Educatie media si cinematografica pentru elevii din Sibiu la Astra Film Junior

Un actor-copil canta la harpa in filmul Hai sa cantam
Cadru din filmul "Hai sa cantam"
Un actor-copil canta la harpa in filmul Hai sa cantam
Cadru din filmul “Hai sa cantam”

Astra Film Junior 2014, a VI-a editie, are loc in perioada 6 – 12 octombrie la Sibiu, in cadrul Astra Film Festival 2014. Astra Film Junior, cel mai iubit festival al copiilor din Romania, este axat pe educatie media si cinematografica adresata elevilor de toate varstele.

Program educativ de top!

Programul Astra Film Junior cuprinde cinci filme de top care se adreseaza elevilor de scoala primara si gimnaziu. Mai mult decat bucuria proiectiilor pe un ecran de cinema, copiii invata sa priveasca si sa descifreze un documentar. Filmele sunt insotite de materiale didactice si vor fi dezbatute mai apoi la scoala impreuna cu profesorii participanti.
In premiera in Romania, va fi proiectat Drumul spre scoala – premiul César 2014 pentru cel mai bun documentar. In Kenya, Argentina, India si Maroc, pentru unii copii drumul spre scoala reprezinta o provocare zilnica, parcurg chiar si 25 de km pentru a avea acces la educatie.
Hai sa ne jucam prezinta felul in care copii din lumea intreaga se joaca si isi petrec timpul liber. Hai sa dansam expune frumusetea dansului traditional din Mexic, Kazakhstan, Israel si Grecia, prin prisma copiilor. In filmul Iubesc muzica, copiii isi prezinta instrumentele, muzica si cultura populara specifica tarii din care provin. Judetul Sibiu. Poarta de sud a Transilvaniei reda obiective si atractii turistice, traditii locale si repere culturale specifice Sibiului.

Liceeni sibieni invata sa faca film!

Intre 27 septembrie si 9 octombrie 2014, elevii de liceu din Sibiu invata sa faca film documentar gratie atelierului Sibiul vazut de liceeni, organizat de Asociatia Vira in colaborare cu Astra Film. Cum se raporteaza tinerii din Sibiu la propriul lor oras, la problemele comunitatii sau la povestile de viata ale oamenilor din jur? Filmele produse vor fi proiectate vineri, 10 octombrie 2014. Elevilor de liceu, dar si studentilor li se adreseaza un masterclass sustinut de Liviu Tipulita despre culisele realizarii documentarului de TV in studiourile BBC, unde acesta a realizat mai multe productii in ultimii 10 ani.

O reflexie asupra sistemului educational

Astra Film Junior va proiecta doua filme pentru instruirea profesorilor si a bibliotecarilor scolari. Nenette (regia: Nicolas Philibert – avanpriemera evenimentului Le Mois du film documentaire) si Alfabet (regia: Erwin Wagenhofer) sunt o reflexie critica asupra sistemului educational actual la nivel global. Ce rol au imaginile si cuvintele in educatie? Sunt robotizarea omului si distrugerea creativitatii si libertatii indivuduale consecinte ale sistemului educational international actual bazat pe competitie? Proiectiile vor fi urmate de discutii pe tema filmului.
Matineu de weekend cu Chaplin!

Cum se vizionau filmele acum 100 de ani? Sambata si duminica, 11 – 12 octombrie, Astra Film Junior invita copiii si parintii la un matineu de weekend cu comedii mute de marca acompaniate de muzica live. The Fireman si Easy Street, doua dintre cele mai indragite filme din repertoriul artistului fenomen Charlie Chaplin, acompaniate la pian de Cari Tibor, vor recrea atmosfera de cinema de la inceputul secolului al XX-lea.

Este o bucurie ca Astra Film Junior a devenit un eveniment unde copiii invata distrandu-se, unde vin cu mare drag si entuziasm. Mii de elevi din Sibiu si imprejurimi se mobilizeaza timp de 7 zile sa ajunga in salile de cinema amenajate de Astra Film. Este o responsabilitate, dar si o placere sa lucram la programarea acestui festival indragit, sa reusim sa selectam un program de top adresat copiilor de toate varstele si sa-l mentinem la standardele educatiei prin film practicata in Europa. Ceea ce momentan lipseste din curricula oficiala a scolilor din Romania. In ultimii 3 ani, AF Junior a intrat in programul Scoala Altfel si a ajuns astfel in 23 de localitati din toata tara.”, a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Festival.

Participarea se face doar pe baza de rezervare, in limita locurilor disponibile, la numarul de telefon: 0748.487.356 Inscrierile se fac pana in data de 1 octombrie 2014, intre orele 8 – 16.

 

Astra Film Festival 2014, Festivalul International de Cinema de la Sibiu este organizat de Astra Film – CNM Astra si Fundatia Astra Film.

Cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, Centrul National al Cinematografiei, Ministerul Culturii, Uniunii Europene prin programul Creative Europe – Media

Parteneri: Institutul Cultural Roman, Institutul Francez, Centrul Ceh, Fundatia pentru Parteneriat, Consulatul Republicii Federale Germania
Actiune cofinantata de Consiliul Local Sibiu prin Primaria Municipiului Sibiu

Parteneri Astra Film Junior: Ministerul Educatiei Nationale, Institutul Francez, Inspectoratul Scolar Judetean Sibiu, Empire Video Production, Asociatia Images en bibliothèques, Asociatia Les Enfants de cinéma, Asociatia Vira, Lectoratul Francez Sibiu, VizaFLE.

Sponsori Astra Film Junior: LEGO, THOMAS HAUS SRL, Grupul Editorial CORINT, PLAYMOBIL, COCO D’EN HAUT.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.