Cele mai bune cinci documentare de la Pelicam 2014 pot fi (re)vazute la Bucuresti pe 8, 9 si 10 iulie la cinema Elvira Popescu. Retrospectiva cuprinde filmele apreciate de juriu si de publicul celei de-a treia editii a Festivalului International de Film despre Mediu si Oameni care a avut loc la Tulcea intre 13 si 15 iunie.
In deschiderea retrospectivei Pelicam 2014 la Bucuresti puteti vedea marti, pe 8 iulie, de la ora 20, Santra and the Talking Trees (Finlanda, 2013), un film despre dificultatea si frumusetea de a-ti gasi propria casa. Filmul combina animatia si imagini de arhiva, intr-un poem cinematic ce creeaza o aventura etnografica deosebita. Documentarul este castigatorul sectiunii dedicate scurt metrajelor din cadrul Pelicam 2014.
My Name is Salt (Elvetia / India, 2013), filmul castigator al Marelui Premiu Pelicam 2014 va fi proiectat la cinema Elvira Popescu pe 8 iulie, in continuarea scurt metrajului de deschidere. Filmul spune povestea celor 40.000 de familii din India care se muta opt luni pe an in desert unde muncesc in conditii aspre de mediu pentru a colecta sarea care le aduce singurul venit. Povestea simpla, pentru care nici nu e nevoie de multe cuvinte, este pusa pe ecran intr-o maniera minunata, a decis juriul din acest an.
Miercuri, de la ora 20, puteti vedea Au Bord du Monde (Franta, 2013), un documentar despre oamenii strazii din Paris, oameni care cauta, mai mult decat cativa euro, consideratia trecatorilor. Regizorul Claus Drexel a petrecut un an cu protagonistii filmului sau si a pus pe ecran povestea lor pe fundalul unui Paris nocturn, frumos ca in cartile postale. Documentarul a primit cele mai multe aplauze la Tulcea si poate fi vazut la cinema Elvira Popescu pe 9 iulie, de la ora 20.
Pe 10 iulie, de la ora 19, puteti vedea Amazon Gold (SUA, 2012), filmul castigator al Green Film Network 2014, reteaua internationala a festivalurilor de film de mediu. Documentarul a fost proiectat la Tulcea in acest an, in prezenta regizorului Reuben Aaronson. Povestit de Sissy Spacek si Herbie Hancock, castigatori ai premiilor Oscar, Amazon Gold este o poveste ingrijoratoare a unei calatorii clandestine in padurea amazoniana. Ron Haviv si Donovan Webster, doi jurnalisti de razboi condusi de un biolog peruvian scot la iveala distrugerea salbatica a padurii virgine. Ei devin martorii unei transformari apocaliptice manata de cautarea ilegala a aurului cu consecinte la scara globala.
Tot joi, 10 iulie, de la ora 20.30, puteti vedea Pipeline, productie ruso-germano-ceha care exploreaza legaturile dintre oamenii asezati de-a lungul unei conducte de gaz care porneste din vestul Siberiei si ajunge in Germania. Pipeline a castigat premiul cel mare la categoria Black Sea Docs si este propunerea Pelicam pentru Green Film Network Award 2015, ceea ce inseamna ca va fi proiectat in aproximativ 25 de tari din lume.
Peste 5.000 de participanti la Pelicam 2014
Numarul participantilor la Pelicam 2014 s-a ridicat la peste 5.000, un record pentru Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni care numara deja trei editii. Cei peste 5.000 de oameni au luat parte la proiectiile de filme si la concertele organizate in aer liber. Acestora li se adauga participantii la workshop-urile Pelicam si vizitatorii expozitiei foto “Delta Dunarii, noi perspective”.
La Pelicam 2014 au avut loc 27 de proiectii de filme in premiera nationala organizate, pentru prima data in acest an, in trei spatii de desfasurare. Pe parcursul celor trei zile de festival, au fost proiectate 14 filme la Centrul Cultural Jean Bart din Tulcea, 11 filme la Muzeul de Arta din Tulcea si doua filme in Piata civica din oras. De asemenea, au fost organizate trei workshop-uri in cadrul festivalului, doua concerte in aer liber, precum si o expozitie foto.
“Cel mai important e ca lumea a iesit de la film entuziasta, comunicativa, asta e ideea festivalului – sa dialogam mai mult, sa comunicam mai mult, sa fim mai implicati, mai respectuosi fata de ceilalti, fata de mediu. Am avut numai good vibes aici. Se simte ca se creeaza o comunitate de iubitori de film de mediu, una speciala, aici la Tulcea”, a declarant Benjamin Ribout, directorul Pelicam.
Festivalul International de Film Pelicam este un proiect al Asociatiei Les Herbes Folles.
Cea de-a treia editie a fost organizata la Tulcea cu sponsorizarea principala a ApaNova Bucuresti si cu sprijinul BRD, Centrului National al Cinematografiei, Primariei Municipiului Tulcea, Administratiei Fondului Cultural National si Institutului Cultural Roman. Parteneri institutionali: Ambasada Regatului Tarilor de Jos, Ambasada SUA, Ambasada Elvetiei, Goethe Institut, Institutul Francez din Bucuresti si Institutul Cultural Italian din Bucuresti.