Copiii supradotați din România dezbat sistemul de educație

Centrul Gifted Education și Speakers Club Junior organizează, duminică 6 decembrie 2015, între orele 14 și 17, la Hotel Parliament din București, Conferința KIDx, în cadrul căreia copii supradotati, castigatori ai burselor Speakers Club Junior își vor exprima opinia despre sistemul de educație românesc și vor susține cauza copiilor supradotați. Concomitent va avea loc și Evenimentul

IMG_5950Anual de recunoaștere socială a copiilor supradotați fiind oferite diplome de recunoaștere pentru performanțele de vârf la testele internaționale ale copiilor supradotați din România.
Nevoia de educație diferențiată a copiilor și tinerilor cu potențial înalt este stipulată încă din 1994, potrivit Recomandării nr. 1248 a Parlamentului European și în Legea 17 din 2007 și, cu toate acestea, politicile educaționale care să susțină valorificarea potențialului înalt al acestor copii nu au fost încă puse în aplicare în țara noastră. Implementarea unei astfel de politici educațional este cu atât mai urgentă, cu cât testările IQ realizate la nivel național, din cadrul Proiectului Pilot de Testare a Inteligenței copiilor la nivel internațional arată că 40% din cei 835 de copii testați au fost identificați cu intelect superior.
La Conferința națională KIDx vor lua cuvântul câștigători ai bursei Speakers Club Junior, Diana Petre (10 ani) și Bianca Ionescu (10 ani), Adelina Petre (6 ani, mezina grupului de vorbitori în public din cadrul Speakers Club Junior), Alexia Drăgan (10 ani, câștigătoare a mai multor concursuri naționale de public speaking), Adelin Dănăilă (elev de clasa a 12-a și membru al clubului de public speaking Speakers Club), trainerul Mihaela Mathe (Executiv Manager al companiei “One Smart Star Romania”) și Monica Gheorghiu, președintele Centrului Gifted Education.
La conferința-dezbatere sunt așteptați jurnaliști, reprezentați ai societății civile, organismele de stat implicate în apărarea drepturilor copiilor, instituțiile de stat sau private care sunt implicate în educația și asigurarea bunăstării și pregătirii pentru viață a copiilor, reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale și ai Administrației Prezidențiale.
“S-au scurs 8 ani de la publicarea Legii naționale 17/2007 pentru copiii supradotați din România și încă nu a fost creat contextul implementării unor politici educaționale diferențiate pentru această categorie. Prin faptul că li se interzice dreptul copiilor cu abilități înalte la o educație diferențiată, personal consider că se încalcă un drept fundamental al omului, iar nepăsarea instituțiilor abilitate ale statului afectează aproximativ 200.000 de copii supradotați, care încă nu au fost identificați, cărora nu li se recunosc nevoile speciale și nu li se respectă dreptul la educație diferențiată, conform legii în vigoare. În acest sens, facem un apel public instituțiilor abilitate ale statului, Guvernului României și Administrației Prezidențiale să participe la această conferință-dezbatere și să prezinte o poziție oficială”, declară Monica Gheorghiu, președintele Centrului Gifted Education, declarată „Femeia anului 2012 pentru Promovarea și Apărarea Drepturilor Copilului”.
Detalii și inscriere la eveniment: http://giftededu.ro/conferinta-copiilor-despre-educatie

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.