My Name is Salt, castigatorul Marelui Premiu al Pelicam

castigator © Lucian MunteanFilmul My Name is Salt (Elvetia / India 2013), povestea a mii de familii din India care traiesc din sarea pe care o colecteaza in desert, este castigatorul Marelui Premiu al editiei a treia de Pelicam – Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni.

Juriul format din regizorul Cristi Puiu, multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin si antropologul Michael Stewart a desemnat castigatoare povestea celor 8.000 de familii din India care se muta opt luni pe an in desert unde muncesc din greu pentru a-si castiga existenta. Ei muncesc in conditii aspre de mediu pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit. Povestea simpla, pentru care nici nu e nevoie de multe cuvinte, este pusa pe ecran intr-o maniera minunata, a decis juriul. Filmul a castigat un premiu in valoare de 1.000 de euro oferit de Primaria Tulcea.

La categoria scurt metraje, juriul a decis ca filmul Santra and the Talking Trees merita premiul intai. Santra and the Talking Trees (Finlanda, 2013) este un film despre dificultatea si frumusetea de a-ti gasi propria casa. Filmul combina animatia si imagini de arhiva, intr-un poem cinematic ce creeaza o aventura etnografica deosebita. Premiul consta in 500 de euro oferiti de Centrul Cultural al Cinematografiei.

Fresh Perspectives a fost categoria jurizata de tineri tulceni coordonati de geologul Georgeta Ionescu. Ei au decis ca When You’ve Gone, I’ll Still Be There este castigatorul. Filmul regizat de Carl A. Fechner spune povestea a trei copii care se lupta pentru o lume mai buna. Primul este Felix, un baiat de 13 ani, care vrea sa motiveze copiii din toata lumea sa planteze copaci. Premiul consta in 500 de euro oferiti de Administratia Fondului Cultural National.

La categoria Black Sea Docs castigator a fost filmul Pipeline, productie ruso-germano-ceha care exploreaza legaturile dintre oamenii asezati de-a lungul unei conducte de gaz care porneste din vestul Siberiei si ajunge in Germania.  Juriul a fost compus din Pedro Fuente, directorul festivalului Ecozine Zaragoza, din reteaua Green Film Network, din care face parte si Pelicam, antropologul Vintila Mihailescu si Octav Gheorghe. Premiul consta in servicii de postproductie in valoare de 3.000 de euro. De asemenea, filmul castigator este propunerea Pelicam pentru Green Film Network Award 2015 si inseamna ca va fi proiectat in aproximativ 25 de tari din lume.

Pelicam a adus la Tulcea, pentru al treilea an consecutiv, peste 30 de filme in premiera nationala, regizori internationali premiati, organizatii de protectia mediului si a starnit un interes crescut fata de anul trecut in randul tulcenilor.

Pelicam este important pentru oras, in Romania lumea a cam uitat sa mearga la cinema. E importanta dimensiunea educationala, lucrurile o sa se aseze, e din ce in ce mai bine. Nu cred ca exista un film documentar sau de fictiune care sa nu atinga de aproape sau de departe chestiunea asta – mediu, lumea, cosmosul. Mi-au placut filmele, ca spectator am fost confortabil cu selectia. N-am mai fost niciodata la un festival de film de mediu. Nu prea cred in imparteala asta, dar s-ar putea sa fie necesara pentru ca daca nu exista festivaluri de acest gen, aceste filme n-ar avea sansa sa ajunga la public. Sunt impresionat. Sper sa devina un festival care sa atraga toata Dobrogea si toata Romania”, a declarat regizorul Cristi Puiu, presedintele juriului.

Fiind o societate taraneasca, de fapt, care nu s-a despartit demult de natura, nu are nevoie sa se reapropie de natura ca inca n-a pierdut-o, dar suntem in situatia in care ne apropiem de societatile mari industrializate. Pentru noi, natura e ceva din viata de zi cu zi – asta e capita, asta e pomul etc. Miza centrala a unui festival de mediu este un mod de a privi, o perspectiva, o privire. Privirea se invata, iar felul in care noi privim natura este needucat. Ceea ce m-a impresionat cel mai mult la aceasta editie e ca misuna de elevi, voluntarii sunt elevi, juriul unei sectiuni e facut din elevi. Nu spun ca dupa acest festival lucrurile se vor schimba total si patrimoniul natural va fi privit cu alti ochi, dar e un proces pe decenii. Festivalul e o picatura intr-un ocean, dar daca nu incepi sa uzi nu creste”, a spus, la randul sau, antropologul Vintila Mihailescu, membru al juriului.

sala © Lucian Muntean

Festivalul International de Film Pelicam este organizat de Asociatia Les Herbes Folles, cu sponsorizarea principala a ApaNova Bucuresti si cu sprijinul BRD, Renault, Centrului National al Cinematografiei, Primariei Municipiului Tulcea, Administratiei Fondului Cultural National, Consiliului Judetean Tulcea si Institutului Cultural Roman. Parteneri institutionali: Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elvetiei, Goethe Institut, Institutul Francez din Bucuresti si Institutul Italian de Cultura.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.