Istvan Teglas, sechestrat la domiciliu, în spectacolul Comedie Neagră

Spectacolul Comedie Neagră se joacă miercuri, 25 septembrie, ora 21:30, la Club Collage, bd.Ion Mihalache nr. 10-12. Pentru rezervări apelați 0758101040 sau rezervare@collageworld.ro

Istvan Teglas Foto Elena Simion„Comedie neagră“ este un spectacol neobișnuit care prinde cu putere spectatorul încă de la primele replici și nu-i dă drumul decât la final.De ce? Pentru că avem farsă într-un act după un text scris de  Peter Shaffer în 1965, un regizor cu viziune, plus șapte actori talentați.

Acțiunea se petrece într-un apartament din Londra, în timpul unei pene de curent. Miller Brindsley (Istvan Teglas) este un tânăr sculptor fără noroc și fără bani care speră să-și vândă operele unui domn bogat, dar și să-l impresioneze pe tatăl logodnicei sale, Carol Melkett (Alina Popescu). Din acest motiv, mută mobilierul  și obiectele de valoroase ale vecinului lor Harold Gorrringe (Mihai Smarandache), fără știrea acestuia. Planul este stricat de o pană de curent și de apariția unor musafiri neașteptați.

Regizorul Cosmin Alexandru Purice folosește un articiu inedit: un joc de lumini pe dos. Spectatorii vor vedea totul ca în oglindă. Câtă vreme în apartament e lumină, din sală scena se vede cufundată în întuneric. Când se întrerupe curentul, spectatorii văd pe scenă lumină. Iar convenția este respectată de-a lungul spectacolului ori de câte ori se aprinde un băț de chibrit sau o lanternă.

„Textul lui Peter Shaffer m-a amuzat de la prima lectură. Situațiile sunt atât de bine construite, umorul propus este de calitate și bucuria mea a fost că am putut să lucrez cu o distribuție ideală. Noi am repetat spectacolul la Godot Cafe Teatru noaptea târziu și, neputând să facem întuneric complet în sală mai devreme, am propus să-l și jucăm într-un concept de teatru de noapte, numai de la ora 22.00. La Festivalul Undercloud este pentru prima dată când jucam acest spectacol în alt spațiu și este o provocare pentru noi să adaptăm spectacolul de sâmbăta într-o sală atât de mare.“ (Cosmin Alexandru Purice, regizor)

Punctarea jocului prin lumini nu-i este deloc străină protagonistului piesei, actorul Istvan Teglaș. În „Deseori neobservat”, adaptare subtilă și zguduitoare după  romanul „Leagănul respirației” de Herta Muller, lumina prezentă sau absentă are rolul de a puncta și de a adânci zbuciumul sufletesc. Însă în „Comedie neagră”, jocul întuneric/lumină dă o notă de mister și sporește umorul scenelor.

Chiar dacă a devenit parte a distribuției mai târziu, rolul sculptorului i se potrivește perfect carismaticului actor, Istvan Teglas care spune despre textul piesei „Comedie neagră”: ,,Eu când citesc un text, mai ales dacă e un text foarte bine scris cum este și Comedia neagră, simt imediat cum ar trebui să sune. Acest lucru mi se întâmplă doar când citesc un text bun, fiindcă știu care sunt cerințele de a face un text de genul acesta. Nu mă refer la cerințele sistemului de a face un spectacol,  dar știu că fiind scris într-un anumit mod, textul acela trebuie să sune într-un fel.“ ”(Elena Simion, Ziarul Metropolis)

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.