RC Entertainment prezintă, în premieră în România, un turneu naţional de muzică FADO. Artistul portughez Ricardo Caria va susţine, în această toamnă spectacole în şapte mari oraşe din Romania (Timişoara, Oradea, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Bucureşti) dorindu-şi să încânte publicul cu piese de Fado tradiţionale, punând o amprentă proprie şi originală care, cu siguranţă, va fi pe placul tuturor celor care vor alege să-l asculte, live, în perioada 5 – 15 octombrie. Toate spectacolele vor începe de la ora 20:00.
Ricardo Caria, portughezul a cărui inima bate în ritm de fado, vă invită să pătrundeţi dincolo de “uşa deschisă” a vieţii sale. Sensibilitatea şi jovialitatea reprezintă atuurile unui suflet cald cu sânge latin.
Inginerul care construieşte poduri între suflete, ne aduce o fărâmă din patrimoniul cultural UNESCO prin acorduri sublime de fado, de câţiva ani fiind și un “patrimoniu” arădean, românesc.
După ce vocea sa a răsunat în studiourile Vocii României şi X Factor, Ricardo Caria a decis că acum este momentul să facă ceea ce i-a fost destinat: să cânte și să încânte oamenii la scară largă și pe scene mult mai mari.
Anul acesta, Ricardo şi-a lansat albumul de debut, numindu-l sugestiv “Alma no Fado”. Spectacolul va conţine momente de dans contemporan, iar decorul cu specific portughez va crea o adevărată experienţă a culturii lusitane, aducând şi în ţara noastră glasul Lisabonei şi al Portugaliei.
Apărut la început de secol XIX, rădăcinile Fado-ului se regăsesc în originea dansului sângelui, dans dezvoltat în coloniile portugheze din Brazilia. Acest dans combină acordurile cântecelor europene cu ritmurile sincopate africane, ambele nostalgice şi senzuale. Fado-ul a fost adoptat de către oamenii din jurul golfului Lisabonei, nuanțându-l cu cântece şi dansuri tradiţionale, devenind astfel un element central în cultura populară a capitalei lusitane. Inseparabil de Fado este un instrument muzical unic în lume şi anume „chitara portugheză cu 12 corzi în formă de pară”. În anii 30 şi 40 ai secolului trecut, virtuoși ai chitarei precum Armadinho au revoluţionat tehnicile instrumentale folosite pentru acompaniamentul vocii şi au dezvoltat un bogat repertoriu de solo pentru Fado.