutorul contribuției lor la o democrație europeană, participanții vor face diferența în viitor. “, a adăugat Sylvie Guillaume.
EYE 2016 va continua până sâmbătă seara și se va axa pe 5 teme principale:
• Război și pace – Perspective pentru o planetă pașnică
• Apatie sau participare – Agendă pentru o democrație vibrantă
• Excludere sau acces – Abordarea şomajului în rândul tinerilor
• Stagnare sau inovație – Viitorul câmpului muncii
• Eșec sau succes – Noi abordări pentru o Europă sustenabilă
Evenimentele vor include o discuție despre viitorul Europei cu participanții EYE, împreună cu vice-președinții Parlamentului European și comisarul Marianne Thyssen. De asemenea, va avea loc o dezbatere cu câștigătorii Premiului Sakharov, Denis Mukwege, Kirill Koroteev şi Ensaf Haidar, soția câștigătorului premiului Sakharov, Raif Badawi. Astronautul european Samantha Cristoforetti va împărtăși momente magice și provocări științifice din cadrul misiunii sale la bordul Stației Spațiale Internaționale, iar secretarul general al Parlamentului European, Klaus Welle, va dezbate împreună cu participanții EYE subiectul integrării europene și importanța acestuia.
Principalele dezbateri vor fi transmise on-line pentru a putea fi urmărite și de cei care nu sunt prezenți. Orarul și link-urile la aceste dezbateri sunt disponibile la EP TV.
Un Eurobarometru, cerut de Parlamentul European înainte de reuniunea tinerilor de la Strasbourg, arată că 61% dintre tinerii din Europa nu doresc să studieze, să se specializeze și să lucreze în alt stat UE, în timp ce 90% își doresc să învețe modul cum funcționează Uniunea Europeană. Dintre cei peste 10.000 de respondenți, 51% își manifestă interesul pentru a vota la alegerile europene.
Tinerii români stârnesc o adevărată îngrijorare: 71% se simt marginalizați din punct de vedere socio-economic, 15% au studiat într-o altă țară UE, doar 22% știu de existența ”Garanției pentru Tineri”, 37% sunt interesați să voteze la alegerile europene și doar 19% sunt dornici să se implice în forme și structuri asociative (asociații studențești, asociații de tineret și organizații neguvernamentale) se mai arată în Eurobarometru.
Dacă vrei să participi te poți inregistra aici: http://www.europarl.ro/ro/ue_si_tinerii/eye_2016.html
Mai multe informații pe: http://www.caleaeuropeana.ro/care-este-situatia-tinerilor-din-romania-inaintea-eye-2016-cel-mai-mare-eveniment-de-tineret-din-europa-72-se-simt-marginalizati/