Sărbătoare dublă la TVR

Televiziunea Română a pregătit un program special pentru duminică, 21 aprilie – zi cu dublă însemnătate în acest an pentru creştini: prima zi de Paşte pentru romano-catolici, luterani şi reformaţi şi Duminica Floriilor pentru ortodocşi.

În acest sfârşit de săptămână, la TVR1, TVR 2 şi TVR 3 urmăriţi transmisiuni directe şi programe speciale dedicate ambelor sărbători creştine.

De Florii, la TVR 1, realizatorul Victor Dochia ne propune o ediţie specială a rubricii Bucuria credinţei,realizată în Ţara Sfântă.Astfel, duminică, 21 aprilie, de la ora 08.40, la Universul credinţei, Victor Dochia începe discuţia cu preotul Constantin Necula despre intrarea Domnului în Iersualim înainte de Patimi, pornind de la mormântul lui Lazăr din Betania (înviat de Hristos în ajunul Floriilor). Discuţia continuă în Betfague, locul de unde ucenicii au luat asinul pe care Domnul Iisus a intrat în Ierusalim şi se încheie la Biserica intrării Domnului în Ierusalim, de unde porneşte în fiecare an tradiţionala procesiune de Florii din Ţara Sfântă.

De la ora 13.00, Gheorghiţa Nicolae a pregătit o ediţie specială de sărbătoare a emisiunii „Tezaur folcloric”, cu tineri interpreţi care poartă nume de floare dar şi cu cântecele lor, aduse din zone diferite ale ţării şi Republica Moldova, precum şi cu participarea extraordinară a Ansamblului Folcloric Naţional “Transilvania”, dirijor Eduard Albina.

Tot duminică, 21 aprilie, de la ora 16.30, la Politică şi delicateţuri,  Mircea Dinescu petrece Floriile împreună cu familia lui Aurelian Temişan. Actriţa Monica Davidescu, interpretul Aurelian Temişan şi fiica lor, Dora sunt invitaţii lui Mircea Dinescu în duminica Floriilor, ziua în care creştinii ortodocşi sărbătoresc intrarea lui Isus în Ierusalim, se mănâncă peşte şi îşi serbează onomastica toţi cei care poartă nume de flori. Atmosfera de sărbătoare este completată de prezenţa lui Ion Ghiţulescu, celebrul lăutar, care, şi de această dată, şi-a făcut drum pe la Cetate pentru a bucura gazda şi musafirii cu muzica lui.

TVR 2 respectă tradiţia şi transmite şi în acest an în direct de la Vatican atât slujba Vigilia Pascala” de sâmbătă, 20 aprilie de la 21.30, cât şi mesajul Papei ”Urbi et Orbi” de duminică, 21 aprilie, de la ora 12.30 – de la balconul central al bazilicii „Sfântul Petru” cu ocazia Paştelui catolic.

De la ora 15.00, TVR 2 vă invită să serbaţi Floriile împreună cu Paul Surugiu – Fuego şi invitaţii săi urmărind o ediţie specială „Drag de România mea!”. Ne vom bucura de piese muzicale cu şi despre flori – în interpretarea a şapte dintre cele mai iubite şi apreciate artiste de folclor şi muzică uşoară: Marina Florea, Mirabela Dauer, Carmen Rădulescu, Carmen Trandafir, Stela Enache, Irina Loghin şi Matilda Pascal Cojocăriţa.

TVR 3 transmismite în direct atât slujba de Paşte cât şi cea de Florii pentru toţi creştinii în sărbătoare. Prima transmisiune începe de la 8.30 când, prin intermediul TVR Cluj, urmărim în transmisiune directă slujba religioasa de Paşte susţinută în limba maghiară în biserica reformată din Cluj, lăcaş de cult construit în stil gotic în secolul al XV-lea şi restaurată recent. Transmisiunea va fi urmată de la ora 10.00 de slujba ortodoxă de Florii.

Cântecul popular de sărbătoare anunţă petrecerea şi voia bună la TVR 3. De la ora 12.00, echipa TVR Timişoara ne aduce în programul „De Florii în sărbătoare” muzica populară din Banat specifică Sărbătorii Floriilor, iar de la ora 14.00, TVR Craiova prezintă o ediţie specială „Sărbătoare la zi mare” – cu cele mai bune momente din cadrul Festivalului IOANA RADU.

De la ora 17.00, „Vin Floriile cu soare” – dar şi cu multă  bucurie,  cântece şi urări de la mari artişti populari: Viorica Flintaşu, Floarea Calotă, Lia Lungu, Margareta Clipa, Camelia Andrei, Florentina Moldovan, Florin Ologeanu, Florin Pârlan şi grupul vocal-folcloric „Flori dâmboviţene”.  Şi tot de Florii, TVR 3 oferă telespectatorilor un interviu al dirijorului Valery Gergiev programat la ora 22.00 şi un minunat spectacol de la ora 23.00: baletul Don Quijote  – susţinut de artiştii Operei din Paris în 2012, în coregrafia şi regia inegalabilului Rudolf Nureev.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.