Asociația Convergențe Europene (ACE) din București a donat două busturi ale marilor poeți naționali român și ucrainean Mihai Eminescu și Taras Șevcenko școlii românești din localitatea Apșa de Mijloc, regiunea Transcarpatia din Ucraina.
Liliana Simionescu și Sergiu Dan, reprezentând ACE, însoțiți de artistul Claudiu Parotă, au participat, duminică şi luni, la manifestări culturale dedicate poetului ucrainean Taras Şevcenko, organizate la şcoala din Apşa de Mijloc de Euroclubul acestei instituţii de învăţământ, în parteneriat cu ACE.
Cu ocazia acestei deplasări în Transcarpatia, reprezentanţii asociației au donat şcolii din Apşa de Mijloc un bust al poetului ucrainean Taras Şevcenko, realizat de artistul român Claudiu Parotă. Acesta este al doilea bust pe care ACE îl donează şcolii din Apşa, după cel al poetului român Mihai Emiescu, realizat de Claudiu Parotă şi dezvelit în luna iunie a acestui an.
”Acțiunea ACE în regiunea Transcarpația vine ca o continuare a misiunii noastre de îmbunătățire a relațiilor dintre comunitatea românească și cea ucraineană. Ne dorim să dăm un exemplu de bună conviețuire etnică, iar Apșa de Mijloc a fost locul cel mai potrivit să putem face aceste două busturi, mai ales că în acest sat se vorbeste doar limba română. A fost o premieră realizare bustului lui Mihai Emineascu în luna iunie chiar în sânul comunității românești și este, din nou, o premieră să existe bustul lui Taras Șevcenko într-o școală de limbă română. Pentru prima dată, cei doi mari poeți universali sunt puși împreună la loc de cinste. Demersul nostru dovedește atât angajamentul ACE față de comunitățile românești, cât și deschiderea pe care o avem față de vecinii noștri” – spune Sergiu Dan, președintele Asociației Convergențe Europene.
La ceremonia de dezvelire a bustului poetului Taras Șevcenko au participat domnul Ionel Ivan, ministru-consilier în cadrul Consulatului General al României la Cernăuți, doamna Tetiana Fedosenko, reprezentantă a Departamentului Raional de Învățământ Rahiv, dar și elevii, profesorii și conducerea școlii din Apșa de Mijloc.
În discursul susținut la dezvelirea bustului poetului ucrainean, ministrul consilier Ionel Ivan a subliniat că demersul ACE este un exemplu de diplomație culturală și i-a asigurat pe cei prezenți la eveniment că România este alături de comunitatea românească din Transcarpatia și, în aceași timp, sprijină demersurile Ucrainei în ceea ce privește parcursul său european. La rândul său, doamna Tetiana Fedosenko a menționat că dezvelirea bustului lui Șevcenko într-o școală aparținând unei minorități naționale are o semnificație aparte și demonstrează atașamentul acestei comunități nu doar față de cultura patriei sale istorice, dar și de cea a țării în care trăiește.
În cele două zile petrecute la Apşa, reprezentanţii ACE au mai avut întâlniri cu elevi şi cadre didactice de la școală, cu care au discutat despre rezultatele unor proiecte derulate anterior în regiune şi despre noi iniţiative ce pot fi puse în aplicare atât pentru dezvoltarea comunităţii româneşti, cât şi pentru iniţierea sau consolidarea unui dialog al acesteia cu populaţia majoritară ucraineană.
Despre Asociația Convergențe Europene
ACE este o organizație neguvernamentală din România care, prin proiectele pe care le desfășoară, încearcă să contribuie la consolidarea relațiilor dintre românii din țară și cei din jurul granițelor, prin promovarea valorilor europene și capacitarea tinerilor cu potențial. Înființată la București în 2011, asociația a organizat o serie de evenimente și conferințe cu tematici care dezbat situația românilor din afara granițelor și colaborează constant cu instituțiile statului român care au în statut susținerea românilor din afara țării, în special din comunitățile istorice.