Festivalul Internațional al Filmului de Animație Anim’est revine la Braşov

Cel mai mare eveniment cinematografic din București revine, pentru al doilea an consecutiv, în Braşov.

vizual_animest_brasovÎntre 25 şi 28 iunie, Open Air Piaţa Sfatului şi Centrul Cultural Reduta vor găzdui cele mai bune producţii animate ale ultimilor ani, programe speciale pentru cei mici, muzică live şi petreceri.

Anim’est aduce publicului braşovean şi cele două evenimente nocturne, bizare şi extreme Creepy Animation Night şi, în premieră în afara Bucureştiului, Trippy Animation Night.

În Piaţa Sfatului, Jacques şi mecanica inimii / Jacques et la mécanique du coeur (r. Mathias Malzieu, Stéphane Berla) deschide oficial cea de-a doua ediţie a festivalului, pe 25 iunie. Un basm animat emoţionant, care descrie drama lui Jacques, a cărui inimă i-a fost înlocuită, la naştere, în cea mai friguroasă zi din Scoţia, cu un ceas cu cuc. Pentru a funcţiona, el trebuie să respecte trei reguli importante: să nu atingă limbile ceasului, să nu-şi piardă cumpătul şi, mai ales, să nu se îndrăgostească niciodată.

Celebrul regizor japonez, Hayao Miyazaki, revine la Braşov cu Se-nalță vântul / The Wind Rises, anunţat ca fiind ultimul său lungmetraj de animaţie. O biografie ficţionalizată a lui Jiro Horikoshi, unul dintre cei mai inovatori și desăvârșiți proiectanți aeronautici din lume, animaţia a câştigat Tokyo Anime Award în 2014 (cel mai important premiu acordat unei animaţii în Japonia), şi deţine în palmares nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun lungmetraj de animaţie, precum şi cea la Globul de Aur pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Iubitorii de comedii vor savura cea mai recentă super-producţie a celebrului studio american Laika. The Boxtrolls / Boxtroli îşi plasează acţiunea în Cheesbridge, unde legenda spune că sub străzile sale pavate încântătoare locuiesc trolii de cutie. Noaptea, aceşti monștri se furișează afară din canale pentru a fura de la oameni lucrurile pe care le preţuiesc cel mai tare : copiii și brânzeturile puturoase. În realitate însă, trolii de cutie sunt doar niște creaturi ciudate, dar inofensive şi simpatice, care se străduiesc să crească un băiat orfan, pe Eggs. Când un exterminator răutăcios vrea să scape orașul de troli, Eggs trebuie să se aventureze singur în lumea de deasupra, pentru a-şi salva familia.

Un alt titlu de neratat este Shaun the Sheep – The Movie / Mielul Shaun – Filmul al studioului Aardman. Mielul năstruşnic de la ferma Mossy Bottom plănuieşte să îşi ia o zi liberă, dar reuşeşte să intre din nou în bucluc. Shaun şi suratele sale pornesc în căutarea Fermierului, ajuns, fără voia lui, în Marele Oraş.

Accesul pentru copii, studenţi şi pensionari este liber. Open Air Piaţa Sfatului devine, în acest an, o locaţie prietenoasă, cu intrare gratuită pentru toţi iubitorii de filme de animaţie. Bicicliştii sunt aşteptaţi şi încurajaţi să îşi aducă bicicletele, care vor staţiona în siguranţă pe durata proiecţiilor.

Anim’est Braşov este organizat de către Asociaţia Culturală ESTENEST, cu sprijinul Primăriei Braşov şi al Centrului Naţional al Cinematografiei.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.