Nominalizările celei de a 9-a ediţii a Premiilor GOPO

Trei lungmetraje intră anul acesta în cursa pentru trofeul acordat Celui mai bun film, la Gala Premiilor Gopo: un documentar – Al doilea joc (r. Corneliu Porumboiu), și două filme de ficțiune – Closer to the Moon (r. Nae Caranfil) și Q.E.D. (r. Andrei Gruzsniczki).

Statueta Gopo_foto Adi MarineciAutorii celor trei filme concurează și la categoria Cea mai bună regie. Nae Caranfil și Andrei Gruzsniczki sunt nominalizați și la categorie Cel mai bun scenariu, de această dată alături de Oana Maria Cajal și Nicolae Mărgineanu (pentru lungmetrajul Poarta Albă).

81 de filme româneşti lansate în cinematografe sau în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediții a Galei Premiilor Gopo, ce va avea loc pe 30 martie.

Toate cele patru categorii interpretative au cumulat maximul de câte cinci nominalizări. Astfel, la categoria Cea mai bună actriță în rol principal concurează Vera Farmiga (Closer to the Moon), Victoria Cociaș (O poveste de dragoste, Lindenfeld), Olimpia Melinte (Planșa), Ofelia Popii (Q.E.D.) și Crina Semciuc (#Selfie). La categoria Cea mai bună actriță în rol secundar, nominalizate sunt Iulia Ciochină (Love Bus – Cinci povești de dragoste din București), Monica Ghiuță (O poveste de dragoste, Lindenfeld), Alina Berzunțeanu (Q.E.D.), Tora Vasilescu (Q.E.D.) și Alina Chivulescu (#Selfie).

În paralel, la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal concurează doi actori din Closer to the Moon – Mark Strong și Harry lloyd, doi din Q.E.D. – Florin Piersic Jr. și Sorin Leoveanu, și Serge Riaboukine pentru Cripta. Tot două nominalizări are filmul Q.E.D. și la categoria Cel mai bun actor într-un rol secundar – Dorian Boguță și Virgil Ogășanu. Alături de ei, la aceeași categorie, au mai fost nominalizați Marian Adochiței (Planșa), Bogdan Nechifor (Poarta Albă) și Răzvan Vasilescu (#Selfie).

La această ediție, Q.E.D., cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, a strâns un număr record de 17 nominalizări și este urmat în clasament de Closer to the Moon cu 12 nominalizări, Poarta Albă cu 6 nominalizări și O poveste de dragoste, Lindenfeld cu 5 nominalizări.

Al doilea joc se regăsește și pe lista de nominalizări la categoria Cel mai bun film documentar, de această dată concurând pentru statueta Gopo alături de filmele În numele primarului (r. Anca Hirte), Pașaport de Germania (r. Răzvan Georgescu), Toto și surorile lui (r. Alexander Nanău) și Un ultim an în 114 minute (r. Daniel Nicolae Djamo).

Cei cinci critici de film din juriul Premiilor Gopo au nominalizat tot cinci titluri și la categoria Cel mai bun film european: Nymphomaniac: Volume 1 & 2 / Nimfomana Vol. I & II (r. Lars von Trier), La grande bellezza / Marea frumuseţe (r. Paolo Sorrentino), Kraftidioten / În ordinea dispariţiei (r. Hans Petter Moland), Stations of the Cross / Patimile Mariei (r. Dietrich Brüggemann) și Ida (r. Pawel Pawlikowski).

Premiul pentru filmul românesc cu cel mai mare succes de box-office în 2014 va fi acordat filmulului #Selfie (r. Cristina Iacob), care a înregistrat 102.026 de spectatori și cele mai mari încasări, 1.147.487 lei.

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă pe site-ul Premiilor Gopo.

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din regizorul Tudor Cristian Jurgiu, actorul Vlad Ivanov, producătorul Constantin Popescu, directorul de imagine Marius Iacob, scenaristul Alex Baciu, monteurul Mircea Ciocâltei şi criticii de film Mihai Chirilov, Magda Mihăilescu, Iulia Blaga, Florin Barbu şi Ada Maria Ichim.

După anunţul nominalizărilor, peste 450 de profesionişti activi din toate domeniile industriei de film româneşti vor vota pentru desemnarea câştigătorilor trofeelor din acest an, fie în plic sigilat, prin poştă, fie online, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit şi consultanţă PwC Romania, cu care organizatorii Premiilor Gopo au demarat încă din 2011 un parteneriat extrem de important.

Gala Premiilor Gopo 2015 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc și Asociația Film și Cultură Urbană cu sprijinul Babel Communications și al Centrului Național al Cinematografiei.

Sponsori principali: Apa Nova București, Dacia
Partener de monitorizare: mediaTRUST
Servicii profesionale furnizate de: PwC Romania

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.