In Romania din 100 de candidati selectati, vin 21 la interviu

Deficitul de personal este un subiect care apasa pe umerii angajatorilor de mai multi ani deja. Vremurile de criza, cu joburi putine si sute de candidati in primele minute de la publicarea unui anunt, au apus demult.

Deficitul de personal, dezinteresul tinerilor pentru un loc de munca si competitia joburilor disponibile in institutiile publice sunt realitati din piata muncii. In acelasi timp, acestea sunt cele mai mari provocari cu care se confrunta companiile de recrutare, la care se adauga si lipsa de seriozitate a candidatilor, care nu mai ajung la interviuri, desi promit ca vor fi prezenti, a declarat, pentru Wall-Street.ro, Cristina Savuica, sefa Lugera.

Acum, migratia isi spune puternic cuvantul asupra numarului celor care isi cauta un loc de munca. Romania este tara cu cel mai mare procent de cetateni care traiesc in afara granitelor, iar cele mai recente date statistice arata ca doar in 2018 au emigrat circa 240.000 de romani, cu peste 20.000 mai multi decat in 2017.

Cifrele se reflecta si in numarul de someri din Romania, tara noastra inregistrand printre cele mai scazute rate ale somajului din intreaga Uniune Europeana. Astfel, rata somajului era de 3,8% in luna august a acestui an, potrivit datele publicate de Institutul National de Statistica.

“Procentul de prezenta la interviuri este catastrofal. Statisticile facute pana la nivelul lunii august ne aratau ca pe pozitii de entry level, respectiv la pozitii de front office sau call center, din 100 de candidati cu care am confirmat prezenta, doar 21 ajungeau la interviu. Astfel, 2 din 10 ajungeau la interviu si nu neaparat angajam pe cineva dintre acestia doi”, a declarat Cristina Savuica, sefa companiei de recrutare Lugera, una dintre cele mai mari organizatii din domeniu.

Potrivit acestia, tinerii nu prea tin cont de domeniul studiat cand aleg un job, ci mai degraba de banii pe care ii primesc la sfarsit de luna. In plus, cer sa lucreze doar cu program flexibil, ceea ce nu este posibil in toate cazurile.

“Punem anunturi cu posturi de muncitor in care poti sa ai doar opt clase. De aici incep cu replici de genul, «cu salariul acesta sa traiti voi”» sau «nu va este rusine?». Ma surprind astfel de reactii, in conditiile in care 1,4 milioane de romani castiga salariul minim”, a precizat Savuica.

Peste 1,4 milioane de persoane din Romania incaseaza salariul minim pe economie, adica 2.080 de lei brut lunar, ceea ce reprezinta 26,5% din numarul total de angajati cu contract de munca cu norma intreaga. Astfel, din cele 5,32 milioane de persoane care lucreaza cu norma intreaga, 1,41 milioane de salariati primesc cele mai mici remuneratii din tara, potrivit datelor furnizate Wall-Street.ro de catre Inspectia Muncii, la jumatatea anului 2019.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.