Încălzirea globală și efectele pe care le produce reprezintă una dintre cele mai mari amenințări asupra mediului înconjurător, de aceea tot mai mult măsurile de prevenire a schimbărilor climatice constituie o preocupare de actualitate la nivel global.
Din acest motiv, Ambasada Republicii Federale Germania și Asociația Environ, în parteneriat cu Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, au lansat campania ,,Redu amprenta de carbon – Primii pași în lupta împotriva schimbărilor climatice”, primul proiect comun privind creșterea gradului de conștientizare a populației din România referitoare la efectele schimbărilor climatice.
http://youtu.be/SSlPw8gBmm4
Luni, 15 decembrie 2014, a avut loc evenimentul de încheiere a campaniei în cadrul unei conferințe de presă, cu participarea Ambasadorului Republicii Federale Germania, Excelența Sa, Domnul Werner Hans Lauk, a Șefului Adjunct de Misiune la Ambasada Britanică, Domnul Adam Sambrook și a Președintelui Asociației Environ, Domnul Andrei Orban.
„Schimbările climatice nu mai reprezintă doar o problemă a viitorului, ele se produc şi în prezent. Scopul proiectului nostru este să conştientizaţi propria contribuţie la schimbările climatice şi posibilităţile fiecăruia de a contribui în viaţa de zi cu zi la protecţia climei. Dorim să vă încurajăm la o atitudine responsabilă faţă de mediul nostru înconjurător, şi în timpul dumneavoastră liber – de ex., mergând mai des cu bicicleta în loc de maşină, mergând pe jos sau utilizând mijloacele de transport în comun”, a subliniat Ambasadorul Germaniei.
De asemenea, Călin Goia, solistul trupei Voltaj, ambasadori de imagine a proiectului, a transmis prin intermediul unor înregistrări video, un mesaj de salut şi susţinere tuturor participanţilor în campanie.
Conferința de presă a fost urmată de gala de premiere a câștigătorilor competiției de proiecte de reducere a amprentei personale de carbon și eco-sfaturi, care s-a desfășurat în perioada 1 noiembrie – 10 decembrie, în cadrul campaniei. Proiectele câștigătoare au fost expuse în cadrul expoziției organizate cu ocazia evenimentului de final, iar participanții au avut, de asemenea, posibilitatea să admire două proiecte inedite de artă fotografică.
Campania ,,Redu amprenta de carbon – Primii pași în lupta împotriva schimbărilor climatice” s-a derulat în perioada septembrie – decembrie 2014 și a avut drept obiectiv promovarea în România a căilor de acțiune concretă prin care fiecare cetățean poate contribui, chiar în cadrul activitaților zilnice, la reducerea amprentei de carbon, implicându-se astfel activ în lupta împotriva fenomenului ireversibil de încălzire globală.
Câteva dintre rezultatele notabile ale campaniei: peste 11.000 de fani pe pagina de facebook dedicată informării despre proiect, 356 de participanţi la cursa cu bicicleta şi circa 1000 de spectatori la concertul Voltaj de la evenimentul de lansare din 12 septembrie, peste 100 de participanți înscriși în competitive de proiecte de reducere a amprentei personale de carbon șd eco-sfaturi, multe proiecte propuse, în total peste 400 de elevi provenind de la școli din toată țara implicați în campanie.
Activităţile din cadrul proiectului vor continua şi în 2015:
Va fi lansată broșura “Primii pași în lupta împotriva schimbărilor climatice”, o culegere de informații privind natura și cauzele schimbărilor climatice, măsurile luate de comunitatea internațională pentru a încetini procesul de încălzire globală, o serie de sfaturi practice pentru reducerea amprentei de carbon, precum și câteva exemple de acțiuni zilnice prin care pot fi diminuate emisiile de dioxid de carbon. Broșura va fi distribuită gratuit în peste 700 de unități de învățământ la nivel național și va putea fi folosită de către profesori drept suport de curs pentru susținerea orelor de educație ecologică. De asemenea, broșura va fi disponibilă spre consultare în format electronic pe pagina web a campaniei, www.sosclima.ro
De asemenea se va continua actualizarea paginilor de internet şi facebook ale proiectului.
Proiectul are la dizpozitie un buget total de 57.000 de euro.
Mai multe informații despre campanie sunt disponibile pe pagina web www.sosclima.ro, pagina www.facebook.com/climasos, pagina Ambasadei Republicii Federale Germania în România, www.bukarest.diplo.de și pagina Asociației Environ, www.environ.ro.
http://youtu.be/aHt6a9g3kLk