Ziua Internationala de eliminare a violentei impotriva femeilor

Cu ocazia Zilei Internationale de eliminare a violentei impotriva femeilor, din data de 25 noiembrie, Centrul ReCreation Life trage un puternic semnal de alarma cu privire la violenta domestica, in special violenta asupra femeii, fenomen care inca exista la cote inalte in tara noastra.

In acelasi timp, psihologul Maria Verdi, directorul Centrului, afirma ca, in foarte multe familii din Romania, perceptia relatiei barbat – femeie a ramas aceeasi ca acum 2.000 de ani, epoca in care barbatul era superior femeii datorita fortei.

“Indiferent de gradul de dezvoltare a societatii, creierul uman functioneaza ca acum 2.000 de ani, iar saracia, lipsa unui loc de munca sau chiar “sindromul Stockholm” sunt cauze pentru care unele femei sunt nevoite sa ramana langa partenerul agresor. Exista inca femei cu o educatie precara, care au invatat din familie ca femeia trebuie sa stea acasa, sa creasca copiii, sa asculte barbatul, sa primeasca bataie de la barbat si sa taca. Aceasta mentalitate trebuie sa se schimbe daca ne dorim o societate evoluata, in care egalitatea dintre sexe sa existe de facto, nu doar la nivel de discurs”, declara psihologul Maria Verdi.

Violenta asupra femeii – cauze psihosociale si efectele sale genetice

Violenta domestica este prezenta atat in familiile cu educatie precara, cat si in familiile evoluate, iar in cele mai multe cazuri, motivele sunt asemanatoare: nevoia barbatilor de a domina femeile. “In familiile sarace, barbatii sunt violenti din cauza unor nevoi nesatisfacute, care genereaza frustrare si agitatie. Hranirea deficitara, proasta alimentatie, lipsa hranei si consumul de alcool sunt alte cauze majore care sporesc gradul de violenta in familie. De cealalta parte, in familiile cu situatie financiara mai buna si cu un nivel superior de educatie, competitia dintre parteneri, aportul finaciar-material al fiecaruia, lipsa comunicarii si a timpului necesar cuplului, cauzeaza tensiune. Daca aceste conflicte nu sunt rezolvate pasnic, pot degenera in agresiune: de la abuzuri verbale pana la violenta fizica. Nu exista categorii sociale in care violenta domestica sa nu fie un risc, aceasta predomina in toate paturile sociale, indiferent de nivelul de educatie, situatie financiara, varsta sau religie”, afirma psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

In alta ordine de idei, specialistul afirma ca violenta in familie se transmite si generatiilor viitoare, pana la a treia generatie, deoarece purtam in genele noastre toate evenimentele nefericite, fricile, stresul, efectele traumelor, abuzurilor, transferandu-le urmasilor nostri, prin mecanisme genetice.

Cum escaladeaza o banala cearta in familie si cum se ajunge la violenta?

Psihologul Maria Verdi este de parere ca violenta verbala sau fizica poate incepe de la o comunicare deficitara, iar aceasta poate escalada din acuze, tipete pana la forma cea mai grava, si anume violenta fizica, care poate pune in pericol viata victimei. “In momentul in care agresorul vrea sa profite de slabiciunea victimei, de cele mai multe ori foloseste argumente false pentru a genera o cearta, care poate escalada in violenta verbala, emotionala, psihica, sociala, economica si chiar sexuala. Nu putem spune care dintre aceste forme este mai grava. Orice femeie este unica si modul in care ea traieste socul, ne da indicii despre gravitatea traumei. Sunt femei care sunt abuzate sexual, batute, amenintate, urmarite apoi. Este un calvar, din care cu greu pot iesi. Trauma se intensifica cand victima este nevoita sa locuiasca multi ani impreuna cu agresorul, este supusa la un sir nesfarsit de abuzuri. In urma multor ani de agresiune, victima poate dezvolta sindromul Stockholm, iar atunci este mai greu sa constientizeze ca ea traieste iadul, din cauza atasamentului fata de agresor”, afirma psihologul Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.
Primul contact cu violenta, il gasim in zona parentala, spune specialistul, iar femeile care apeleaza la terapie pentru violentele din cuplu, constientizeza pe parcursul terapiei ca au fost supuse violentei in timpul copilarie prin pedepsire-lovire, insatisfacerea nevoilor de baza (mancare, somn), control permanent de catre parinti etc. “De cele mai multe ori, femeile abuzate au vazut violenta la tatal care o certa sau o batea pe mama, iar ele pe atunci erau tampon intre parinti. Mai tarziu, aceste fete, cand devin femei, atrag in viata lor un partener agresiv – pasiv sau violent, pentru ca la nivel inconstient, creierul recunoaste un barbat pe masura scenariului de viata parental”, spune psihologul Verdi.

Cum poate fi combatuta violenta impotriva femeilor?

Psihologul Maria Verdi considera ca nu putem repara nimic folosind aceeasi energie, asadar nu putem combate violenta prin violenta, ci prin compasiunea, intelegerea si consilierea persoanelor abuzate. “Avem nevoie de cat mai multe centre care sa educe si sa consilieze familia, copiii si femeia. Avem nevoie de centre care sa adaposteasca femeia in situatiile de urgenta, este vitala protectia sociala a mamei si a copilului, dar este imperios necesar sa cream conditiile dezvoltarii personale a fiecarei femei, a tinerelor, impreuna cu posibilitatea vindecarii traumelor trecutului”, spune Verdi. In acelasi timp, remarca psihologul, este nevoie sa educam barbatii, astfel incat ei sa constientizeze ca forta lor interioara creste cand energia lor masculina este canalizata pentru protectia si iubirea femeii. Disiparea energiei masculine prin subjugarea femeilor nu le creste stima de sine, nu in acest mod isi demostreaza ca sunt barbati. Abuzul femeilor reprezinta atentatul impotriva creatiei, este o arma impotriva vietii. Femeile au nevoie si au dreptul la siguranta acasa, la scoala, la locul de munca, pe strada. Aceasta societate poate fi vindecata prin introducerea cadrelor necesare care sa armonizeze relatia barbat-femeie, protejand fetele, femeile, mamele noastre. Este datoria noastra, a tuturor si suntem responsabili sa ne aducem contributia pentru instaurarea sigurantei si protectiei femeii”, conchide psihologul psihoterapeut Maria Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.