Dezbaterile Cinepolitica Extra Time. Programul complet al evenimentului

blank

Dezbateri despre Europa ultimilor 25 de ani, contextul în care s-a prăbușit Zidul Berlinului, Cortina de Fier și poveștile unor oameni implicați în evenimentele de atunci vor completa programul Cinepolitica Extra Time (17-19 noiembrie, Cinema Elvira Popescu). Cele patru documentare și două filme de ficțiune din program vor marca 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Visual Cinepolitica Extra TimeLuni, 17 noiembrie, de la 20.00, discuția interactivă cu tema „Martorii Zidului” îi va aduce în fața publicului pe Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei în România, care va vorbi despre experiența sa din perioada căderii Zidului, când ocupa funcția de ambasador al Republicii Federale Germane la Praga și adăpostea refugiați din Germania de Est (RDG), analistul Bogdan Ficeac, care își va lansa proiectul „Ostalgia: Nefericiți între lumi”, pe tema diviziunii Est-Vest și a Cortinei de Fier, și Sebastian Fitzek, specialist în antropologie politică (SNSPA).

Despre „Ultima Cortină”, momentul și efectul căderii Zidului, Europa Liberă, Vocea Americii și lobby-ul Occidentului se va vorbi marți, 18 noiembrie, de la 20.00. Vor participa Iosif Klein Medesan, redactor la BBC și Vocea Americii în acea perioadă, colaborator al Europei Libere de la Praga, și Adrian Niculescu, istoric, analist, profesor la SNSPA, autor a numeroase volume pe teme istorice și politice. Intrarea este liberă la dezbateri.

Programul Cinepolitica Extra Time 2014

Luni, 17 noiembrie
18:00 – Up to the Border – A Personal View of the Berlin Wall
95 min. (Germania, 2012, doc.) Regia: Claus Oppermann, Gerald Grote
August 1961. Guvernul Republicii Democrate Germane pune fundația „celui mai urât monument din lume”. Orașul e în stare de șoc; oamenii încep să filmeze evenimentul. Reunind peste 250 de ore de înregistrări inedite, din arhive private, filmul spune povești emoționante despre Zid.

20.00 – Dezbatere interactivă cu invitați speciali, cu tema „Martorii Zidului”. Participă: Excelența sa, Werner Hans Lauk, ambasadorul Germaniei în România, care va vorbi despre experiența sa din perioada căderii Zidului, când ocupa funcția de ambasador al Republicii Federale Germane la Praga și adăpostea refugiați din Germania de Est (RDG); analistul Bogdan Ficeac, care își va lansa proiectul „Ostalgia: Nefericiți între lumi”, și Sebastian Fitzek, specialist în antropologie politică (SNSPA)

21:30 – Face the Wall / Gesicht zur Wand
84 min. (Germania, 2009, doc.) Regia: Stefan Weinert
Poveștile șocante a cinci cetățeni est-germani arestați după ce au încercat să fugă din țară. Ei reprezintă un grup de circa 72.000 de foști prizonieri torturați în închisorile din RDG.

Marți, 18 noiembrie
18:00 – It Happened in August. Building the Berlin Wall – Anatomy of a Political Crisis / Es Geschah im August – Der Bau der Berliner Mauer
91 min. (Germania, 2001, doc.) Regia: Ullrich Kasten
Într-o dimineață de august, 1961, Berlinul a fost împărțit în două, la ordinul conducerii Partidului Socialist Unit, mai întâi cu sârmă ghimpată, apoi cu blocuri de ciment. Cum a fost posibil?

20.00 – Dezbatere cu tema „Ultima Cortină”. Despre momentul și efectul căderii Zidului, Europa Liberă, Vocea Americii, lobby-ul Occidentului și Cortina de Fier.
Participă: Iosif Klein Medesan, redactor la BBC și Vocea Americii în acea perioadă, colaborator al Europei Libere de la Praga, și Adrian Niculescu, istoric, analist, profesor la SNSPA, autor a numeroase volume pe teme istorice și politice.

21:30 – Off Ways / Elektrokohle (Von wegen)
91min. (Germania, 2009, doc.) Regia: Uli M. Schüppel
Pe 21 decembrie 1989, membrii formației cult a Germaniei de Vest, Einstuerzende Neubauten, trec de Zidul Berlinului pentru primul lor concert în Est. O călătorie stranie într-o lume atât de apropiată și, totuși, atât de diferită.

Miercuri, 19 noiembrie
18:00 – Good Bye, Lenin!
121 min. (Germania, 2003). Regia: Wolfgang Becker
Cu: Daniel Brühl, Katrin Saß, Chulpan Khamatova, Maria Simon, Alexander Beyer
În 1990, ca să-și protejeze mama fragilă – după o comă prelungită – de șocul de a se fi trezit în altă lume, un tânăr face tot posibilul să n-o lase să afle că iubita ei Germanie de Est, așa cum o știa, a dispărut.

20:30 – The Tunnel / Der Tunnel
157 min. (Germania, 2001). Regia: Roland Suso Richter
Cu: Heino Ferch, Nicolette Krebitz, Alexandra Maria Lara, Sebastian Koch
Harry Melchior a fost campion la înot pentru Germania de Est și este în relații încordate cu regimul, după câțiva ani de închisoare. Reușește să fugă în Berlinul de Vest și e decis să-și aducă acolo sora, cu familia ei. Apare ideea, foarte periculoasă, a unui tunel. Bazat pe o poveste adevărată.

Biletele pot fi achiziționate online, pe www.eventbook.ro, și la casa de bilete a cinematografului Elvira Popescu.

Cinepolitica Extra Time este un eveniment „off season” al Festivalului Internațional de Film Cinepolitica. Evenimentul este organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, cu sprijinul Ambasadei Germaniei la București.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.