România, o piață cu potențial în domeniul cercetării

La workshop-ul „Potential for Future German and Romanian Cooperation in Research and Innovation” organizat de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană, desfășurat în Cadrul Universității Politehnice București, au participat circa 90 de invitați din mediul economic, academic, cercetători din România și Germania.

10340162_703137149762842_5319825690114204771_n Evenimentul a avut ca scop inițierea și dezvoltarea relațiilor bilaterale în domeniul cercetării și dezvoltării între companii și institute de cercetare românești și germane în acest domeniu.
Germania este una din cele mai avansate țări din Europa în domeniul cercetare și inovare, cu un important know-how în domeniu. În 2014 Germania a alocat 2,84% din PIB acestui domeniu, în timp ce în România doar 0,38% din PIB se îndreptau spre cercetare/dezvoltare. Potențial există și în România, iar țara noastră poate deveni un centru important pentru cercetare și dezvoltare în Europa. Importantă este în acest sens și finanțarea statului pentru activități în acest domeniu, dar și crearea unui cadru simplu și transparent pentru asigurarea inovației, de exemplu prin patente și pentru transferul de know-how. Pentru că viitorul unei companii și bunăstarea societății sunt asigurate nu în ultimul rând pin inovație. Inovație înseamnă competitivitate, iar o premisa importantă sunt angajații creativi, bine instruiți și motivați. AHK România a înțeles importanța educației și cercetării și dezvoltării pentru competitivitatea companiilor și a economiei în general și susține dezvoltarea acestor domenii prin numeroase inițiative proprii, dar și în colaborare cu terți.
Temele abordate în prezentările din cadrul workshop-ului au fost legate de inginerie și construcții de mașini, microsisteme, energetică și tehnologii de mediu. Reprezentanți ai Universității Politehnice București FILS și ai Ambasadei Germaniei la București au deschis evenimentul. Speech-urile principale au fost susținute de domnul dr. Ralf Hagedorn din partea Agenției Aerospațiale Germane, doamna dr. Petra Jung Erceg din partea Fraunhofer Institute for Systems and Innovation Research ISI precum și de domnul dr. Varujan Pambuccian, Deputat, Membru în Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor. Domnul Pambuccian a vorbit despre necesitatea patentării ideilor, ca o strategie legată de activitatea de cercetare. Un exemplu concret în acest sens a fost telefonul mobil. Deja în secolul al 19-lea a existat o încercare de a prezenta ideea, dar nefiind patentată, istoria a luat o altă turnură. Astfel telefonul mobil devine cunoscut abia în secolul 20. Concluzia est că ideile trebuie patentate, pentru a nu se pierde.
Trei institute din cadrul Organizației Frauenhofer, cea mai mare organizație de cercetare aplicativă, având ca principal obiectiv transformarea rezultatelor cercetării fundamentale în produse noi și inovative, procese și servicii, au fost prezente la eveniment.
După discursuri au urmat discuții individuale cu participanții germani. Cei prezenți au fost foarte mulțumiți de discuțiile interesante și de contactele importante pe care le-au obținut. Doamna Petra Jung Erceg de la Fraunhofer ISI a putut astfel să afle că din partea diferitelor instituții românești există nu doar un enorm interes pentru colaborare în diverse sectoare de integrare a noilor tehnologii, dar și că în România se derulează deja activități proprii în multe domenii. „Pentru Frauenhofer ISI ar fi de mare interes să aprofundăm cât mai curând noile contacte în
domeniul industrial și instituțional în cadrul unor proiecte comune concrete”, a spusa Jung Erceg.
Domnul Ralf Hagedorn din cadrul Agenției Aerospațiale Germane consideră că organizațiile de cercetare din România se numără, cel puțin după aderarea la UE în 2007, printre cei mai atractivi parteneri pentru instituțiile germane. „România deține, mai ales în domeniile construcții de mașini, IT&C, tehnologii de mediu, un important potențial de cooperare pentru țările din spațiul dunărean. Prin strânsa colaborare, cooperările bilaterale oferă o contribuție importantă la strategia UE în ce privește spațiul dunărean și contribuie astfel la integrarea cercetării și dezvoltării între țările de pe cursul superior și inferior al Dunării,” a subliniat Hagedorn.
Iar Decanul Facultăţii de Inginerie în Limbi Străine, Adrian Volceanov, și-a exprimat bucuria de a fi găzduit și co-organizat un eveniment despre viitorul posibil al inovării, cu o participare numeroasă și care a urmărit intensificarea cooperări între institutele de cercetare germane și românești și companii: „A fost un cadru de discuții despre oportunitățile de finanțare pentru cercetare și pentru formarea de noi parteneriate pe proiecte. O bună oportunitate de a cunoaște mai bine și a dezvolta noi căi de cercetare în tehnologii noi.”
Workshop-ul a fost parte a unui proiect mai amplu al Ministerului Federal al Educației și Cercetării din Germania.
Despre Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană:
Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) este reprezentanța oficială a economiei germane și totodată cea mai mare Cameră de Comerț bilaterală din România. Înfiinţată în septembrie 2002, AHK România numără în prezent peste 530 de firme membre. Prin serviciile pe care le oferă și evenimentele pe care organizează, AHK România susţine firmele germane la intrarea lor pe piaţa românească şi, în egală măsură, este un partener competent pentru companiile româneşti interesate de piaţa germană. AHK România se implică activ în implementarea sistemului de învățământ dual după model german și oferă o platformă GreenTech și o Curte de Arbitraj proprie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.