“Singurătatea de sărbători generează depresii. Este bine să ne îndreptăm către oameni, nu să ne izolăm de ei”

Singurătatea în preajma sărbătorilor este factorul care acutizează depresia în rândul românilor, iar cele mai vulnerabile persoane sunt acelea care au încheiat o relaţie, care sunt divorţate, vârstnicii sau cei cărora le-a decedat partenerul, este de părere psihologul Iuliana Fűlaș.

Iuliana Fulas - psihologPersoanele singure, care alunecă în depresie, sunt uşor de identificat, iar semnalmentele cele mai des întâlnite sunt izolarea în casă, refuzul dialogului cu ceilalţi, mâncatul compulsiv sau consumul excesiv de alcool. “Singurătatea, respectiv depresia, scad imunitatea, iar persoanele care se izolează sunt mai predispuse la boli cardiace, obezitate şi au o speranţă de viaţă mai redusă decât persoanele optimiste şi înconjurate de cei dragi”, declară psihologul Iuliana Fűlaș. Totodată, specialistul este de părere că depresia este boala sufletului, a renunţării, dar în adâncul sufletului, omul poartă nevoia de comunicare şi de comuniune, simte nevoia de a împărtăşi bucuriile şi tristeţile unei persoane apropiate. “Nevoia de a împărtăşi tainele inimii altei persoane este o nevoie spirituală, care poate fi exprimată unui psiholog, psihoterapeut sau unui preot”, continuă specialistul.
“Oamenii sunt fiinţe sociale, trăiesc şi se dezvoltă împreună, iar izolarea este un lucru nefiresc, mai ales în preajma Crăciunului şi a Revelionului, când avem nevoie, mai mult ca oricând, să fim înconjuraţi de prieteni şi de familie, perioadă în care oamenii excelează în a dărui atenţie şi afecţiune”, afirmă psihologul Iuliana Fűlaș.
În acelaşi timp, crede specialistul, cele mai bune lucruri pe care le putem spune cuiva, care este singur şi trece prin depresie, sunt: “Te iubesc!”, “Îmi pasă!”,
“Nu eşti singur!”, “Tu eşti important pentru mine!”, “Putem trece împreună peste asta!” etc. “Sărbătorile sunt un prilej de bucurie în sânul familiei, oamenii ar trebui să se deconecteze de la toate problemele, grijile şi să-şi consolideze legăturile spirituale şi afective dintre ei. Dacă ne-am certat cu persoanele dragi în timpul anului, Crăciunul reprezintă momentul ideal în care să ne împăcăm, să ne cerem iertare unul altuia. Pentru a avea o bună sănătate psihică şi fizică, este bine să ne îndreptăm către oameni, nu să ne izolăm de ei”, conchide psihologul Iuliana Fűlaș.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.